Blogi

Kuhu minna Lastekaitsepäeval?

TALLINN
Tallinna Loomaaias
saavad lapsed sokiloomi meisterdada ja judot õppida, lastemuuseum ootab aga etendusele, mis elustab muuseumi nukkude lugusid.
Lastekaitsepäeval, 1. juunil saavad lapsed ja lapsemeelsed mitmel pool pealinnas vägevalt lustida.
Loomaaias jätkub tegevust terveks päevaks. “Ühel pool, Põhjavärava juures Tuuliku platsil on Juku mängumaa batuutidega, kus lapsed saavad sel päeval tasuta hüpata,” rääkis loomaaia projektijuht Piia Poska.

“Lääneväravas aga on keskraamatukogu oma bussi ja telgiga. Seal näidatakse etendust, mängitakse mänge ning meisterdatakse sokiloomi ja lepa-triinusid.”
Linnutiikide vastas korraldab Fazer samuti toredaid mänge ja jagab maiustusi. Kohal on judoklubi Ookami, kelle kasvandikud näitavad oma oskusi, treenerid aga õpetavad huvilistele judovõtteid.
Kunstitarvete edasimüüja Vunder varustab joonistushimulisi lapsi pliiatsite ja paberiga ning lastekaitsepäeval sündinud vahvamad pildid saavad postkaardile.
Lastekaitsepäeval avab väravad ka lasteloomaaed, kus saab merisigadele, küülikutele ja kitsedele pai teha.
Infoks:
Loomaaia kassad on lastekaitsepäeval avatud kella 9-19, loomaaias ringi jalutada saab aga kella 21-ni. 7-69-aastastele kehtib sooduspilet hinnaga 1 euro, alla 7-aastased ning 70-aastased ja vanemad pääsevad loomaaeda tasuta.
Lasteloomaaed on avatud kella 10-16.
Lastekaitsepäeval oodatakse loomaaeda vähemalt 10 000 külastajat. Et loomaaia asukaid vähem häirida, on troopika- ning paksunahaliste maja sel päeval kinni.
Tallinna Lastemuuseum(Kotzebue 16)
Lastemuuseumis  tähistatakse korraga nii lastekaitsepäeva kui ka vanalinnapäevade mängude päeva. “Sel puhul on meie muuseumis kell 11 ja 13 keksukivide värvimise töötoad,» rääkis muuseumi juht Maris Rosenthal. “Kui kivid valmis, saab muuseumi hoovis keksu hüpata.”
Kell 15 saab kaasa elada lasteetendusele “Nukutohtrid”, milles Nukuteatri näitlejad Katri Pekri ja Sandra Lange elustavad muuseumi nukkude lood.
Kuni 18-aastastele on kõik üritused lastemuuseumis lastekaitsepäeval tasuta.
Miia-Milla-Manda Lastekaitsepäeva tähistab ka muuseum Miia-Milla-Manda (Koidula 21c). Suur osa tegevusi toimub sel päeval muuseumiõues, saab mängida eri mänge ning lasta teha näo-maalinguid – seda kõike tasuta. Ka muuseumipilet on sel päeval odavam ning majas meisterdatakse ja loetakse lugusid ette.
“Kindlasti jagub põnevat tegevust kogu muuseumi lahtioleku aja, keskpäevast kella viieni,” lubas muuseumipedagoog Maarja Kõuts. Ning kui nälg hakkab näpistama, on võimalus kohvikus kõht täis süüa.
Lastekirjanduse keskuses (Pikk 73) on kirjandusfestivali HeadRead raames kella 12-13 kohtumine (nalja)luuletaja ja karikaturisti Ilmar Trulliga. Kella 12-15 toimub keskuse hoovis raamatuvahetuslaat “Sulle-mulle”, kuhu võib tuua raamatuid, mida enda riiulisse enam ei soovita, ning leida asemele muud meelepärast lastekirjandust. Kell 15 algab keskuse õues Heili Lindepuu tantsuetendus 7-10-aastastele “Raamat tantsib”.
Kullo Lastegalerii
Mõttemängude austajad saavad ajusid ragistada Kullo lastegaleriis (Kuninga 6), kus toimub gomaoku (ehk viis nuppu ritta) töötuba. Ülal Toompeal, Piip ja Tuut mängumajas (Toom-Kooli 13) näidetakse kell 18 Miksteatri kogupereetendust «Telefonilood». Sissepääs on tasuta.
Botaanikaaed
Botaanikaaeda pääsevad kuni 18-aastased lastekaitsepäeval tasuta. Kasvuhooned on avatud kella 11-18, väliterritoorium 10-20. Kohvik palmimajas töötab 12-18.
Lindakivi kultuurikeskus
Kell 15 ootab Lindakivi kultuurikeskus (Koorti 24) oma väljakule tähistama lastekaitsepäeva lõbusa meelelahutusega. Kohal on batuut ja poni, toimuvad mängud ja loositakse auhindu, esinevad noored hiphopparid, artistid ja DJ-d, osaleda saab käsitöötoas jpm. Sissepääs on kõigile tasuta.
Rotermanni väljak
Kell 19 esineb Rotermanni väljakul bänd Indigolapsed. Lisaks saavad lapsed puhuda megasuuri seebimulle, harjutada žongleerimist, hüpata batuudil ja rallida pedaaliautodega. Alla 15-aastastele kehtib soodushind, allameetrimeestele on üritus tasuta.
Pirita rand
Pirita rannas toimub keskkonnahariduslik perepäev 1.juunil 10.00-14.00 Perepäeva juht on loodussõbralik Nähka, kes kangesti tahab teada, mis looduses ja ümbritsevas keskkonnas toimub ning miks just asjad niimoodi on loodud.
Lisaks on lastel võimalus meisterdada omale tuulelohe ning hiljem rannas seda lennutada. Tore tegevus on ka liivakaartide meisterdamine, miks mitte teha rannas valmis üks tore sünnipäevakaart sõbrale või jõulukaart vanaemale kuuma rannaliivaga? Lisaks on metsaservas aktiivõpperada, kus pisut saab nuputada metsloomade mõistatusi.
TARTU

