Lapsevanem

Emaksolemise varjupool

Lastekasvatamine ei ole alati vaid lust ja lillepidu. Foto: Dreamstime / Pascalepics

Emadena teeme endile karuteene, kui ahhetame vaid lapsekasvatamisega seotud rõõmude üle ja teeme näo nagu ei teaks tegelikkusest midagi. Tuleb kasuks, kui tunnistame, et sel ametil on ka omad pahupooled.
Ühte õpikõverat ei ole olemas
Kuigi esimene laps valmistab sind teise kasvatamiseks ette, on too tavaliselt nii teistsuguse temperamendi, maitse-eelistuste või arenguga, et esimese lapse peal õpitu ei näi töötavat. Kui üks laps reageerib vaid kõige kõvemale karjumisele ja karmimatele ähvardustele, siis teisel võib väiksemgi hääletooni tõus kaasa tuua nuuksed.
Helgem pool: Korralik vaimne trenn. Nii õpid inimeste käitumise kohta palju asju, mida muidu poleks saanud teha. Lisaks tead palju laste muusikast ja kirjandusest, oskad meisterlikult plaastrit paigaldada ja ülikiiresti õhtusööki valmistada.
Lõputu nõiaring
Niipea, kui millegagi valmis saad, ootab tegemist järgmine asi: lastega elamine päädib lõppematu söötmise, mähkmete vahetamise ja magama panemise ringiga. Seni projektide koostamise ja karjääri edendamisega tegelenud naisele võib see eriti masendav ja nüristav tunduda. Rohkem kui üht last kasvatades hakkavad need ringid kattuma ja ühega tegeledes võid teisega tegelemise hetkeks üldse unustada.
Helgem pool: Mõistes, et oled kaotanud kontrolli, suudad sa kontrollida kõike. Sul jääb üle vaid vooluga kaasa minna.
Tunned vahel abitust
Lapse turvalisuse ja heaolu nimel oled valmis kõigeks, ent isegi mänguväljakul ja kodus arenevad asjad sinu soovist hoolimata teinekord hoopis vastupidises suunas.
Helgem pool: Et tegemist on sinu lapsega, võib lihtne lahenduse leidmine sind ennastki teinekord üllatada.
Otsene tagasiside puudub
Mingil hetkel ütled valesid asju. Mingil hetkel valesid asju. See kehtib muidugi elu kohta üldiselt, kuid lapse puhul on olukord seda raskem, et sinu käitumine vormib ja kujundab väikese inimese tulevase iseloomu!
Helgem pool: Kontrolli kaotamine võib olla meeldetuletuseks, et järgmine kord võiksid enne suu avamist kümneni lugeda. Samas on see täiesti inimlik. Paar vale sammu sinu last veel ei riku. Sobivas olukorras peaksid vabandama ja nagu su laps, edasi liikuma.
Privaatsus puudub
Sa võid olla parasjagu vannitoas kui su laps uksest sisse astub. Nähes teatud kohast nööri välja rippumas, avaldab ta arvamust, et emme on vist nätsu sisse istunud. Emaks saades ei saa sa segamatult isegi tampooni vahetada.
Helgem pool: Lapsed saavad selle läbi õppida kannatlikkust, iseseisvust ja privaatsuse olemust – kui neile piirid sead. Ülal toodu näite põhjal tuleb hakata mingil hetkel vannitoa ust lukustama ja vihjama, et laps eemale hoiaks. See on suur samm edasi, kui mõistad, et pidevalt lapse jaoks olemas olemine ei olegi see, mida ta vajab.
Ühelt hetkel laps solvab sind
Otsustad olla maailma parim emme ja joonistad küpsetatud pannkoogile šokolaadist näo, kui sulle nähvatakse, et pannkook ei näe selline välja. Ühel hetkel oled maailma parim, järgmisel täielik kõnts. Kasvava lapse muutlike tujude puhul ei oska sa iial aimata, mis sind järgmisena ees ootab.
Helgem pool: Korduvad verbaalsed torked muudavad su nende suhtes immuunseks. Kui tegemist pole selgelt taotlusliku ebaviisakusega, süüdista käitumises lapse arengut ja ära võta solvanguid isiklikult. Kahe-aastased näiteks on teada-tuntult muutuste vastu, sest nad püüavad maailmast aru saada ja kui neil on üks asi paigas (et pannkoogil pole nägu), ajab ootuste nurjumine nad segadusse.
Hoia end tagasi ning ära sekku
Kui oled kontrolliv, pead pidevalt sisemist võitlust, et mitte vahele astuda ja ise pusle laduda, kingapaelad kinni siduda või iga kümne sekundi tagant korrutada, mida järgmisena teha tuleb.
Helgem pool: Mida enam sa kõrvalseisjana pealt vaatad, seda iseseisvamaks muutuvad lapsed ja seda ongi vaja. Lapsed peavad paljude asjadega ise hakkama saama ja rahulolu saavutuste üle on ühtviisi praktiline kui ka vajalik tema tervislikuks vaimseks arenguks.
Oma töö vilju näed alles 20-30 aasta pärast
Igal su otsusel – distsipliinist kuni kooliväliste tegevusteni – on omad tagajärjed, kuigi tavaliselt mitte nii otsekohe avalduvad kui võiks arvata. Võid tunda, et oled asjade kulgemisega rahul, kuid sa ei saa enne teada, millise inimese sa kasvatanud oled, kuni laps pole täiskasvanuikka jõudnud.
Helgem pool: See ongi lapsevanemaks olemise võlu! Ühele pisikesele olevusele kulub nii palju aega, raha, lootust ja armastust – ometi on raske neile ressurssidele paremat väljundit leida!
Allikas: CNN

Write A Comment