Rasedus

Mitmikrasedusega kaasnevad riskid

Kuigi mitmikute ootamine on kui mitmekordne õnnistus, on selline rasedus alati nii ema kui laste jaoks riskantsem ning tuleb arvestada võimalike komplikatsioonidega. Järgnevalt on kirjas vastused enamlevinud küsimustele, mis mitmikuid ootavatel emadel tekivad.
Ootan kaksikuid. Kas minu jaoks kaasnevad rasedusega tõesti nii suured riskid nagu räägitakse?
Rohkem kui ühe lapse kandmine on kõrgema riskiga rasedus, kuid ei maksa eeldada, et sul kohe kindlasti komplikatsioonid tekivad. Suurem osa kaksikrasedustest lõpeb tervete laste sünniga.
Leigh Anne Jones, kaksikute tüdrukute ema Californiast sai kaksikutest teada viiendal raseduskuul. “Kui seda teistele räägid, kuuled kohe palju lugusid, eelkõige hirmutavaid lugusid selle ja selle sugulase või selle ja tolle õe sõbranna kohta,” räägib ta. “Tuleb lihtsalt õppida mõningaid asju ignoreerima.” Leigh Anne innustab meelde jätma just positiivseid lugusid ning julgustab sellise uudise üle rõõmu tundma. “Positiivseid lugusid on raske leida, kuid neid siiski leidub. Ma arvan, et hirmsad lood jäävad lihtsalt paremini meelde”, ütleb ta.
Kui suur on võimalus, et minu rasedus katkeb?
Kahjuks on raseduse katkemise oht mitmikke oodates suurem kui tavalise raseduse puhul. Peamiseks põhjuseks on geneetilised hälbed ja suurem nurisünnituse oht. Oht kaotada üks laps pärast 20. rasedusnädalat või beebi esimesel elukuul on kaks korda suurem. Nurisünnituse risk on kõrgem identsete kaksikute ning kolme- ja rohkemaarvuliste raseduste puhul.
Kui üks kaksikutest sureb, on vähe tõenäoline, et ellujäänud lapsega midagi juhtub. Mida varem üks loode hukkub, seda väiksem on edasiste komplikatsioonide tekke tõenäosus. Ellujäänud kaksikutest suurem enamus elab teise loote surma üle.
Teine väga levinud probleem on n-ö haihtuva kaksiku sündroom, mis tähendab, et esimesel trimestril näitab ultraheli kaksikuid, kuid vaid üks loode kasvab suureks. Millest see tingitud on, pole täpselt teada. Kadunud kaksik kas haihtub ema kehasse või irdub väikeste või ilma mingite sümptomiteta – erinevalt tavalisest nurisünnitusest, mille tunnuseks on krambid ja veritsemine.
Kaotades ühe kaksikutest, on vastakad tunded täiesti loomulikud. Olukorrast sõltumata on lapse kaotamine alati raske ning eriti segased tunded valdavad ema, kes üht last leinates peab teist edasi kandma.
Millised on kaksikrasedusega kaasnevad võimalikud komplikatsioonid?
Lisaks enneaegsele sünnitusele on peamised probleemid:
Preeklampsia ehk rasedusega kaasnev vererõhuhäire, mis kujuneb umbes 10-20 protsendil kaksikuid ootavatest naistest. See on kaks korda sagedamini kui üksikrasedust kandvatel naistel. Haigus kipub kujunema varem ja raskemal kujul kaksikuid või mitmike ootavatel naistel.
Platsenta irdumine emakast enne sünnituse algust on samuti sagedasem probleem rohkem kui üht last kandes. Kuid seda haigust seostatakse pigem alatoitumise ja suitsetamisega ning on korralikult toituvate emade puhul harv nähtus. Platsenta irdumine võib viia enneaegse sünnituseni või põhjustada ühe kaksiku surma raseduse lõpufaasis või esimesel elukuul.
Loote ebapiisav kasv ehk kui üks või mõlemad kaksikutest kasvavad vähem kui peaksid, võib põhjustada laste väikest sünnikaalu või enneaegset sünnitust. Võrreldes 10 protsendiga üksikrasedustest on see probleem peaaegu pooltel mitmike ootavatel naistel.
Kaksikute vereülekande sündroom ehk kui üks loode pärsib teise loote verevarustust, on identsete kaksikute puhul esinev haruldane, kuid raske tüsistus. Üks beebidest saab mingil põhjusel liiga palju verd ja teine liiga vähe. Veel hiljuti tähendas see mõlema beebi surma, kuid tänapäeval on tänu haiguse varajasele diagnoosimisele ellujäämisvõimalused palju suuremad.
Allikas: www.ivillage.com

Write A Comment