Beebiga kodus

Kuidas käituda soovimatu nõuandjaga?

Teadmistes peitub jõud.

Täpselt nii nagu su laps on oluline sinule, on ta oluline teistele pereliikmetele. Kes lapsega kuidagi seotud on, tunnevad erilist vastutust, mis kohe kutsub nõu andma.
Seda arvesse võttes peaksid proovima olukorda võimalikult rahulikult ja ilma kellegi tundeid haavamata lahendada. Kuidas seda teha? Siin on mõned nõuanded.
Esmalt kuula
Kui tunned, et keegi sinu tegevust arvustab, on loomulik asuda kaitsvale positsioonile. Kuid on väga võimalik, et tegemist pole üldsegi kriitikaga, vaid hoopiski kommenteerija meelest asjaliku märkusega. Proovi ta esmalt ära  kuulata – võibolla leiadki mõne väärtusliku nõuande, mida kõrva taha panna.
Ignoreerimine
Kui näed, et nõuandja oma meelt ei muuda, vasta talle lihtsa naeratuse, noogutuse ja mittesiduva vastusega (näiteks “Tõepoolest huvitav!”) ning jätka oma asjadega − omal viisil.
Nõustu
Võib juhtuda, et oled tõstatatud teemaga pooleldi nõus. Kui võimalik, leidke üksmeel.
Vali tülisid
Kui su ämm nõuab järjekindlalt, et laps parki minnes mütsi kannaks, lase minna ja pane talle see müts pähe. Pikemas perspektiivis ei oma see mingit tähtsust ja tema soov saab täidetud. Kui aga tegemist on tähtsamate küsimustega, mis on olulised sinu ja lapse üldise heaolu või tervise seisukohalt, ei tohiks niisama lihtsalt järele anda.
Hoiad ohjad enda käes
Kui näiteks sinu ema soovitab sul tungivalt lapse kisa eirata ja lasta tal end magama nutta, aga sina ei taha seda mingil juhul teha, ära mine tema juurde oma väsimust kurtma, kuna pidid eelmisel öösel viis korda ärkama. Kui teema jutuks tuleb, on kaval tähelepanu teisele teemale juhtida. Näiteks küsi, kas ta sooviks kohvi!
Hari ennast
Teadmistes peitub jõud. Kaitse ennast ja oma selget meelt ning korda üle, mis reeglid sa oled endale lapse kasvatamiseks paika pannud. Kui tegu on last ja tema heaolu puudutavate küsimustega, jää oma sisetundele kindlaks.
Hari teisi
Kui sinu “õpetaja” annab sulle mitte just kõige uuemat ja õigemat nõu, räägi talle, mida sina antud teema kohta tead, viidates mõnele raamatule, uuringule või artiklile. Võimalik, et suudad panna ta oma arvamust muutma.
Tsiteeri arsti
Paljud inimesed aktsepteerivad seisukohta, millel on professionaali heakskiit. Jää kindlaks ja ütle, et lastearst arvas samamoodi. Kui sa enda lastearsti seisukohta ei tea, võid jällegi viidata mõnele teisele arstile, kes on oma arvamust kas raamatus või artiklis avaldanud.
Ebamäärased vastused
Otsest vastasseisu on võimalik vältida mitte midagi ütleva vastusega. Näiteks kui sult küsitakse, kas laps on potitreeninguga juba algust teinud (ja sina ei kavatse seda veel mitu kuud plaani võtta), võid öelda, et “Me tasapisi liigume selles suunas.”
Küsi nõu!
Võimalik, et su nõuandja on ekspert paaril-kolmel teemal, milles ka sina temaga nõustud. Keskendu neile teemadele ja küsi ise tema käest nõu. Nii tunneb tema rõõmu aitamisest ja sina väldid tühja tüli küsimustes, milles sa tema arvamust ei jaga.

Kasuta tüüpilist vastust

“Sinu jaoks  ei pruugi see parim valik olla, kuid minu jaoks on.” Seda saad kasutada peaaegu iga soovituse puhul.
Ole aus
Püüa oma tundeid ausalt välja näidata. Vali mõni rahulik moment ja selgita oma nõuandjale, et sa oled talle tema abi ja toetuse eest väga tänulik, kuid soovid, et ta austaks ka sinu otsuseid ja prooviks neid mõista.
Leia lepitaja
Kui erimeelsused tekivad sinu ja su nõuandja vahelistes suhetes pingeid, palu appi keegi kolmas, kes sinu kaitseks välja astuks.
Leia mõttekaaslased
Ühine mõne tugigrupiga või internetiklubiga, mille liikmetel on samasugused arusaamad lapsekasvatamisest nagu sul. Teistega rääkimine ja kogemuste jagamine annab jõudu tulla toime nendega, kes sinu seisukohti ei jaga.

Write A Comment