Rasedus

Kuidas hoida tervist ja püsida võimekas

Regulaarsed puhkepausid võivad su produktiivsust parandada, eriti kui väsimus kipub segama su otsustus- või keskendumisvõimet. Foto:Dreamstime

Kui oled nagu enamik rasedaid naisi, on raseduse jooksul töötamine sinu jaoks täiesti ohutut. Kuid juba pelgalt rase olemine võib olla üks paras väljakutse. Su keha töötab siiski lapse kasvatamiseks ja toitmiseks lakkamatult 9 kuud.
Kui lisada töö väljakutsetele rasedusest tingitud kõrvalmõjud – iiveldusest ja väsimusest seljavalude ja paistes jalgadeni – võid end kergesti ära väsitada.
Siin on mõningad nõuanded, kuidas end hästi tunda ning samas tool edukas olla, kuidas leevendada rasedusega kaasnevat ebamugavast ja mõista, mil töökohustused su rasedust ohustama võivad hakata.
Iivelduse ja oksendamise kergendamine
Seda võib nimetada “hommikuseks” iivelduseks, kuid see iiveldus ja oksendamine mida raseduse ajal – eriti esimesel trimestril – koged, võib tabada sind millal iganes.
Et tööl olles iiveldust vältida:
• Väldi iivelduse tekitajaid. Selleks võivad olla teatud söögid ja lõhnad. See topelt-latte, mida enne rasedust hommikuti nautisid, või toit, mida mikrolaineahjus lõunasöögiks soojendasid, võib nüüd su kõhu tagurpidi pöörata. Kui oled selgeks saanud, mis sind iiveldama ajab, on targem neid asju vältida.
• Suupisted ja kerged eined. Kui tunned iiveldust, võivad suureks abiks olla küpsised ja teised mahedad toidud. Hoia ühtteist oma sahtlis, sest näksides väldid liigset nälja- või täiskõhutunnet – kahte asja, mis võivad iiveldust tugevdada.
• Tarbi piisavalt vedelikku. Raseduse algul vajab su keha rohkem vedelikku. Iiveldustunne võib tugevneda, kui sa piisavalt ei joo. Hea eesmärk on juua 8 klaasi vett päevas.
• Maga piisavalt. Mida väsinum oled, seda kergem on iiveldus tulema. Luba endale hommikul tööle minnes sättimiseks rohkem aega ja väldi kiirustamist – see võib samuti iiveldust põhjustada.
• Kui kannatad hommikuti tugeva iivelduse ja oksendamise all, mida lihtsad meetmed ära ei hoia, räägi oma arstiga.
Toimetulek väsimusega
Rasedana võid sa enamuse ajast tunda väsimust, eriti esimesel ja kolmandal trimestri ning veelgi enam pärast pikka tööpäeva.
Väsimus annab kehale märku, et peaksid tempot maha võtma, kuid keset tööpäeva võib see raskeks osutuda.
Et päeva üle elada, proovi järgmist:
• Pea lühikesi, sagedasi pause. Regulaarsed puhkepausid võivad su produktiivsust parandada, eriti kui väsimus kipub segama su otsustus- või keskendumisvõimet. Püsti tõusmine ja ringi liikumine võivad sind uuesti üles ärata. Sule lõuna ajal paariks minutiks silmad ning tõsta jalad kõrgemale – see aitab sul energiat koguda.
• Vaata üle oma päevakava. Arvesta, et tööpäeva jooksul su energiatase kõigub. Kui tunned, et oled pärastlõunaks väsinud, tee raskemat ja suuremat tähelepanu nõudvad ülesanded varem ära. Kui sa ei suuda end hommikul koguda, jäta energiat nõudvad ülesanded pärastlõunaks. Kui su töökoht seda võimaldab, kasuta ära paindliku tööaja eelist ja vali töötamiseks aeg, mil end energilisena tunned.
• Ole väljaspool tööd rahulikum. See võimaldab sul pärast tööpäeva rohkem puhata. Füüsiliselt raske töö puhul on korralik puhkus veelgi tähtsam.
• Ole aktiivne, kui saad. Kuigi pärast tööpäeva lõppu võib trenniminek tunduda kõige ebaahvatlevam tegevus üldse, võib see aidata sul energiat koguda. Mine töölt tulles jalutama või otsi mõni rasedatele mõeldud trenn – muidugi juhul, kui oled oma arstilt selleks nõusoleku saanud.
• Võta teiste abi vastu. Ära ole liiga uhke, et kaastöötajate abist ja toetusest keelduda. Võid olla harjunud töölt tulles koristama, muru niitma või asju ajama. Kuid selleks, et korralikult puhata, mõtle võimalusele endale antud töö tegemiseks abiline palgata.
• Mine mõistlikul ajal magama. Kui oled kella 7-ks väsinud, kustuta tuli ja poe voodisse.