Reedel, 1. juunil tähistatakse Tartus lastekaitsepäeva ülelinnalise üritusega “Üle läve”. Tegevust jagub kogu päevaks ningtavakohaselt avatakse Tartus lastekaitsepäeval ka kaks uut mänguväljakut.
Lastekaitsepäeva programmi raames on Tartu kesklinn Raekoja platsist kuni Tartu Kaubamajani jaotatud erinevateks maailmadeks, kuhu sisenedes tuleb astuda üle omanäoliste lävepakkude. “Iga päev satuvad nii lapsed kui ka lapsevanemad uutesse situatsioonidesse, näiteks kodust tänavale astudes või last lasteaiast kooli saates. Erinevaid valikuid tehes astub igaüks igal hetkel üle läve,” selgitas lastekaitsepäeva korraldava Lille Maja direktor Hele Riit-Vällik üritusele nime panekut.
Reedel kell 11.40 avatakse lastekaitsepäev raekoja platsilt Tartu Kaubamaja ette suunduva teatetantsuga, mida juhib veoauto kastist linnapea Urmas Kruuse.
Kell 13 toimub Tamme staadionil uue laste mänguväljaku avamine ning kell 14 avatakse uus mänguväljak ka Vaksali pargis.
Kell 13 algab Vilde Tervisekohvikus seminar “Kuidas toetada lapse arengut?”, mis tutvustab erinevaid õpetusi lapse kasvatamisest. Seminari avab abilinnapea Tiia Teppan ning modereerib linnavalitsuse kultuuriosakonna juhataja Katriin Fisch-Uibopuu. Seminar on kõigile tasuta.
Kell 16 algab Raekoja platsil kontorirottide heategevusjooks Rat Race. Sel aastal kogutakse raha, et toetada Tartu linna andekaid lapsi. Registreeruda saab 31. maini!
Kell 18 algab Olav Ehala filmimuusika kontsert Oskar Lutsu majamuuseumi aias.
1. juunil on Tartus avatud erinevad maailmad
Teatri- ja teadusmaailm. Raekoja platsile püstitatakse teadus- ja teatritelk, kus lisaks AHHAA teadusteatrile saab alates kella 13st näha Tartu linna algklasside ja põhikoolide näitemänguringide etteasteid.
Muusikamaailm. Kaubamaja kõrval asuvas muusikamaailmas astuvad üles mudilas- ja lastekoorid, Muusikakoda, erinevad laulustuudiod.
Tantsumaailm. Poe tänava nurgal asetseval tantsuplatsil näitavad oma oskusi ja teevad erinevate tantsustiilide õpitube mitmed Tartu linna eri tantsustiilide viljelejad.
Tervislik turvamaailm. Turvalisuse ja tervise maailmas on väljas tuletõrje, politsei, kiirabi ja palju muud põnevat.
Spordimaailm. Tegevust pakuvad Tartu linna erinevate spordialade esindajad. Lisaks on uudsena kohal tänavatennis, mida iga uudistaja saab proovida.
Loodusmaailm. Keskkonnateadlikkust arendavad Eesti Roheline Liikumine ja Tartu Keskkonnahariduse Keskus, 4H ja saab ka ratsutada poniga.
Pärimusmaailm. Kesklinna pargi roheluses saab tutvuda Eesti eri paikkondade rahvamuusika, tantsude ja pärimusega. Kohapeal korraldatakse laulu- ja tantsumänge, lisaks saab igaüks end proovile panna jõu-, osavus- ja mõistatusmängudes. Olemas on ka muinasjutu- ja meisterdamisnurk.
Loovus- ja kunstimaailm. Suures õpitubade telgis saab meisterdada erinevate meistrite käe all. Loovustarendavaid tegevusi ja üllatusi jätkub nii suurtele kui väikestele.
Maailmapäeva maanurk. Anne Noortekeskuse korraldataval Maailmapäeval on põhirõhk maailmakodanikuks olemisel ja kultuuride ühendamisel.
PÄRNU
Lastekaitsepäev Pärnus 2.juunil
Heategevusühingu “Hea Tegu” selle aastane latsekaitsepäeva üritus toimub Pärnus, Kaubamajaka parklas laupäeval, 2. juunil 2012.
Üritus saab avalöögi kell 12.00 ning kestab 6 tundi. Kohapeal on kõigil soovijail võimalus mängida lauajalgpalli, laulda karaoket, joonistada, osaleda teatevõistlustel, puhuda õhupalle lõhki või uudistada operatiivüksuste autosid. Loomulikult ei puudu ürituselt ka batuudid ning lava, kus kogu aeg keegi esineb. Lastekaitsepäeva üritus lõppeb ilutulestikuga!
Lastekaitsepäev Port Arturis
Lastekaitsepäev Port ArturisLastekaitsepäeval 1 juunil 2012 kell 13.00 – 20.00 on kõik oodatud Port Arturisse.
Juba kolmandat aastat korraldab Pärnu Noorte Vabaajakeskus Port Arturi keskuses kogu päeva kestva sündmuse.
Üritus on planeeritud mitte ainult Port Arturis sees, vaid ka lähikonnas asuvates parklates.
Kõik pakutavad tegevused on seotud millegi õppimisega:

