Lapsevanem

Tee ise magusad kingitused!

Kõige kallimad on tihtipeale need kingitused, mis oma kätega meisterdatud. Miks mitte seekord valmis teha mõned armsad suus sulavad trühvlikommid ja vahelduseks valged või triibulised piparkoogid, pakkida need toredasse kaunistatud karbikesse ja seejärel armsale inimesele viia. Loomulikult ei pea söödavad kingitused olema ilmtingimata magusad, aga seekord võiks meisterdada trühvleid ja küpsetada valgeid piparkooke.
Aprikoositrühvlid
30-40 tk

Karbi oma valmistatud maiustuste jaoks võid ise kokku voltida, osta, aga üsna nutikas on trühvlid pakkida kaunistatud munakarpi.

Vaja läheb:
1 ½ dl vahukoort
300 g tumedat šokolaadi
100 g võid
½ dl suhkrut
1-2 spl vaniljesuhkrut
1 tl kaneeli
2-3 dl kuivatatud, väikseid aprikoositükke
Pinnale
1-2 ps (150 g) Marianne Crush segu (Pinnale panekuks võid kasutada ükskõik milliseid poes saada olevaid kaunistusi!)
Valmistuskäik:
1. Aja koor kuumaks. Tükelda šokolaad ja sulata kuumas koores koos võiga. Lisa suhkur ja kaneel. Sega ettevaatlikult, kuni suhkur on sulanud. Sega lõpuks massile juurde aprikoositükid.
2. Jahuta ja lase tarduda külmkapis vähemalt paar tundi.
3. Vormi massist ebamäärase kujuga pallid. Veereta pallid samamoodi Marianne-terakestes. Lase kõveneda külmkapis üle öö. Hoia trühvlid külmkapis ka siis, kui oled need kinkepakki asetanud.
Trühvlite pakendamiseks võid kasutada edukalt munakarpe. Värvi need ära, aseta pesakestesse sobivad väikesed aluspaberid – võid need välja lõigata jõuluteemalistest salvrättidest – ja kui kommid paigas, seo kena paelaga kinni.
Lisa kindlasti ka omavalmistatud kaart.
Allikas: Õpetus ja foto ajakirjast Kodinkuvalehti
Karpide voltimise õpetus:

 
Piparkoogi-mascarponetrühvlid tumeda šokolaadiga
Üks erakordselt lihtne moodus, kuidas tõeliselt hõrgud trühvlid ilmavalgust näevad. Kui piparkoogihooaeg läbi saab, võib piparkookide asemel kasutada mingit muud küpsiselist – nt tavalised šokolaadiküpsised, trühvlimaitselised küpsised, kaeraküpsised jne.

Vaja läheb:
200 gr mascarpone toorjuustu
200 gr piparkooke
3 spl Vana Tallinna likööri (või muud endale meelepärast jooki)
200 gr tumedat šokolaadi.
Valmistuskäik:

1. Purusta köögikombainis piparkoogid täiesti peeneks puruks.
Trühvel
Trühvli aluseks võid kasutada kõige pisemat muffinite küpsetusvormi, mis saadaval on.

2. Sega toasooja mascarpone juustuga ning lisa ka liköör. Jäta mass tunniks paariks külma tahenema.
3. Külmast massist vormi kätega kreeka pähkli suurused pallid.
4. Sulata šokolaad veevannis ning kasta trühvlid šokolaadi sisse.
5. Puista peale kas hakitud mandleid või näiteks kuivatatud viigimarja tükke.
6. Aseta tahenema küpsetuspaberiga kaetud alusele jahedasse.

 
Viigimarjad konjakis, martsipanis ja tumedas šokolaadis
Vaja läheb:
100 g Prisma Rainbow sarja kleepuvaid ja pehmeid viigimarju (need võivad olla mistahes viigimarjad, mis poest leiad).
5 spl konjakit
150 g martsipani
100 g tumedat šokolaadi
Valmistuskäik:
1. Leota umbes pool tundi viigimarju konjakis. Vahepeal võid külge ka keerata, et marjad saaksid ühtlaselt maitsestuda.
2. Lõika martsipanimassist umbes viigimarja suurused tükid ning tuhksuhkrut jahuna kasutades rulli tainarulliga martsipan õhukeseks.
3. Sinna martsipani keskele aseta viigimari ja voldi kõik ääred ja otsad kokku.
Nii tee kõikide marjadega.
4. Haki šokolaad ja sulata veevannis.
5. Kasta kõik martsipanised viigimarjad sulašokolaadi sisse ning aseta küpsetuspaberiga kaetud alusele jahedasse tahenema.
Allikas: Retseptid ja foto Tuuli Mathiseni blogist Ise tehtud. Hästi tehtud
Valged piparkoogid
u 40 tk
Vaja läheb:
150 g toasooja võid
1 dl suhkrut
1 muna
375 ml nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vanillsuhkrut
1 tl jahvatatud kaneeli
1 tl jahvatatud kardemoni
1 tl jahvatatud ingverit
0,5 tl jahvatatud nelki
Valmistuskäik: 
1. Vahusta toasoe või suhkruga heledaks.
2. Lisa muna ja vahusta ühtlaseks.
3. Sega eraldi kausis kõik kuivained ning sõelu osade kaupa võimassi hulka ning sega puulusikaga, kuni saad taina palliks mätsida.
4.Jaga tainas kahte ossa ja pane 10-15 min külmkappi.
5. Rulli üks tainapall jahuga kaetud laual või küpsetuspaberil umbes 3-4 mm paksuseks ning lõika tainast piparkoogivormidega meeldivad kujud.
6. Aseta mõnda abivahendit kasutades (tordilabidas, juustunuga vms) küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 180 kraadi juures 7-8 minutit (või kuni koogiääred hakkavad õrnalt pruunistuma).
Siiruviiruliste piparkookide tegemiseks võta pall tumedat ja natukene väiksem pall valget piparkoogitainast. Vajuta tume piparkoogitainas käega jahusel pinnal lapikuks, tee sama valgega ja aseta valge tainas tumeda peale. Rulli kaks tainast koos enam-vähem ristkülikukujuliselt lahti ning rulli lühemast äärest tihedalt rulli (kui soovid väiksemaid piparkooke, siis alusta rullimist pikemast äärest). Lõika tainarullist u 1 cm paksused tükid ja rulli iga tükk veidi jahuse tainarulliga parajalt õhukeseks ovaaliks.
Nipp! Kui soovid piparkooke hiljem kuskile kaunistuseks riputada, siis tee neile enne ahju pistmist joogikõrre või söögipulgaga auk sisse.
Allikas: www.tassike.ee

5 kommentaari

  1. Oh kui lahe artikkel. Ma just siin haun plaani, et tänavu aasta teeks trühvleid. Eelmine aasta tegin šokolaadilusikaid. See läks kõigile peale. Ja see esimene retsept sobib mu sugulasele ka, kel gluteeniallergia… Super lihtsalt Elle! Aitäh Sulle! 🙂

  2. Pingback: Nupsu päkapikkude välimääraja | Perekool

  3. Esimene retsept tehtud. Super head on kusjuures. Eks näis kas kingi saajatele ka meeldib. 🙂 Me veeretasime neid küpsisepurus, sest Nõmme poes ei ollnud seda spets puru. Ja kaugemale enam ei jõudnud.

  4. Pingback: Magusad jõulukingitused | Perelood ja pereelu

Lisa oma kommentaar