Vastsündinu

Vastsündinu sünnijärgne kontroll

Pärast seda kui oled saanud oma beebiga kahekesi aega veeta ja tuttavaks saada, võtab ämmaemand lapse lastetuppa. Seal tehakse beebile esmased kehahooldusprotseduurid ning algne ülevaatus. Pärast sünnitust saavad enamik sünnitajatest koju 48-72 tunni jooksul.
Millised on need protseduurid, mida haiglas tehakse? :
Füüsiline läbivaatus:
Pärast lapse sündi annab sünnituse vastuvõtnud ämmaemand lapse Apgari hinde.
Ameerika arsti Virgina Apgari poolt väljatöötatud punktisüsteem võimaldab kontrollida vastsündinu elujõulisust. Viiest kriteeriumist võib igas osas anda null, üks või kaks punkti. Kui punktide arv jääb alla 8, vajab laps pidevat järelevalvet.
Vastsündinud saavad harva kogusummaks 10, punktisumma üle 6 on tavaliselt väga hea.
Kui laps saab madalama summa, pole põhjust muretsemiseks. Ta on lihtsalt suurema järelvalve all ning vajab ajutist arstiabi.
 
Apgari punktisüsteem 

Hinnang 0 1 2
Südamelöögid puuduvad kuni 100 üle 100
Hingamine puudub ebaregulaarne laps karjub
Lihastoonus jõuetu, lõtv vähesed liigutused aktiivsed liigutused
Refleksid puuduvad grimassid nutt, köha, aevastus
Värvus kahvatu sinine roosa

Esimeste päevade joksul kontrollitakse lapse näojooni, lülisammast, sõrmi ja varbaid.Teda kaalutakse ja mõõdetakse nii tema pikkust kui peaümbermõõtu. Kaalutakse  haiglas viibimise ajal korduvalt. Lisaks kontrollitakse puusi, kas need liiguvad korralikult.
K-vitamiini süst
Enamikes haiglates saavad lapsed K-vitamiini süsti või tilku, seda põhjusel, et vastsündinul on tavaliselt selle vitamiini tase sageli madal. K-vitamiin on vajalik vere normaalseks hüübimiseks.
Vereproov
2-3 päeva vanuselt võetakse lapse kannast vereproov. Selle prooviga saab kontrollida kilpnäärme talitust. Samuti harvaesinevat ainevahetushäiret fenüülketonuuriat. Kui perekonnas esineb mingi häire, siis uuritakse ka seda.
B-hepatiidi vaktsiini süst
Enne haiglast väljakirjutamist saavad  vastsündinud B-hepatiidi vaktsiini, et ära hoida maksa infektsiooni. B-hepatiit ehk kollatõbi on viirushaigus, millesse nakatutakse sarnaselt HI-viirusega süstalde jagamisel, kaitsmata sugulisel kontaktil ja vereülekandel. Lisaks võib nakkuse saada ka tavaliste olmekontaktide kaudu (nt süljepiiskadega). Haigus levib ka viirust kandvalt emalt sündivale lapsele. Viirus põhjustab maksapõletikku, mis võib areneda krooniliseks ja põhjustada maksa kahjustusi ja maksavähki.
Kehafunktsioonid
Pärast sündi oleks hea pidada väikest päevalogi lapse söötmistest, kakamistest ja pissimise sagedusest.
Kaal
Esimestel päevadel arvatavasti kaalutakse last sageli. Ärge muretsega kui alguses kaal pigem langeb kui tõuseb; on normaalne, et laps kaotab esimestel päevadel umbes 10 % oma sünnikaalust. Esimese elunädala lõpul hakkab taas kaal tõusma.
Kuulmine
Mõni päev pärast sündi kontrollitakse kõikide laste kuulmist. Spetsiaalse koolituse saanud meditsiiniõde või ämmaemand paneb lapse kuulmekäiku väikese pehme otsaku, mille kaudu saadetakse kõrva helisignaalid. Kui kõrva satuvad helid, siis tavaliselt saadab terve sisekõrv vastuseks kaja, mille arvuti võtab vastu ja registreerib. Selliseid signaale kutsutakse otoakustilisteks emissioonideks (OAE).
Erinevate allikate põhjal 

Write A Comment