Rasedus

Muutused teisel trimestril

Raseduse teine trimester

Füüsiliselt tunned end ilmselt reipamana kui kahel eelmisel kuul, kohati võid tunda isegi suurt füüsilist rahulolu. Praegu on hea aeg tegutsemiseks ja reisimiseks. Rasedus on n-ö tõeline, sest nurisünnituse oht on üldiselt möödas.
Sinu keha
Loote liigutusi hakkad tavaliselt tundma 18. ja 22. rasedusnädala vahel. Alguses ebamäärane toksimine muutub ajapikku konkreetsemaks. Sind saadab pidev kaalutõus, mis sõltuvalt naisest on umbes kilo kuni paar nädalas. Püüa vältida liiga väikest (6-11 kg) ja liiga suurt (15-25 kg) kaalutõusu. Tasakaalustatud toitumine peaks olema nüüd su prioriteet.
Nälg, väsimus, stress ja teatud lõhnad võivad põhjustada peavalu. Selle vastu aitab puhkus, massaaž ja peavalu tekitavate tegurite vältimine. Hormonaalsed muutused põhjustavad nahalaike ja stimuleerivad pigmendi tootmist. Veresooned laienevad nii suus, ninas kui tupe ümbruses. See toob kaasa ninakinnisuse ja võimaliku verejooksu, tupest võib erituda lõhnatut valget voolust.
Seedimist aeglustavad hormoonid võivad põhjustada ajutist või pikaaegset kõhukinnisust. Mõned raualisandid võivad seda veelgi hullemaks teha. Kõhukinnisuse vältimiseks joo piisavalt vedelikku, söö kiudainerikkaid toiduaineid (teraviljatooteid, kaunvilju, õunu, pirne, ploome, peeti, porgandit) ja tee trenni.
Kerge paistetus pahkluude ümbruses on normaalne. Kanna toetavaid sukkpükse ning istudes tõsta jalad kõrgemale – nii leevendad paistetust ja võid vähendada (ent mitte välistada) ka veenilaiendite tekkimist. Oled ehk tähele pannud muutust kehahoiakus ja tasakaalus nüüd, kui kehakuju või kaal on märgatavalt muutunud. Liigesed ja koed lõdvenevad, seega ole treenides ja venitades ettevaatlik.
Öised jalakrambid pahkluu piirkonnas tekivad tihti ilma põhjuseta. Sagedamini kannatavad selle all naised, kelle keha saab liiga vähe või liiga palju kaltsiumi või ebapiisavas koguses kaaliumi. Füüsiliselt aktiivsetel naistel esineb jalakrampe vähem.
Sinu tunded
Kasuta seda infot enese mõistmiseks ja suhete soojendamiseks partneriga. Nüüd kui nurisünnituse oht on üldiselt möödas ja rasedus on n-ö tõeline, võid kergemini taluda ka õnnistatud seisundist tingitud füüsilist ebamugavust.
Lapse olemasolu teadvustamine ja mõistmine loob teie kahe vahel intiimse suhte. Loote liigutused ja südamelöögid muudavad raseduse reaalseks, suurenenud kõht kuulutab seda kogu maailmale. Raseduse suurust näitav kaalutõus võib mõjuda väga erinevalt. Mõned naised masenduvad iga lisandunud kilo pärast, teised naudivad võimalust maitsta head ja paremat. Hea enesetunde tagab mitmekesine toitumine, mis on kasulik nii emale kui lapsele.
Füüsiliste ja psühholoogiliste muutustega kohanemine võib uue rolliga harjumise raskeks teha. Kui need tegurid pärsivad tavapäraste toimingute tegemist, võib nii mõnigi ema end muserdatuna tunda. Välimuse eest hoolitsevad naised võivad muretseda oma naha pärast, mõnedele valmistab piinlikkust kõhukinnisus. Proovi end heaolulainele häälestada.
Beebi tulekuks vajalike plaanide tegemine algab tihti siis, kui rasedus muutub käega katsutavaks. Füüsiline ebamugavus (või heaolu) võib suuresti mõjutada naise soovi tööle naasta.
Trenni tegemine võib mõnele rasedale piinlikkustunnet põhjustada. Samas on füüsiline tegevus hea, sest lisaks füüsise tugevdamisele õpid seeläbi oma keha kontrollima ja armastama.
Muutused teisel trimestril

Ohumärgid
Sugugi kõik ohumärgid ei tähenda, et midagi on valesti. Koheselt peaksid oma arsti või ämmaemanda poole pöörduma juhul, kui sul esineb midagi alljärgnevaist:
1. Võimetus rasedusega leppida, keerulisemaks muutunud suhted
2. Loote liigutuste puudumine 24. nädalaks. Märkimisväärne liigutuste sagenemine või tugevnemine rohkem kui 12 tundi järjest pärast 26. nädalat.
3. Kaalutõus rohkem kui 2,5 kg nädalas
4. Tugevad peavalud, millega kaasnevad nägemishäired
5. Rasedusest tingitud rahulolematus
6. Raske ninaverejooks; sügelus või tugevalt lõhnav voolus tupest
7. Sõrmede või pahkluude tugev paistetus; kõvad, valulikud veenid jalgadel või tupe ümbruses
8. Seljavalu, peavalu, valu vaagnas, surve vaagnapõhjas
9. Püsivalt tugevad krambid
Lisaks neile peaksid arsti teavitama, kui sul esineb:
1. Vaginaalne veritsus
2. Ebatavaliste vedelike eritumine tupest
3. 38-kraadine või kõrgem palavik
4. Lööve, eriti kui sellega kaasnevad gripilaadsed sümptomid
5. Tugev valu peas, rinnus, alakõhus, emakas või jäsemetes

Write A Comment