Sünnitus

Kui palju võib rase ja sünnitanud naine trenni teha?

Pikamaajooksja Paula Radcliffe`i maratonivõit vaid üheksa kuud pärast sünnitust on vallandanud taas debati teemal, kas ja kui palju peaksid naised raseduse ajal trenni tegema.
Enamikele unepuudusest räsitud vastsetele emadele tundub vaid üheksa kuud pärast sünnitust New Yorgi maratoni võitu tähistanud Paula Radcliffe`i saavutus pehmelt öeldes uskumatu. Ometi pjedestaalil ta eelmise nädala pühapäeval seisis – ühes käes laps, teises Suurbritannia lipp, ribid laudsileda kõhu all kumamas, kirjutab msnbc.
Radcliffe`i pühapäevane saavutus joosta 26,2 miili kahe tunni ja 23 minutiga kõigest 291 päeva pärast sünnitamist põhjustab ühtlasi kadedust ja hämmingut. Samas tõstatab see ka küsimuse, kui pühendunult peaks raseduse ajal ja pärast sünnitust trenni tegema.
Puuduvad uuringud

Mõnede arstide sõnul võivad regulaarselt trenni teinud naised jätkata spordiga ka raseduse alguses ning hiljemgi, kuid kindlasti ei tohiks muidu mitteaktiivsed naised hakata raseduse ajal maratoniks treenima. Üldise soovituse kohaselt on sobilik hoida varasemat koormust, kuid kindlasti mõõdukuse piires.
Samas suhtuvad mõned arstid rasedusaegsesse treenimisse üsna taunivalt ja laidavad selle maha. John Hopkinsi ülikooli sünnitusabiarst dr Linda Szymanski sõnul on probleemiks ühtse seisukoha puudumine ja vähesed uuringud selles valdkonnas. Enamik soovitusi põhinevad nigelatel faktidel ja tipp-sportlasi pole üldse uuritud.
Maratoniks valmistumine kestab mitu kuud ja tähendab pika maa jooksmist peaaegu iga päev. Võidujanulistel tuleb palju pingutada.
Radcliffe jooksis ka raseduse ajal ning pärast lapse sündi hoolitses beebi eest tema abikaasa, samal ajal kui naine trennis käis. Naine hakkas aga pärast rasket sünnitust enda hinnangul liiga vara taas treenima – maikuus selgroogu tekkinud mõra tõttu pidi ta kaheksaks nädalaks treeningutest pausi tegema.
Siiski on 33-aastane naiste maratoni maailmarekordi omanik oma ala professionaal, kes on varem võitnud kuus maratoni, seega tema puhul pole raseduse ajal treenimine probleem.
Vältida intensiivset trenni
Atlantast pärit Kristen Chase, kes sünnitas kaks päeva pärast Radcliffe`i, käis enne rasedaks jäämist regulaarselt jooksmas. Tema arst soovitas trenniga alustada kuus nädalat pärast poja sündi, kuid käskis vältida suuremat pingutust.
„Vastsed emad on äärmiselt väsinud, seega mõte jooksulindil tallamisest või õues jooksmisest kuus nädalat pärast lapse sündi, kui laps veel korralikult ei magagi, tundub mõeldamatu,“ sõnas 3-aastase tütre ema Chase.
Kui keisrilõikega sünnitanud emad välja arvata, peaks enamik naisi olema valmis raseduseelse koormusega treenima kaheksat nädalat pärast lapse ilmaletoomist.
Rasedusega kaasnevad füüsilised muutused võivad sportlikele saavutustele mõjuda ühtlasti hästi ja halvasti. Paisuva kõhu ümbermõõt muudab naise liikumisrütmi ja võib keha tasakaalust välja viia. Liigeste pehmenemine suurendab aga vigastuste ohtu.
Üldiselt soovitatakse rasedatel vältida hüppamist ja väga intensiivset pingutust nõudvat trenni, mistõttu soovitatakse maratoniks treenimise asemel eelistada pigem ujumist ja kõndimist, mis sobivad ka algajale.
Kuigi Radcliffe`i saavutus on imetlusväärne, pole tema triumf pretsedenditu – näiteks 1983. aastal võitis Houstoni maratoni norralanna Ingrid Kristiansen viis kuud pärast lapse sünnitamist.
Allikas: Daily Mail

Write A Comment