Tervishoid

Emakakaelavähk

Eestis haigestub igal aastal emakakaelavähki ligikaudu 160 naist

Kogu maailmas sureb emakakaela vähi tõttu iga kahe minuti järel üks naine. Ülemaailmselt on emakakaela vähk  teisel kohal kõige levinumate vähkide seas naistel põhjustades peaaegu 500000 uut haigusjuhtu aastas. Igal aastal sureb haiguse tõttu hinnanguliselt 270000 naist.
Eestis haigestub igal aastal emakakaelavähki ligikaudu 160 naist ja ligi 70 sureb emakakaelavähi tõttu.
Viirus (HPV) on emakakaela vähi põhjus
On kindlaks tehtud, et inimese papilloomiviirusel (HPV- Human Papilloma Virus) on otsene põhjuslik seos emakakaela vähiga, põhinedes epidemioloogilisel, kliinilisel ja laboratoorsel tõendusmaterjalil. HPV-viiruse poolt põhjustatud rakulised muutused võivad areneda emakakaelavähiks. Vähki tekitavat HPV-viirust on leitud kogu maailmas emakakaela vähi proovides 99,7%-l juhtudel. Tegelikult on HPV-viirus emakakaela vähi “paratamatu põhjus”.
Mis viirus on HPV?
Inimese papilloomiviirus (HPV) on väga sageli esinev viirus, mis kandub väga kergesti edasi seksuaalsel teel, ka nahalt-nahale.
Praegu on klassifitseeritud umbes 100 HPV tüüpi, millest enamus on ohutud ja asümptomaatilised.
Ligikaudu 30 HPV tüüpi levivad seksuaalsel kontaktil ja põhjustavad genitaalpiirkonna nakkusi. Neid võib jagada kahte põhilisse kategooriasse: kõrge riskiga ehk onkogeensed (ehk vähki põhjustavad) ja madala riskiga tüübid.
Vähki põhjustavad (onkogeensed) ja madala riskiga HPV-viirused.
Kõik naised on ohustatud emakakaela vähist, mille on põhjustanud onkogeense HPV-ga nakatumine. Foto:Dreamstime

Püsiv onkogeensete tüüpidega nakkus võib põhjustada kas kõrge riskiastmega muutuseid, vähieelseid rakulisi kahjustusi või emakakaela vähki. Madala riskiga tüübid võivad põhjustada pärasoole ja suguelundite piirkonna kondüloome.
Enamus HPV nakkustest on mööduvad ja tervenemine toimub aasta jooksul. Püsivast nakkusest onkogeensete tüüpidega saavad alguse rakulised muutused, mis võivad viia emakakaela vähini. Kuna püsiva nakkuse varajases staadiumis puuduvad sümptomid, ei ole naine nendest kõrvalekalletest tavaliselt teadlik. Tüübid 16, 18, 45 ja 31 on kõige sagedasemad onkogeensed HPV tüübid maailmas ja nad põhjustavad enam kui 80% emakakaela vähi juhtudest.
Lahendus
Uus võimalus emakakaelavähi vältimiseks on vaktsineerimine.
Parim vaktsiin emakakaela vähi vastu annab kaitse vähki põhjustavate HPV tüüpide eest ja tagab pikima kaitseaja.
Vaktsineerimine
Emakakaela vähi vastu on võimalik vaktsineerida nii oma perearsti juures, kui naistearsti juures.
Tavaliselt naistearst (perearst) konsulteerib vaktsineerimise suhtes ja kirjutab välja retsepti. Suuremas osas naistekliinikutes on organiseeritud kabinetid (protseduuride tuba), kus on võimalik vaktsineerimist teostada.
Allikas: Vaktsiin.ee

Write A Comment