Vanemaharidus

Kümme kuldset reeglit ohutu toidu valmistamiseks kodus

Toome välja 10 peamist reeglit toidu ohutuks valmistamiseks.

Toit on elu, heaolu ja tervise alus. Toidust saame toitained ja energia, mis on vajalikud kudede ülesehitamiseks, uuendamiseks, keha elutegevuseks ja haiguste vastu võitlemiseks.
Toidu saastumise põhjuseks on enamasti hoolimatus või teadmatus.Alljärgnevalt toome välja 10 peamist reeglit toidu ohutuks valmistamiseks.
1. Valige toiduained, mis oma olemuselt on ohutumad või vajalikult töödeldud

Osa toiduaineid, nagu värske puu- ja juurvili on looduslikult ohutumad, kuid teised ei ole seda ilma vastava töötluseta. Kiiresti riknevad toiduained on piim, liha ja kala ning nende tooted. Toorpiimale tuleb kindlasti eelistada pastöriseeritud piima. Toorelt söödavad toiduained (lehtsalat, roheline sibul, puuviljad jm.) tuleb hoolikalt pesta.
2. Valmistage (küpsetage, keetke) toitu põhjalikult.

Paljud toored toiduained, eriti liha, munad, toorpiim võivad olla saastunud patogeensete organismidega. Korralik küpsetamine hävitab need juhul kui temperatuur ka toidu sisemuses küünib 70 °C-ni. Külmutatud liha ja kala tuleb eelnevalt sulatada.
3. Sööge toit kohe pärast valmistamist

Toit tuleb süüa niipea kui temperatuur seda juba võimaldab. Kui toit jahtub toatemperatuurini, hakkavad mikroobid paljunema. Mida kauem oodata, seda suurem on risk.
4. Hoidke (säilitage) valmistatud toitu hoolikalt

. Kui on vaja toitu hoida, siis tehke seda kas kuumas (üle 60° C) või jahedas (alla 10°C). See on eriti oluline siis kui toitu hoitakse neli ja enam tundi. Imikutoitu ei tohiks üldse kaua hoida. Tavaline eksimus on, et liiga suur kogus sooja toitu pannakse külmikusse ja ülekoormatud külmikus toit ei jahtu kogu ulatuses nii kiiresti kui vaja.
5. Kuumutage varem valmistatud toit korralikult läbi

.Jahedas keskkonnas mikroobid ei hävi, vaid nende kasv pidurdub. Korralik kuumutamine on parim kaitse mikroobide eest, mis on võinud paljuneda toidus selle hoidmise vältel.
6. Vältige toore ja töödeldud toidu kokkupuudet

Ohutu töödeldud ja valmistoit võib saastuda väiksemalgi otsesel kontaktil toore toiduga. Saastumine (ristkontaminatsioon) võib toimuda ühiste köögiriistade (lõikelauad, noad) kasutamisel toor- ja töödeldud toidu jaoks.
7. Peske käsi korduvalt ja hoolikalt

Käsi tuleb pesta enne toiduvalmistamise alustamist ja iga katkestuse järel. Pärast kiirestiriknevate toortoiduainete töötlemist tuleb käsi pesta enne kui jätkata teiste toiduainetega. Ka lemmikloomad võivad olla ohtlike patogeenide allikaks ja kätega jõuavad nad loomalt toitu.
8. Hoidke köögi tööpinnad ja toidunõud ning seadmed piinlikult puhtad

.Kuna toit võib kergesti töötlemisvahenditest saastuda, siis peab köögis kõik olema puhas: köögiriistad, -nõud, -rätikud, tööpinnad, seadmed jm. Ruumi koristusvahendeid tuleb sageli vahetada ja/või pesta ning neid tuleb hoida eraldi kohas.
9. Kaitske toiduaineid näriliste, putukate ja teiste elukate eest.

Parim kaitse on toiduainete säilitamine kinnistes nõudes.
10. Kasutage ainult puhast vett

. Kui on kahtlusi vee puhtuse suhtes, siis keetke see enne toidule lisamist või jookide (ka jää) valmistamist.
Allikas: Kliinik.ee

Write A Comment