Rasedus

Tõde venitusarmide kohta

Tõde venitusarmide kohta

Mõned nimetavad neid aumärkideks, ent mitmete lapseootel naiste jaoks on venitusarmid kõhu suurenemisega kaasnev ebameeldiv nähtus. Niisamuti ringleb nii venitusarmide olemuse kui ravi kohta erinevaid valearusaamu.
Müüt 1: Venitusarmid on ennetatavad
Venitusarmid tekivad naha alumistes kihtides toimuva venimise ja pinge tõttu, mis raseduse viimastel kuudel on paratamatu. Tegelikult esinevad venitusarmid ühel või teisel kujul 90 protsendil lapseootel emadest. Kui sinu emal on venitusarmid, ei pruugi ka sina neist pääseda, sest geenid mõjutavad oluliselt nende kujunemist ja avaldumise tugevust.
Müüt 2: Väike kõht või dieedi pidamine aitavad arme ennetada
Kindlasti mitte. Keha teeb, mis keha tahab. Loomulikult tuleks toituda tervislikult ja mitte ülemäära palju kaalus juurde võtta, ent dieet on venitusarmide ennetamiseks ohtlik ja ebaefektiivne meetod.
Venitusarmid muutuvad ajaga heledamaks

Müüt: Need punakas-lillad armid on igavesed!
Venitusarmid on alguses tumelillakad-punased, ent ajapikku hakkavad tuhmuma, sõltuvalt nahatoonist esmalt helepruuniks ja siis valgeks. Kõige tõenäolisemalt tekivad need kõhule, rindadele ja tagumikule. Kui oled oma välimuse pärast väga mures ja soovid neid ravida, oota kuni armid on muutunud heledamaks.
Müüt 4: Kreemid ja niisutajad aitavad armidest lahti saada
Kahju küll, aga ka kõige erilisemate koostisosadega kreem ei suuda venitusarme täielikult ära kaotada. Seega ära lange reklaami ohvriks. Kasuta pigem kakaovõid ja kaerajahu sisaldavaid kreeme – need aitavad leevendada sügelust ja nahaärritust. Hoidu tugevalõhnalistest kreemidest, sest need võivad ärritust suurendada.
Arsti poolt määratud ravi mõjub tavaliselt kõige paremini venitusarmide varajases faasis, samas võib see olla rasedatele ja rinnaga toitvatele emadele vastunäidustatud. Üldiselt soovitavad arstid tretinoidi-põhiseid (A vitamiini derivaat) kreeme ja laserravi. Nende võimalikest kõrvalmõjudest räägi oma nahaarsti ja günekoloogiga.
Müüt 5: Päike on su päästja
Mõned uuringud on näidanud, et kontsentreeritud UVB kiired võivad heledaid venitusearme tumedamaks muuta, kuid see on vaid ajutine lahendus. Looduslikku päikest ei soovitata paljudel põhjustel, seega on isepäevituvad ja toonivad kreemid kiirete ja lihtsate iluvigade parandamiseks kõige tõhusam vahendid.

Write A Comment