Lapsevanem

Ülekaalulisus ohustab enam teismelisi tüdrukuid

Seda, mil määral ülekaalulisus tervist ohustab, on palju uuritud. USA teadlaste uuringust selgub nüüd, et rasvumine mõjutab rohkem teismelisi tüdrukuid kui poisse, suurendades vererõhu kõrgenemise tõenäosust. Hüpertensioon juba noores eas kõrgendab aga märgatavalt südamehaiguste ja infarkti riski hilisemas elus.
1700 teismelise, vanuses 13–17 eluaastat, vererõhku ja kehamassiindeksi (KMI) mõõdeti koolis korraliste tervisekontrollide käigus. Selgus, et tüdrukutel oli poistega võrreldes kolm korda suurem risk liiga kõrgeks vererõhuks.
Kõrge vererõhk on lisakoormuseks südamele ning kahjustab veresooni, kiirendades oluliselt veresoonte lubjastumist. Tagajärjeks võivad muuhulgas olla nii südameinfarkt kui ajuinsult.
Uurimusest selgus, et rasvunud poistel oli 3,5 korda suurem ja rasvunud tüdrukutel 9 korda suurem tõenäosus kõrgenenud süstoolse vererõhu tekkeks, võrreldes nende normaalkaalus eakaaslastega.
Tüdrukute ligi kolm korda suuremat riski võib selgitada väiksema füüsilise aktiivsusega. Nimelt harrastasid uuringus osalenud tütarlapsed 50–60% vähem kehalisi tegevusi kui vaatluse all olnud poisid.
Uurimuse juhi dr Rudy Ortize sõnul on selge, et kõrge vererõhu ja kehamassiindeksiga noortel on tunduvalt suurem risk täiskasvanuna kannatada kardiovaskulaarsete probleemide all. Tervislik toitumine ja füüsiline aktiivsus on juba lapsepõlves olulised, et tagada kasvava organismi normikohane areng ja hea tervis ka täiskasvanueas.
Allikas: www.err.ee


Write A Comment