Raseduseaegse toitumise olulisust on raske ülehinnata. Sellest sõltub järglase tervis nii lapsena kui ka juba vanemas eas. Suurbritannia teadlased on avastanud, et kesine toitumine raseduse jooksul võib suurendada koguni järelkasvu riski haigestuda II tüüpi diabeeti ja teistesse vanusega seotud haigustesse hilisemas elus.
Cambridge’i ja Leicesteri ülikooli teadlased leidsid testides nii rottide kui inimestega, et indiviididel, kes kannatavad üsas olles ebapiisava toitumise käes, on hilisemas elus rohkem probleeme varurasvade õigesti talletamisega.
Rasvade säilitamine õigetes kehapiirkondades on oluline, kuna vastasel juhul võivad lipiidid ladestuda näiteks maksas või lihastes, mis toob suure tõenäosusega kaasa terviseprobleemi.
Üks viise, kuidas meie keha tuleb toime arenenud riikide rikkaliku toidulauaga, on rohkemate kalorite talletamine rasvarakkudes. Kui need rakud ei suuda vastu võtta ülejääki, koguneb rasv teistesse piirkondadesse, nagu maks. Seal on nad palju ohtlikumad, põhjustades näiteks II tüüpi diabeeti.
Teadlased leidsid, et seda protsessi kontrollib molekul nimega miR-483-3p. Ilmnes, et molekuli toodeti rohkem nende isikute organismis, kes emaüsas olid kannatanud kesise toitumise käes.
Kui tiinetele rottidele söödeti madala proteiinisisaldusega toitu, oli nende järglaste miR-483-3p tase kõrgem. Nii arenesid neil välja väiksemad rasvarakud, mistõttu varurasvade talletamine täiskasvanuna oli raskendatud. Sellised rotid läksid kõrge kalorsusega dieedi korral väiksema tõenäosusega paksuks, kuid olid suuremas ohus suhkurhaiguse kujunemisel. Molekuli tase oli kõrgem ka madala sünnikaaluga inimeste organismis.
Allikas: err.ee
Rasedus