Mitmikud

Kohvi joomine suurendab nurisünnituse ohtu

Teadlased soovitavad lapseootel naistel kohvijoomist vältida, kuna ameeriklaste uuringust selgus, et ka väga mõõdukas kohvijoomine suurendab raseduse alguses nurisünnituse ohtu.
Seni on Suurbritannia toidustandardite agentuur soovitanud raseduse ajal kofeiini mitte üle 300 mg päevas tarvitada, mis on umbkaudu neli tassitäit, vahendab BBC.
Kuid Ameerikas läbiviivud uuringust selgus, et juba 200 milligrammist kofeiinist päevas piisab, et nurisünnituse risk kahekordistuks.
Käesoleva uuringu jaoks küsitlesid teadlased eesotsas Dr De-Kun Liga 1063 naist, kellel paluti 20. rasedusnädalani pidada oma kohvijoomise kohta täpset päevikut.
Kui eksperdid kõrvutasid päevikuid ja naisi, kel esines nurisünnitus (172) avastasidki nad ühendava lüli. Nende naiste nurisünnituse oht, kes tarvitasid päevas üle 200 mg kofeiini, tõusis 25 protsendini. Kohvi mitte joonud naistel oli lapsekaotuse risk 12 protsenti.
Suurbritannia kuningliku sünnitusabi ja günekoloogia kolledži nõustaja Pat O´Brien soovitab neile uuringutulemustele tuginedes naistel kuni 12. rasedusnädalani kohvijoomisest hoiduda. „Esimese 12 nädala jooksul on beebi väga haavatav, sel ajal toimub suurem osa nurisünnitustest,“ lisas ta.
O`Brieni kinnitusel loobub enamik rasedatest esimeste kuude jooksul kohvist nagunii, kuna lõhn või maitse on muutunud vastumeelseks. Seetõttu ei tohiks kofeiinist hoidumine keeruline olla.
Nurisünnituse ohtu suurendavad mitmed tegurid: ema kõrgem vanus, varasemad nurisünnitused ja viljakusprobleemid. Siiski jääb suurem osa nurisünnituste põhjustest teadmata.
Kohvijoomise ja nurisünnituste vahelist seost on ennegi uuritud. Teada on, et kofeiin võib läbi platsenta looteni jõuda, kuid pole teada, kuidas see kasvavat last mõjutab. Seega ei oska eksperdid soovitada, kui palju kohvi on ohutu pärast 12. rasedusnädalat juua.
300 mg kofeiini on sama, mis:

  • neli keskmist tassi kohvi
  • kuus keskmist tassi teed
  • kaheksa purki coca-colat
  • neli purki energiajooki
  • 400 g (kaheksa tavalist 50-grammist tahvlit) šokolaadi
  • Kofeiini sisaldus varieerub eri firmade toodetes.

Toimetas: Sigrid Sõerunurk

Write A Comment