Beebi

Beebide erinevad toitumisharjumused

Toitmisrutiin kujuneb esimeste nädalatega. Foto: Dreamstime

Arvatakse, et vastsündinute erinevate toitumisharjumuste põhjuseks on nende temperament. Vanemad peaksid arvestama, et ühe ja sama pere laste söömisharjumused võivad väga erinevad olla.
Esimestel elutundidel on imik väga tähelepanelik ning jälgib inimeste nägusid. Laps loob ema või isaga sageli hea silmsideme. Sel ajal söövad imikud üldiselt hästi. Ema ja lapse sideme tekkimist peetakse imikule eluliselt oluliseks.
Esimestele elutundidele järgneb ööpäevane faas, mil vastsündinud on väga unised ega pruugi söömisest üldse huvituda. Ilmselt on see tingitud sündimisega kaasnevast füüsilisest stressist ja suurest väsimusest. Eriti tundub see nii olevad rinnapiima saavate lastega. Sageli muutub vastne ema imiku sellise käitumise pärast ärevaks. Kuid 24 tunni möödudes muutub suurem osa lastest elavaks, tähelepanelikuks ning söömine pakub taas huvi.
 
Enamik beebisid võtab rinda hästi, kuid teistel on rinnast haaramisega probleeme. Sageli ei saa tita rinda õigesti suhu haarata, kui ema rinnanibud on sissepoole tõmbunud. Sellistel puhkudel on imetamisnõustajast palju kasu, kes aitab ema keerulisest olukorrast üle ja beebil kujuneb hea toitumisharjumus.
Mõned lapsed söövad rohkem
Kui imetamisega on algust tehtud, tahab suurem osa imikutest iga 1-3 tunni tagant rinda saada. Tavaliselt ei tee nad esimestel elukuudel päeval ega ööl vahet ja magamisrutiin puudub. Mõned emad on väitnud, et nende rinnalaps tahab sagedamini süüa, sest rinnapiim seedub kergemini kui lehmapiima põhjal tehtud toitesegud. Igatahes oleneb söötmiste vahele jääva perioodi pikkus beebist. Üldiselt soovitatakse vastsündinu söötmiseks üles ajada, kui ta magab üle 4-6 tunni järjest.
Mõned beebid tahavad rinda saada palju rohkem kui neil tegelikult kaloreid vaja läheb. Sellised imikud teevad häält alati, kui nad rinnal ei ole. Kui seda virinat tõlgendatakse näljana, võibki juhtuda, et imik on pidevalt rinnal. See aga mitte ainult ei kurna ema ja tema rinnanibusid, kuid seetõttu ei jää ka aega, et rindadesse jõuaks vahepeal uuesti piima tekkida. Tähelepanuta võib jääda ka tegelik põhjus, mis last häirib ning mille tõttu ta rinnalt lohutust otsib.
Kui laps on pidevalt rinnal, ei saa ta kõhtu täis ning on vähem kui tunni pärast uuesti näljane. Paku lapsele imetamiste vahepeal lutti ning hoia söötmiste vahel vähemalt kaks tundi vahet – sellest võib abi olla. Kui lapsele lutti liiga varakult pakkuda, võib see aga nurjata eduka rinnaga toitmise. Kui laps juba oskab rinda võtta, lutt tõenäoliselt enam imetamist ei sega.
Kuidas tekib öine söötmisrutiin?
Lõpuks saavad ema ja laps üksteisest sotti ning paika loksub mõlemale sobiv söötmisrutiin. Beebid jätavad öised söömised ära eri vanustes. Mõned imikud magavad juba kahekuuselt terve öö rahulikult. Teised ei tee seda veel enne oma esimest sünnipäeva. See võib olla seletatav sellega, kuidas ema oma lapse nutule reageerib. Mõned vanemad ei taha lasta lapsel nutta ning püüavad teda ükskõik kuidas vaigistada. Teised eelistavad lasta beebil öösel veidi aega nutta, et näha, kas ta jääb ise uuesti magama. Mõned beebid on teistest kangekaelsemad ning võivad nutta järjest tunde, kui ema või isa sellele ei reageeri.
Mõned imikud tahavad süüa kindlatel kellaaegadel. Teistel söötmisajad varieeruvad. Osad beebid söövad ühel perioodil sageli ja siis tahavad mõnda aega harvem süüa. Osad imikud nõuavad toitmist sagedamini kui neil kasvuks ja arenguks vaja läheb. Sellised lapsed on oma esimesel eluaastal päris pontsakad. Teise eluaasta jooksul muutuvad nad siiski saledamaks, kui liiguvad rohkem ringi ega saa enam rinnapiima või saavad seda harva.
Emad ja nende lapsed kujundavad toitumisharjumused välja esimeste nädalate ja kuude jooksul, mil nad omavahel suhtlevad. Suurem osa sellest toimub alateadlikult või tahtmatult. Lõppude lõpuks on emad ja lapsed sellega juba väga pikka aega hakkama saanud. Värskel emal peab olema vaid piisavalt füüsilist ja emotsionaalset turvatunnet, et ta saaks keskenduda oma lapse vajaduste rahuldamisele.
Allikas: www.discovery.com

Write A Comment