Beebi

Potitreening ja treeningmähkmed

Mind ajendas seda postitust tegema Nupsu foorumis tekkinud küsimus: “Kas potitreeningu mähkmed õigustavad end?”
Olen neid mähkmeid samuti müügil näinud ning juurelnud selle üle, kas neid osta või mitte oma 1,6-aastasele tütrele. Võiks juba potil käia, aga oh ei, tema jaoks on see vaid istumistool. Seniajani pole ma neid ostnud, kuna ei näe sellel mõtet. Miks veel eraldi mähkmed osta, kui on võimalus lihtsalt alukad jalga panna või kasutada siis näiteks marlimähet.
Uurisin natuke üht Jo Frosti raamatut ” Ask Supernanny”. Teate küll ju seda Superlapsehoidjat ja tema saatesarja. Ta käis vanemaid õpetamas, kuidas jonnivad ja hüsteerias lapsed taas oma vanematega lähedaseks muuta. Tore ja üsna õpetlik saade oli.
Toon välja tema peamised soovitused:

  • Püüa lapsele selgitada, et nüüd on aeg käes potti kasutama hakata, sest ta on juba nii suur. (Potitreeninguks on laps valmis siis, kui ta saab aru sinu jutust ning suudab märku anda oma soovidest).
  • Ära lapsele päevasel ajal mähkmeid jalga pane. Pane jalga aluspüksid. Hea oleks, kui need oleksid tema lemmiktegelaste piltidega, et ta tahaks neid meeleldi jalga panna.
  • Stopp! Ära kasuta mitte mingil juhul jalgatõmmatavaid treening-püksmähkmeid, sest need ajavad ta vaid segadusse.
  • Kasuta öösel veel mähkmeid. Proovi öömähkmed ära võtta siis, kui päevased potilkäimised on edukad olnud. Pead olema veendunud, et ta mähkmed on hommikul kuivad.
  • Potitreeningu alguses kasuta vaid lihtsalt eemaldatavaid riideid, nagu mugavad dressipüksid, kleidid jne.
  • Varusta end võimalusel kahe potiga. Üks koduseks, teine väljasõitudeks. Teise poti võid autosse jätta, et mugavam oleks väljasõitudel kasutada. Lastel on tihtipeale trots võõrastes kohtades oma häda teha.
  • Väldi joogi andmist enne magamaminekut. Kindlasti mitte ära anna õunamahla, kuna sellel on diureetiline toime (sisaldab aineid, mis soodustavad vee väljutamist organismist. Tavaliselt sisalduvad medikamentides, diureetikum on ka kohvis ja koolajookides sisalduv kofeiin).
  • Õpi tundma ning märkama signaale, mis annavad märku lapse soovist potile minna.
  • Kordamine on tarkuse ema. Küsi ikka ja jälle, kas tal on tekkinud häda ja kas ta soovib potile minna.
  • Suuremale lapsele võid juba seletada seda tunnet, mis tekib soovist potile minna.
  • Kui ta läheb potile, siis lase tal rahus oma toimetused seal ilma liigse tähelepanuta ära teha.
  • Iga kord kiida last, kui ta ise potile läheb.
  • Mitte kunagi ära süüdista last, kui tal juhtub “õnnetus”. Sellest pole midagi, apsakaid tuleb ikka ette. Pigem lohuta ja julgusta teda.
Mida arvad, lugeja? Kas on potitreeningu mähkmetel mõtet? Kas need on üldse kedagi aidanud?

2 kommentaari

  1. Kui mina hakkasin oma 1,6a.poisile potil käimist harjutama siis õnneks piisas vaid mähkem ära võtmisest,seda siis kohe nii päeval kui ka ööl.Suureks abiks oli meie jaoks kõrval istumine ja rääkimine lapsega.Potiga harjutamine hakkas tegelikult juba aastaselt kuid tulutult ,siis lõin käega aga pott oli alati toas nähtaval kohal,et kui laps tahab istub ta sinna kasvõi pükstega:)Laps harjus ja 1,6a.kui mähke ära võtsin hakkaski laps potil käima.
    Tüdrukuga läks asi mega kiirelt.1,2A.tekkis lapsel tugev mähkme alergia kõikide mähete vastu,piisas samuti mähkme ära võtmisest ja järgmine päev juba laps küsis potile:)
    Väga oluline on tõesti last kiita kui ta on pissi potti teinud.:)Endale ka ju meeldib,et sind kiidetakse kui midagi õigesti teed:)
    Mis ma öelda tahan sellega,et iga laps hakkab potil käima just siis kui ta on selleks ise valmis,mitte kedagi ei saa sundida midagi tegema kui ta seda ei taha.

  2. meil jäid need lihtsalt seisma, sest kodus meeldis talle sel ajal paljalt ringi joosta ja õnneks läks meil see potiga alustamine väga lihtsalt 🙂 kuskil 1,6 aastaselt hakkas ilusti käima potil, aga ainult päeval ja toas olles. kaheselt saab juba ilusti aru, küsib ise potile… õues pikematel käikudel veel igaksjuhuks kasutasme mähkmeid, kuid tavaliselt needki jäid kuivaks.

Write A Comment