Blogi

Seksuaalelu raseduse ajal

Kas vahekord võib last kahjustada?

Teievahelist seksuaalset käitumist võib määrata rasedusaegne väsimus. On tavaline, et raseduse ajal muutuvad nii mehe kui naise seksuaalsed tunded ja vajadused.
Ka teistes elusituatsioonides tuleb seda ette. Mõnikord sobitakse hästi kokku, mõnikord mitte. Aga ühine rasedus võib äratada ka tugevaid õrnustundeid ja teha seksuaalelu sellel perioodil eriti toredaks.
Kuidas tullakse toime muutustega, sõltub sellest, kuidas üleüldse tajutakse oma seksuaalsust. Meie nägemust seksuaalsusest ja kooselust mõjutab kasvatuse käigus omandatud nägemus soorollist. Sageli on meil ootused ja ettekujutused seksist, mis ei vasta tegelikkusele.
Paljud naised arvavad, et tahe olla vahekorras väheneb eriti raseduse alguses ja lõpus. Nad on imestunud, et ei ole seksist huvitatud ja võivad arvata, et hoiduvad millestki, mida peaksid tegelikult tegema.
Teised naised tunnevad suuremat tahet kui tavaliselt ja on rohkem vahekorras. Raseduse ajal suureneb naise suguorganite verevarustus ning tupe limaskest muutub vedelikurikkamaks ja niiskemaks. See võib suurendada seksuaalset naudingut ja tugevdada orgasmielamust.
Mehed suhtuvad seksuaalellu naise raseduse ajal erinevalt. Mõned arvavad, et naise keha on suurepärane ja et nauding on suurem, teised ei tunne aga sama iha, mida tavaliselt. Nad võivad tunda last kui konkurenti naise tähelepanule ja armastusele või kardavad lapsele haiget teha.
Kas vahekord võib last kahjustada?
Loote ümber on tugev emakasein ja lootevesi, mis kaitsevad teda löökide ja tõugete eest. Vahekorra ajal ei ole võimalik loodet tupe kaudu kahjustada ning surve ja tõuked vastu kõhtu pole ohtlikud. Mõnikord soovitatakse vahekordadest teatud ajaks loobuda, nagu näiteks nurisünnituse või enneaegse sünnituse ohu korral.
Enamus naisi võib olla vahekorras kogu raseduse jooksul. Vahekorra ajal tuntakse tugevaid emaka kokkutõmbeid, kuid see pole midagi ohtlikku. Erandjuhtudel võib peale vahekorda tupest pruunikaspunast veritsust erituda, see tuleb emakakaelas paiknevast limakorgist. Kui nii juhtub, jää rahulikult voodisse lamama.
Leidub arste, kes soovitavad mõõdukat seksi nädal enne sünnitust, et vältida infektsioonide levikut. Teised arvavad, et vahekorras võib olla seni, kuni pole olnud veritsust. Üldlevinud on arvamus, et üle aja kandmise korral soovitatakse vahekorras olla, kuna mehe sperma sisaldab ainet nimega prostaglandiin, mis pehmendab emakakaela.
Iha, õrnus ja ühtsus
Kui mingil põhjusel ei ole seksimine meelejärgi, võib olla koos ilma tavapärase vahekorrata. Hellust, ühtsust ja naudingut ei saa lasta kaduma minna! Rasedus võib olla aeg, kus avastatakse teineteist uuel moel ja leitakse uusi teid teineteisele rahulduse pakkumiseks.
Paljud tunnevad end raseduse ajal seksuaalselt hästi ja neil on kerge üksteisega sobituda. Kuid kerge on ka pettuda, sest tunded ja vajadused võivad olla erinevad. Siis tuleb aeg maha võtta ja rääkida, mida teineteiselt oodatakse. Seksuaalsus tähendab tundeid, mõnikord tugevaid tundeid ja alati ei ole võimalik neid sõnadesse panna.

Write A Comment