Beebi

Esimene aasta mitmikutega: viis väljakutset

Kolmikud pakuvad topelt rõõmu

Mõnikord aitab suurematest katsumustest kõige paremini üle just selliste lapsevanemate nõuanded, kes on sarnased olukorrad ise läbi elanud. Alljärgnevalt jagavad viiele peamisele katsumusele järeleproovitud lahendusi kaksikute, kolmikute, nelikute ja veelgi rohkemate mitmikute emad.
1.Väljakutse: sünnitusest taastumine
„Paljud mitmikute emad vajavad pärast sünnitust füsioteraapiat, mõned isegi lisa-teraapiat või operatsioone, et keha paraneks,“ ütles kolmikute ema ja rahvusvahelise mitmikutega perede toetusühenduse MOST (Mothers of Supertwins) tegevjuht Maureen Doolan Boyle. „Tuleb arvestada ka sünnitusjärgse depressiooni võimalusega. Mitmikute emadel on see eriti tõsine.“
Mida kergeks taastumiseks ise teha? Pööra iseenda tervisele täpselt samapalju tähelepanu kui oma laste tervisele. Sunni end igal vabal hetkel magama, sest üleväsimus on ohtlik nii Su füüsisele kui vaimule. Ümbritse end inimestega, et vältida eraldatuse tunnet ja kuula tähelepanelikult oma keha, kui peaks tulema mingigi märguanne, et midagi on valesti.
2.Väljakutse: üksindusest jagu saamine
Vaadakem tõele näkku: Sa suudad kodus lastega olla vaid nii kaua, kuni tekib vajadus lõpuks välja saada. Siiski ei soovitata imikutega rahva hulka (ostukeskusesse, beebiringi, isegi teise lapse sünnipäevapeole) minna oktoobri ja aprilli vahel, sest siis on liikvel respiratoorne süntsütiaalviirus (RSV). Enneaegsetel lastel (enne 35. nädalat sündinud) võib see viirus põhjustada ägedaid hingamisteede haigusi, mitmikud on eriti vastuvõtlikud.
Kuidas siis ikkagi beebisid ohtu seadmata toast välja saada? Boyle soovitab oma kodu lähedal õues jalutamas käia. „Nii saab kiiresti tagasi tuppa minna kui beebid rahutuks muutuvad,“ lisas ta.
Kutsu tuttavaid külla – paar sõpra korraga. Palu neil kindlasti enne laste juurde minekut käed puhtaks pesta. Kui sõber enne külla jõudmist veidi haigestub, leppige kokku uus kohtumine, kui ta on terve.
Oluline on ka, et Sul laste peamise hooldajana jääks aega iseenda jaoks. Olid Sa lapsi kandes eesseisvaks valmis või mitte, lapsevanemaks saamine on siiski päris suur šokk ja elustiili muutus. Terve mõistuse säilitamiseks võta iga paari päeva tagant paar tundi iseendale: tukasta, käi vannis, külasta kaubanduskeskust või jaluta kodu lähedal. Neist põgusatest enese tuulutamistest on palju abi.
3.Väljakutse: ringiliikumine
„Rohkem kui ühe lapsega kodust väljaminek nõuab ette planeerimist. See on omaette ettevõtmine,“ rääkis Boyle. „Paki juba eelneval õhtul kõik vajaminev autosse ja pane laste riided valmis. Proovi väljaminek sättida toitmiste, mähkmete vahetuste ja magamiste vahele.“ Kui võimalik jäta autosse varukotike mähkmete ja kõige hädapärasemate vahenditega juhuks, kui tuleb ootamatult beebidega kodust välja minna.
Kuidas beebidega väljaminekuid paremini korraldada:
