Madleen Simson ja Egle Oja selgitavad oma raamatus “Toidu mõju lapse ajule, arengule ja käitumisele”, miks peaksid vanemad hoolega üle vaatama oma koduse toidulaua.
Meie, vanemad, oleme ju need, kes kujundavad oma laste toitumisharjumused ja valikud. Need valikud ja otsused käivad kaasas meie lastega kogu elu. Võiksime siiski süveneda ja mõelda, kas oleme teinud kõik endast oleneva, et lastest kasvaksid terved ja elujõulised inimesed.
Üheks suurimaks ohuallikaks on valge suhkur. Kui lapse toit on pidevalt liiga magus, on see tema kehale suur koormus, mis kokkuvõttes kurnab nii immuun-, seede- kui ka närvisüsteemi.
Sellega on kõik toitumisteadlased ja arstid ühel nõul, et valge suhkur ei sobi meie menüüsse. Seda soovitatakse vältida mitmetel põhjustel.
Peamised põhjused valge suhkru vältimiseks:
- on keemiliselt puhas toode, mis ei sisalda ühtegi toitainet (ei vitamiine ega mineraalaineid)
- saadakse rafineerimise tulemusel, milleks kasutatavad ained on toksilised ja nende jäägid säilivad lõpptootes
- viib kaltsiumi organismist välja, põhjustades kaariest
- annab tühje kaloreid
- suurendab isu ning tekitab kõhukinnisust ja ülekaalulisust
- nõrgendab immuunsüsteemi
- soodustab mineraalainete väljaviimist organismist
- võib soodustada käitumishäireid, agressiivsust, hüperaktiivsust ning tähelepanu- ja ärevushäireid
- on sõltuvust tekitav aine (sarnaselt tubakale ja alkoholile).
Uuringud on tõestanud, et suhkur (sahharoos) on sõltuvust tekitav aine, mis tõenäoliselt vallandab või võimendab hüperaktiivsust.
Näiteks on võrreldud hüperaktiivsete ja tavaliste laste agressiivseid reaktsioone ning üldist rahutust olukorras, kus menüü oli sarnane. Selgus, et hüperaktiivsete laste grupis seostus sama koguse suhkru manustamine agressiivsuse ja rahutusega ning mõju oli seda suurem, mida väiksemad olid lapsed.
Allikas: “Toidu mõju lapse ajule, arengule ja käitumisele”, Madleen Simson, Egle Oja, Kirjastus Stella Borealis, 2010
1 Comment
Pingback: Need tähtsad vitamiinid ja toitained meie toidulaual | Perekool