  • õppefilmid planetaariumis
  • muusikute, kunsti, trummi, patsipunumise, meigi, tantsu töötoad
  • AHHAA teaduskeskuse töötoad
  • pommirühm ja pommirobot
  • päästeteenistus oma tehnikaga
  • mängida saab WII-d

VILJANDI
Lasekaitsepäeva puhul toimub Viljandis mitmekihiline hommikupoolik.
Lastekaitsepäeva tegemisi alustatakse reedel, 1. juunil kell 11 lastehommikuga, mil saab meisterdada koos muuseumi ja käsitöökoja meistritega. Seiklushimulised saavad asuda teele linnamängule.
Kell 12 esineb nukuteater ning peale seda saab mängida ja võistelda koos Tiigri ning kloun Felixiga.
Puudu pole ka batuut, näomaalingud ning jäätis.Terve päeva jooksul on sissepääs Viljandi muuseumisse, Kondase keskusesse ja vanasse veetorni prii.
Perepäev PIVAROOTSIS 3.juunil.2012
“MTÜ Lastekaitse Liit korraldab kohaliku omaalgatuse programmi toel 3. juunil 2012.a Pivarootsi õppe- ja puhkekeskuses kogupereürituse “Perepäev Pivarootsis”, mis on pühendatud rahvusvahelise lastekaitsepäeva tähistamiseks, ning pereväärtuste propageerimiseks kogukondlikul tasandil.
Perepäeva raames viiakse Pivarootsi õppe-ja puhkekeskuses läbi mitmekülgsed õpitoad, kus on võimalik ise luua ja nautida omatehtut, eesmärgiga ärgitada inimesi kokku tulema ja kunsti looma ning õppima uut ja samas meelde tuletama esivanemate käsitöötraditsioone.”
Perepäeval tegevused:

  • Rahvalikud sportmängud ja teatevõistlused
  • Pivarootsi loodusrajal loodusretk ja -õpe ning maastikul orienteerumine käsi GPS seadme abil
  • Pudeliklaasi taaskasutamine ja esemete valmistamine
  • Kangastelgedel kaltsuvaiba kudumine ja paela punumine (plaanis punuda kuue lõnga palmik, südametega pael, ponimuse, kördipael, ai ja neljatahuline pael)
  • Puuliistul Lõuna-Läänemaa pättide valmistamine
  • Politsei tööde ja tegemistega tutvumine
  • Tule- ja veeohutuse teemaline vestlus
  • Ülevaate esmaabi andmisest ja teadmised, kuidas käituda toimunud õnnetuse puhul
  • Metsatelgis viiakse läbi põnev töötuba
  • MTÜ Lastekaitse Liit tutvustab oma tegevusi ja programme, ning jagab kasulikke infomaterjale

Kui tead, et kuskil toimub veel miskit põnevat, jäta teade siia kommentaariumisse.
Allikas: pealinn.ee/ lastega.ee 

Write A Comment