Blogi

Milline on hea koolikott?

Millist koolikotti osta, kui hinnaline see peaks olema? Milline  koolikott on lapse rühile ohutu? Milline koolikott peab vastu kauem kui pool aastat? Need küsimused vaevavad pea kõiki lapsevanemaid.
Terviseameti andmetel on koolikoti raskuseks koos sisuga lubatud 1.-3. klassi õpilastel kuni 3 kg, 4.-6. klassi õpilastel kuni 3,5 ja 7.-9. klassi õpilastel kuni 4,5 kilo.
Koolikoti mõju lapse lülisambale
Tunnustatud taastusraviarsti Tiit Ilvese sõnul kannatab üha enam kooliealisi lapsi  seljavalude ja seljavigastuse all, mis on põhjustatud lülisamba ülekoormusest. “Seljavalud ei teki ühe päevaga vaid hiilivalt. Esmalt muutub lapse rüht halvemaks, tekib kiire selja väsimine ja seejärel alles selja- või kaelavalud.”
Vaatamata erinevatele soovitustele ja nõuannetele ei ole õnnestunud märkimisväärselt vähendada ülekoormust laste lülisambale. Septembrist alates on trammis, trollis ja bussis näha nii õpilasi kui ka tudengeid, kes kannavad seljakotti ühe õla peal või kasutavad hoopis üleõlakotti. Taastusraviarsti kinnitusel võivad nii liiga raske kui ka valesti kantud kott alguses panna selja valutama, ent lõpuks tekitada ka tõsiseid terviseprobleeme, sest lülisammas kannatab ülekoormuse all peaaegu igal koolipäeval. Seetõttu manitseb ta, et lülisamba haiguste ärahoidmisel on tähtis rühivigade ennetamine juba lapseeas.
Kuigi paljud arstide soovitused tunduvad üldist laadi, mängib lapse tervislik elurežiim siiski väga tähtsat rolli. Lapse ja nooruki arengus on oluline koolitöö ja puhkuse vaheldumine, kus esmatähtis on piisav uni.
Normaalseks arenguks on vajalik ka tervislik toitumine, kehaline aktiivsus ja sport, mis on kohane lapse vanusele ja tema kehaehituse eripärale.
Koolilapse õppimiskoht kodus peab samuti toetama tema arengut, see tähendab sobiva kõrgusega tooli ja lauda ja head valgustust. Oluline on ka õige istumisasend. Tiit Ilves soovitab istudes asetada põlved ja puusad 90 kraadise nurga alla. Lapsevanematel tasub tooli valimisel jälgida, et sellel istudes oleks toetatud lapse nimmeosa ehk alaselg.
“Suurimad lülisamba tervise ohustajad on arvuti ja teler, mis koormavad lülisammast staatiliselt, tekitades lihaspingeid ja tugevalt halvendades rühti,” märkis Ilves.
Kui palju maksab koolikott?
Kas kvaliteet tähendab ka kõrgemat hinnaklassi? Tegelikkuses on juba soodsamatel kottidel samuti see palju kõneainet tekitanud ergonoomiline seljatugi ja laiad, polsterdatud rihmad. Kuid vajaka jääb kvaliteetsest materjalist, mis oleks vetthülgav, hingav ja kulumiskindel.
Kvaliteetsemate koolikottide hinnad algavad umbes 30 eurost ja küündivad isegi kuni 200 euroni.
Lastevanemate sõnul on hinnalisemad kotid vastupidavamad, eriti hea on see, et neid saab pärandada ka nooremale õele-vennale või hoopis uuesti müüki panna.

Suurimad lülisamba tervise ohustajad on arvuti ja teler, mis koormavad lülisammast staatiliselt, tekitades lihaspingeid ja tugevalt halvendades rühti,” sõnab tunnustatud taastusraviarst.

Koolikoti kandmise põhitõed

Koolikoti kandmisel tuleb jälgida põhimõtet, et koormus langeks ühtlaselt mõlemale keha poolele. Lülisamba neutraalse asendi tagamiseks on vaja, et raskuse jaotuks kehale ja vöökohale võimalikult lähedale.
Enamus kooliõpilasi kannab koolikotti valesti, kott paikneb seljast kaugel, kas liiga all või liiga ülal. Koti raskus langeb ühele kehapoolele, kuna seljakotti kantakse üle ühe õla.

Väiksematel lastel oleks kõige ideaalsem kasutada rinnakotte. Sellisel juhul on koormus lülisambale vähenenud ja tagatud raskuse viimine kehatüvele maksimaalselt lähedale. Paraku ei ole meie kaubanduses rinnakotte müügil. Võimalusel tasub ringi vaadata internetipoodides.
Hea ja kvaliteetne kott on:

  • Polsterdatud ja hingavast materjalist;
  • Vetthülgav;
  • Helkurite või helkurribadega;
  • 2 rihmaga, polsterdatud ja vähemalt 6-7 cm laiused, kitsad rihmad põhjustavad valu ja vereringe häireid kätes;
  • Vormihoidev (eriti algklassi lapsele on see soovitatav);
  • Õige suurusega ja sobiv lapse kehaehitusega;
  • Ergonoomiline;
  • Mitme sahtliga.
Soovitused seljavalu vältimiseks:

  • Pinguta õlarihmasid, sellega saab koormust jagada ühtlasemalt kogu kehale. Õlarihmad pinguta nii, et kott oleks seljale maksimaalselt lähedal ja koti alumine äär asetseks 5 cm ülalpool vöökohta.
  • Veendu, et laps kannaks koolikotis ainult vajalikke raamatuid. Palu lapsel koolikott ette valmistada vastavalt järgmise päeva tunniplaanile juba õhtul, et hommikul kiirustades ei võetaks kaasa mittevajalikke raamatuid. See muudab koolikoti põhjusetult raskemaks.
  • Lapsevanemad saavad laste ja noorte lülisamba kahjustusi vähendada sellega, et kontrollivad ranitsa ülepakkimist. Laps ei tohiks kunagi kanda raskust, mis ületab10-20% tema kaalust.
  • Lastele tuleb toonitada ja pidevalt üle korrata, et mõlemad õlarihmad oleksid alati kasutusel. Ühe õlarihma kasutamine pingestab ülemääraselt lihaseid ja suurendab lülisamba kõverusi.
  • Kasutada tuleb ranitsa ja seljakoti kõiki lahtreid. Raskemad asjad tuleb asetada seljale lähemale, hoiduda teravate esemete sattumist vastu selga.
  • Kasutage võimalikult väiksema mahuga kotte, see hoiab ära mittevajalike asjade  kaasa võtmise.
  • Tuletage aeg-ajalt oma lapsele meelde, et kotti tuleb regulaarselt puhastada prahist ja paberitest.
  • Soovitatav on lapsel tegeleda ka mõne spordialaga, mis aitab lihaseid tugevamaks muuta ja rühiprobleeme vältida.
  • Lapse arvutis oleku aega peaks jälgima. Tihtipeale ununeb mängimise ajal rühihoidmine sootuks, mis võib omakorda seljavalusid tekitada.

Millise koolikoti ostsid või plaanid osta sina oma koolilapsele?
Kasutatud allikad: terviseamet.ee/ tiitilves.ee/delfi.ee

Write A Comment