Kasvava beebi kandmine võib igapäevased tegevused töö juures nagu istumise, seismise, kummardamise ja tõstmise ebamugavaks teha. Iga paari tunni tagant ringiliikumine aitab vähendada lihaspinget ja ennetada vee kogunemist jalgadesse. Pinge vähendamiseks käi sageli WC-s.
Mugavaks äraolemiseks proovi ka alljärgnevaid soovitusi:
Istumine
Kui töötad kontris, on väga oluline tool, millel istud. Kuna sinu kehakaal tõuseb ja rüht muutub, on suureks abiks tool, mille seljatuge ja kõrgust saab muuta. Kohendatavad käetoed, tugevad istme- ja seljapadjad ning hea alaselja toetus võivad pika istumise palju mugavamaks muuta.
Kui su kontoritoolil neid võimalusi pole, võid improviseerida. Kasuta selja lisatoena väikest tavalist või spetsiaalset patja. Vähendamaks survet alaseljale ja alandada turset jalgades, aseta jalad tumbale – või prügikorvile.
Seismine
Pika seismise tulemusena koguneb veri jalgadesse (seda soodustavad rasedusega laienenud veresooned), põhjustades valu, uimasust ja isegi minestamist.
Seismine on väsitav ka sinu seljale. Kui seismine kuulub sinu töö juurde, aseta surve vähendamiseks üks jalg kastile või madalale toolile. Vaheta jalga nii tihti kui võimalik. Olemist võivad kergendada ka jalgade vereringet parandavad toetavad sukkpüksid. Kanna mugavaid kingi ja anna jalgadele võimalikult tihti puhkust. Kui pead töö tõttu jalgel seisma 4 tundi või kauem, konsulteeri oma arstiga. Kui see on tema jaoks murettekitav, peaksid töökohustusi piirama või lühema tööpäeva tegema.
Kummardamine ja tõstmine
Ennetamaks või leevendamaks seljavalu, jälgi seda, kuidas sa kummardad ja asju tõstad. Asjade tõstmisest räägi oma arstiga – mõningatel juhtudel võib raskete asjade tõstmine olla keelatud. Isegi kui tõstad kergeid asju, pea meeles, et seda saab teha õigesti ja valesti.
Stressi vältimine
Töö esikohale seadmine võib inspireerida sind rohkem pingutama ja oma eesmärke täitma; kuid see võib sind ka kurnata ning võtta ära aja ja energia, mis peaks kuluma enese ja oma sündimata lapse eest hoolitsemisele.
Tööga seotud pinget võib olla raske olematuks teha, kuid sa saad anda endast parimat, et seda minimaliseerida. Räägi oma probleemidest abivalmis kolleegile, sõbrale või partnerile.
Abiks on ka hea huumorimeel ja positiivne meelestatus. Ümbritse end positiivsete, mitte negatiivsete inimestega. Keskendu kõige olulisemale. Kui tunned, et hakkad miski sind vihastab, peatu ja küsi endalt, kas saaksid antud olukorda kuidagi muuta. Kui ei, siis võibolla saad sa sellele lihtsalt käega lüüa.
Tehes mõningaid harjutusi võid õppida kogunenud pingeid maandama. Üheks suurepäraseks võimaluseks on jooga, mis tugevdab lihas ja samas õpetab ka lõõgastuma.
Ohutusnõuded töö juures
Teatud tööülesanded võivad haiguste riski suurendada, eriti kui sinu rasedus kuulub juba eelnevalt riskigruppi.
Sellised tegevused on:
• raskete asjade korduv tõstmine
• pikaajaline seismine
• tugev vibratsioon, mida tekitavad suured masinad
• Pikk, stressirohke sõit tööle ja koju
• Kokkupuude kahjulikele kemikaalidega
Halvasti võivad mõjuda ka teised tingimused. Näiteks tihe vahetustega töö võib pärssida sinu võimalust puhata. Äärmuslikes temperatuuritingimustes töötamine võib mõjutada sinu visadust ja võimet tulla toime füüsilist pingutust nõudvate ülesannetega. Raseduse kasvades võivad osutuda raskeks väledust ja head tasakaalu nõudvad ülesanded.
Kui sinu töö hõlmab ülanimetatud ülesandeid, pöördu oma arsti poole, kes oskab öelda, kas peaksid lisameetmeid rakendama või oma töökohustusi muutma. Arsti võib jagada konkreetseid soovitusi raseduse erinevateks perioodideks ning kui vaja, kirjutada sinu tööandjale vastava tõendi selgitamaks, mis tööpiiranguid tuleb sinu puhul rakendada.
Allikas:http://www.mayoclinic.com

Write A Comment