Beebi

Depressioonis emad võivad segada beebide ööund

Unehäired ja depressioon võivad moodustada teineteist toitva nõiaringi: depressioon toob kaasa häiritud une ja magamatus põhjustab omakorda masenduse süvenemist. Pennsylvania ülikooli teadlaste uurimistöö kohaselt ärkavad depressioonis värsked emmed tihedamini, äratades ka last ja kahjustades sellega nii enda kui ka lapse ööund.
Ajakirjas Child Development avaldatud uurimistöö kohaselt on depressioonil suur mõju vastse lapsevanema öisele käitumisele. Teadlased kaasasid uuringusse depressiooni sümptomitega ja magava lapse pärast muretsevad emad, kelle ööuni oli pidevalt rikutud.
Kuid teadlasi huvitas, kust said probleemid alguse. Kas depressioon pani emasid käituma sel viisil, et nad ise rikkusid enda ja beebi und või põhjustasid tihti ärkavad lapsed emade depressiooni süvenemist? Uurimistöö käigus nägid teadlased, et paljude depressioonis emade puhul kehtib hoopis esimene variant.
Depressiooni sümptomitega ja liigselt muretsevad emad käitusid viisil, mis segas nende imiku und. Uuringu autorite sõnul võivad laste heaolu pärast ärevad emad tõlgendada lapse öiseid häälitsusi valesti, reageerides helidele, mis tegelikult ei tähenda seda, et beebi vajab süüa või rahustamist. Nii võib beebi ärkamine olla põhjustatud hoopis ärevuses ema püüdest lapse eest hoolitseda. Lisaks võivad depressioonis emad otsida öisetest hoolitsushetkedest emotsionaalset tröösti.
Allikas: teadus.err.ee/
Algallikas:  Depressed moms’ behavior may play role in infants’ sleep problems

Write A Comment