• Mõtle välja strateegia lastearsti juurde minekuks. Esimene käik kodus välja on ilmset arsti juurde regulaarsele kontrollile ning halb oleks siis ooteruumis oma järge oodata. Püüa kinni panna kõige esimene aeg arsti vastuvõtu päeval. See annab Sulle selge eelise. Kindlasti võta keegi abiks kaasa, sest pead korduvalt beebisid lahti riietama, siis uuesti riidesse panema, neid süsti saamiseks paigal hoidma ja peale süsti ka lohutama. Juba ühe lapsega on see paras ettevõtmine.
• Käi laia kaubavalikuga poodides, kust saad ühekorraga kõik vajaliku, kui pead lapsed kauplusesse kaasa võtma. Nii soovitab kaksikute ema ja raamatu „Mothering Twins“ kaasautor Sheryll Greatwood. Sedaviisi on poes käimine efektiivne: hoiad aega kokku ega pea mitu korda beebidega autost sisse-välja käima.
• Väldi toidupoode. Imikutega koos toidupoes käimine on üks raskemaid ülesandeid. Seega, miks end piinata? Kui Sa ilmtingimata pead lapsed toidupoodi kaasa võtma, proovi järgmist: pane üks laps kandelinasse või -kotti, teine turvahälli, mille saab ostukäru peale asetada. Mõned eriti vaprad emmed on ka kaks last kandelinadesse või –kottidesse pannud. Imikute kaasavõtmise vältimiseks uuri, kas äkki mõni pood Sinu kodulinnas pakub toidukauba kojutoomise teenust.
• Soeta kvaliteetne lapsekäru. „Osta käru, mida saab kiiresti ja mugavalt kokku panna ja lahti teha, veendu, et see on vastupidav ja kasvava lapse jaoks mugav,“ soovitas Greatwood. „Hea konstruktsiooniga ja usaldusväärne kaksikute käru ei ole küll odav, kuid see hoiab kokku vahekulu, millega pead arvestama, kui vahetad välja logiseva ja kohmaka käru.“
4.Väljakutse: lastel vahe tegemine
Praegu Sa naerad selle peale, kuid oota, kuni lapsed sünnivad. Boyle soovitab sarnaselt paljude teiste mitmikute vanematega igale beebile oma värvi määramist ning kõige sildistamist riietest hälli ja lutipudeliteni. „Ma ei taibanud, kui oluline on lapsed värvide abil üksteisest eraldada enne kui oma kolmikud sünnitusjärgsele arstivisiidile minekuks lapsehoidjate hoolde jätsin. Ma olin unustanud neile värvisüsteemist rääkida ja seetõttu söötsid nad kogemata üht last kaks korda,“ rääkis Boyle.
5.Väljakutse: ema-lapse sideme loomine, kahekordselt, kolmekordselt ja rohkemgi
Oma südant võrdselt kaheks, kolmeks või enamaks jaotamine ei ole üleöö võimalik. Alguses on tavaline, kui tunned ühe lapsega suuremat lähedust kui teis(t)ega, eriti kui beebisid ei toodud korraga koju.
Proovi järgmist:
• Kord päevas toida iga last ise. Söötmise ajal vaata lapsele silma ning hoia teda võimalusel palja ihu vastas.
• Võta mähkmevahetust mängulisemalt. Mähkmeid ei pea vahetama kiirustades – laula, kudruta, vaata beebile silma ja naerata talle.
• Magage kõrvuti. Paljude lastearstide ja Ameerika lastearstide ühenduse kinnitusel võib beebidega ühes voodis magada küll, kui voodis on tugev madrats, pole sulgpehmeid patju ja tekke, kuhu beebi võiks vajuda; ning madratsi ja voodi otste vahel ei ole tühja ruumi, kuhu imik võiks kinni jääda. Lihtsalt jälgi, et lapsed oleksid voodiservast ohutus kauguses (spetsiaalsed võred, mida saab vanemate voodi äärde paigaldada, kindlustavad, et beebi kogemata voodist maha ei kuku).
Allikas: www.discovery.com

Write A Comment