Perelood

Kelle laps? Munitsipaalpolitsei pidi langetama saalomonliku otsuse

Umbes 1000 a eKr sündis Jeruusalemmas kuningas Taavetil poeg, kes sai nimeks Saalomon. Saalomon valitses Iisraelis umbes aastatel 970–928 eKr ja sai tuntuks nii oma valitsejaoskuste kui ka tarkuse poolest.
Kord tulid kaks naist Saalomoni juurde. Nad vaidlesid selle üle, kellele kuulub nendega kaasas olev laps. Saalomon, kes oli tuntud oma õiglase meele poolest, teadis, kuidas lapse pärisema kindlaks teha. Kuna laps on oma ema kõige kallim vara, käskis Saalomon elusa lapse pooleks raiuda ja kummalegi pool last anda. Naine, kes polnud lapse ema, nõustus otsusega kohe. Õige ema aga palus kuningalt jumalakeeli laps terveks jätta ja anda siis ta juba parem „vale-emale“. Nii saigi ema oma lapse tagasi, käibele läks aga väljend „saalomonlik otsus“ õiglase ja targa otsuse kohta.
Võiks arvata, et tänapäeval niisuguseid otsuseid enam teha ei tule, aga kes nii arvab, pole maailmas veel piisavalt näinud. Kindlasti ei saa munitsipaalpolitseilt nõuda saalomonlikku tarkust, inimesesõbralikku otsustusvõimet aga küll.
Kahe ema laps ehk miks mupol Tallinna ühistranspordis Saalomoni tarkust vaja läks
Nupsu kasutaja, noor Nupsu emme X (nimetagem teda siinkohal nii) sõitis 3. detsembril 2011 bussiga Lasnamäe poole. Laps magas kärus ning ema asetas selle vahekäiku ning istus ja ajas ise sõbrannaga juttu. Kui bussi sisenes noorpaar, ei osanud keegi oodatagi seda, mis järgnema hakkas. Sisse astunud noored tundusid olevat kas lihtsalt joobes või narkojoobes ja ajasid telefoniga asju, seistes lapsevankri läheduses.
Ootamatult peatas mupo bussi (tavaliselt see juhtubki ootamatult). Nagu ikka, sisenesid rohelistes vestides tegelased nii ees- kui tagauksest ja said kokku keskpaigas, just joobes noorte, lapsevankri ja meie noore ema juures. Kui viimasena sisenenud noorelt naiselt piletit küsiti, sattus too paanikasse ning karjus üle bussi, et mis piletit talt tahetakse, tal on ju laps. Samal ajal haaras ta kinni meie ema käru käepidemest. Kui Nupsu emmelt piletit küsiti, vastas ka tema, et tal on laps. Teine hakkas siis hüsteeritsema, et laps on tema oma ja Nupsu emme tahab last enda omaks tembeldada, et mitte trahvi maksta. Samas soovitas hüsteeritseja Nupsu emmel ise endale laps teha, et too saaks teada, mis üldse tähendab sünnitada.
Loomulikult küsis nüüd segadusse sattunud mupo, kelle oma on laps. Kuna kaks naist korraga väitsid, et laps on tema oma, tegi mupo siinkohal oma saalomonliku otsuse ja tõstis nii noorpaari kui ka Nupsu emme bussist maha. Nupsu emme emainstinktid olid ärganud ja nüüd julges ta noorpaarile ka vastuväiteid esitada ning lõpuks sammus ta koos lapse ja sõbrannaga sündmuspaigast lihtsalt minema. Vale-ema jäi sündmuspaika tuld ja tõrva pritsima ning eemaldujatele järele karjuma, et tema laps varastatakse ja miks mupo midagi ei tee.
Tänaseks on Nupsu emmel käidud munitsipaalpolitseis dokumentaalselt tõestamas, et laps oli ikkagi tema oma. Loomulikult vabandati seal noore naise ees. Too aga kannab nüüdsest kaasas lapse sünnitunnistuse koopiat, et teinekord oleks vajaduse korral lihtsam oma emadust tõestada. Ka teeb ta ettepaneku taastada olukord, et laste nimed on passis, sest siis ei peaks lapse dokumente igal pool kaasas kandma.
Armas lugeja, mida arvad sina sellest loost ja Nupsu emme ettepanekust?

Write A Comment