Rasedus

Milleks meile piimhappebakterid?

Piimhappebakterite soodsast toimest meie seedimisele ja immuunsussüsteemile on enamik meist juba kuulnud. Piimhappebaktereid on erinevaid ning igaühel on erinev toime meie organsimile.
Täiskasvanud inimese organismis elab kokku umbes kilogramm mikroobe, millest enamik on normaalsed ja kahjutud, kuid mõni võib olla kahjulik või muutuda kahjulikuks, kui ravi või haiguste tagajärjel mikroobide tasakaal muutub.
Alljärgnevalt toome välja tuntumate piimhappebakterite nimetused ning toime organismile.
Lactobacillus acidophilus – selle bakteri teatud tüvedel on eriti positiivne toime inimese seedesüsteemile. See bakter kuulub ka vaginaalse mikrofloora koostisse, kus aitab hoida madalat pH-taset ning seeläbi ennetada tupeseent ja muid naistehädasid.
L. acidophilus loob happelise keskkonna, mis omakorda aitab kaasa haigusi tekitavate organismide hävimisele ning pidurdab nende paljunemist. Seega saavad head bakterid edumaa ja organismis tekib kiiremini mikrofloora tasakaal.
On uuringud, mis väidavad, et L. acidophilus suudab endaga koos organismist halba kolesterooli väljutada. L. acidophiluse tüvi DDS-1 aitab toota B-grupi vitamiine (nt. B12) ja aitab B-grupi vitamiinidel ka paremini imenduda. Bakter aitab soodustada ka kaltsiumi ainevahetust, mis on oluline näiteks osteoporoosi ennetamiseks.
Bacillus coagulans – selle bakteri toime sarnaneb L. acidophilusele, kuid kuna suur osa

Kindlasti tasub probiootikume apteegist küsida pärast antibiootikumiravi, aga ka näiteks kõhuhädade leevendamiseks, reisil seedehädade vältimiseks ja sügisesel viiruserohkel ajal tervise tugevdamiseks.

L. acidophilustest hukkub läbides happelist maokeskkonda, siis B. coagulans läbib mao ja suundub soolestikku sealsesse mikrofloorasse tasakaalu looma ja seda ka säilitama.
Bakter toodab soolestikus piimhapet, millega surub maha ebasoovitavad mikroorganismid ja aitab takistada nende paljunemist. Uuringutes on leitud, et B. coagulans aitab normaliseerida kolesterooli taset.
Lactobacillus bulgaricus – see kõige esimesena avastatud piimhappebakter aitab peensoole mikrofloora puhta ja tasakaalustatuna hoida. Suudab lõhustada laktoosi lihtsamateks suhkruteks, mistõttu sobib ka neile, kes laktoosi ei talu. Bakter toodab piimhapet ja aitab luua happelise keskkonna, mis on ebasoodus n-ö pahadele bakteritele.
Bifidobacterium bifidum – sellel bakteril on tugev omadus lagundada süsivesikuid ja laktoosi. Sünteesib piim- ja äädikhapet, millega tekitab soolestikku happelisema keskkonna ja muudab sellega keskkonna ebasoodsaks kahjulikele mikroorganismidele. Aitab imenduda luurakkude ainevahetuseks vajalikul kaltsiumil, südame ja närvisüsteemi tööks vajalikul magneesiumil, luude tugevuseks vajalikul tsingil.
Streptococcus salivarius subsp. thermophilus – inimesed, kellel on piimasuhkru talumatus, ei saa piima juua, ent saavad süüa hapendatud piimatooteid (jogurt, juust, kohupiim), sest seal on laktoos lagundatud lühemaahelaliseteks suhkruteks.
Streptococcus thermophilus aitab just sellel põhjusel laktoositalumatusega inimestel piima juua. Selleks, et Streptococcus thermophiluse bakterid paljuneksid, on oluline tarbida ka Lactobacillus bulgaricust. Bakter suudab mao happelises keskkonnas ellu jääda ning hakata paljunema peensooles – ehk patsient võib antud heast bakterist abi saada.
Kaitse viiruste eest
Piimhappebakterite kuure soovitatakse sageli haigestuvatele lastele, neile, kes sageli põevad kuseteede infektsioone ning kandidoosi, vanemaealistele patsientidele, kes kannavad hambaproteese ning kellel kipub tekkima suu limaskesta seenpõletik.
Probiootikume on aastate jooksul palju uuritud ning tõestatud nende roll piimasuhkru lammutamisel, mistõttu on neist abi piimaallergia korral.
Preparaadid soodustavad B-grupi vitamiinide ja raua imendumist, luude ainevahetuseks vajaliku kaltsiumi ja fosfori omastamist, aitavad kõrvaldada organismile kahjulikke ühendeid, võivad vähendada kasvaja tekke riski ja vere kolesteroolitaset.
Kindlasti tasub probiootikume apteegist küsida pärast antibiootikumiravi, aga ka näiteks kõhuhädade leevendamiseks, reisil seedehädade vältimiseks ja sügisesel viiruserohkel ajal tervise tugevdamiseks.
Allikas: Tarbija 24/ Kliinik.ee

Write A Comment