Tervishoid

Kuidas mõjutab rasedusaegne suitsetamine sind ja su last?

Suitsetamine on sünnituskomplikatsioonide peamine põhjus

„Suitsetamine on sünnituskomplikatsioonide peamine põhjus,“ on günekoloog Robert Welch öelnud. Lapsed sünnivad enneaegsetena, liiga väikestena või surevad emaüsas.
Welch on aidanud paljudel riskigruppi kuuluvatel naistel oma unistus teoks teha ning terve laps sünnitada. Siiski kohutavad teda rasedad naised, kes ei suuda suitsetamist maha jätta.
Arsti sõnul sünniksid lapsed kindlasti tervematena, kui emad saaksid oma halva harjumuse kasvõi nii tõsiste haiguste nagu diabeedi või kõrgvererõhutõve vastu vahetada. „Neid haigusi saan ma ravimitega kontrolli all hoida,“ rääkis Welch. Kuid suitsetava raseda naise last ei kaitse ohu eest mitte miski.
Miks on raseduse ajal  suitsetamine ohtlik?
Sigaretisuits sisaldab üle 4000 erineva kemikaali, sealhulgas eriti hirmsaid aineid nagu tsüaniidi, pliid ja vähemalt 60 vähki tekitavat ühendit. Kui sa raseduse ajal suitsetad, satub see toksiline kokteil sinu vereringesse, su lapse ainsasse toitainete ja hapniku allikasse.
Kuigi mitte ükski neist kemikaalidest ei ole lapsele hea (sa ju ei lisaks iialgi näpuotsatäit pliid ja tsüaniidi beebitoidule), on kaks neist eriti kahjulikud: nikotiin ja süsinikoksiid (vingugaas).
Need kaks mürkainet põhjustavad pea igat suitsetamisega seotud raseduskomplikatsiooni, ütleb Virginias Henrico Doctors haiglas perinataalse meditsiiniala spetsialist James Christmas.
Kõige tõsisemaid komplikatsioone (muu hulgas surnultsündivust, enneaegset sünnitamist, ja vastsündinu madalat sünnikaalu) saab seletada asjaoluga, et nikotiini ja süsinikoksiidi koostoimel väheneb kõhubeebi hapnikuvaru. Nikotiin ahendab ka nabanööris asuvaid veresooni.
Piltlikult öeldes sunnib suitsetav rase oma last läbi kitsa kõrre hingama. Nagu sellest veel vähe oleks, hakkavad punaverelibled hapniku asemel hoopis süsinikoksiidi molekule üles korjama. Nii ei vahenda see kitsas kõrs niigi palju hapniku kui peaks.
Kuidas mõjutab suitsetamine last?
Hapnikupuudus võib su lapse kasvule ja arengule laastavalt mõjuda. Rasedusaegne suitsetamine kahekordistab võimalust, et laps sünnib enneaegselt või kaalub sündides alla 2500 grammi. Suitsetades on ka surnultsündivuse risk üle kahe korra suurem.
Iga suitsetatud sigaret seab raseduse üha suuremasse ohtu. Mõni sigaret päevas on ohutum kui terve pakk, kuid vahe ei olegi nii suur, kui arvata võiks. Suitsetaja keha on eriti vastuvõtlik päeva esimesele nikotiinidoosile. Ka kõigest üks-kaks sigaretti ahendavad veresooni märgatavalt. Seetõttu kujutab ka vähene suitsetamine su lapse tervisele ohtu.
Kuidas mõjutab suitsetamine lapse: 
Kaalu ja suurust
Raseduse ajal vähendab iga päev terve paki sigarettide suitsetamine beebi kaalu ligikaudu 230 grammi võrra. Kahe paki tõmbamine vähendab sünnikaalu pool kilogrammi või rohkemgi. Kuigi osa naisi tunneb väiksema kaaluga lapse sünnitamisest heameelt, võivad sellele järgnevad negatiivsed tagajärjed last terve ülejäänud elu mõjutada.
Keha ja kopse
Alakaalulised beebid kipuvad olema kehaliselt alaarenenud. Nende kopsud ei pruugi olla iseseisvaks töötamiseks valmis, mis tähendab, et neil tuleb esimesed elupäevad või -nädalad hingamisaparaadi all veeta. Kui need lapsed ise hingama hakkavad (või kui tegid seda juba algusest peale) võivad kopsude hilisema arengu või nikotiini laastava mõju tõttu neid edaspidi hingamisprobleemid saata.
Lapsed on astmale väga vastuvõtlikud. Neil on ka kahe- või isegi kolmekordne risk surra imikute äkksurma.
Ajutegevust
Rasedusaegne suitsetamine mõjutab beebi aju terve tema elu. Lastel võivad esineda õpiraskused, käitumisprobleemid ja suhteliselt madal intelligentsustase. Hiljutised loomkatsed näitavad, et emaüsasse jõudev nikotiin võib muuta beebi edaspidises elus sõltuvusele vastuvõtlikuks. Teismelisena piisab sõltuvusse sattumiseks paarist sigaretist.
Mida saan ma ise teha?
Kogu selle sünge statistika taga peitub uskumatu võimalus: suitsust loobudes teed sa oma lapsele suure kingituse. Mida varem loobud, seda parem. Ideaalis peaksid sa juba enne viljastumist suitsust loobuma. Esiteks on sul kergem rasestuda (suitsetamine vähendab rasestumise võimalust 40 protsendi võrra). Lisaks ei tule sul võidelda suitsust loobumisega hetkel, mil peaksid mõtlema hoopis teistele asjadele nagu tervislik toitumine, treening ja lapse sünniks valmistumine.
Loomulikult ei saa igaüks nii kaugele ette planeerida. Aga kui sa oma rasedusest teada saades ikka veel suitsetad, peaksid viivitamatult asuma sellest loobuma. Kui suudad selle halva harjumuse maha jätta enne 14. rasedusnädalat, sünnib sul tõenäoliselt sama terve laps nagu igal teisel emal.
14. ja 16. rasedusnädala vahel kosub loode jõudsalt. Kui sa veel sel ajal suitsetad, hakkab lapse kaal keskmisest maha jääma. Niipea kui aga maha jätad, saab laps taas talle kasvamiseks vajalikku hapnikku. Isegi kui suitsetad 30. nädalal või peale seda, annad oma lapsele mitu nädalat, et veel võimalikult kiiresti kaalu koguda. See on sama lihtne – ja sama keeruline – kui sigarettide ära viskamine ja mitte kunagi enam ühegi mahvi tegemine.
Kuigi oled suitsetamise ohtudest teadlik, ei ole sellest harjumusest alati kerge loobuda. Nikotiini sõltuvus võib kõik Su head kavatsused üles kaaluda ning lapsele pühendumisest ei tule midagi välja. Seetõttu ära üritada üksi loobuda. Aruta arstiga erinevaid võimalusi. Palu oma partnerilt ja lähedastelt toetust. Sa pead lootma teistele inimestele. Lõppude lõpuks loodab ka keegi ju sinu peale.

Write A Comment