Beebi

Kuidas last öisest tissitamisest võõrutada?

Inimese uni on jaotatud tsükliteks, mille vahetudes me ärkame

Mida ma saaksin teha, et minu 10-kuune poeg öösel ärgates enam rinda ei nõuaks? Päevasest tissitamisest oleme peaaegu võõrdunud, kuid öine olukord paistab üha hullemaks minevat, kuigi asi pole kindlasti näljas. Mida teha?
Selles vanuses lapse öised ärkamised on seotud unemustriga, kindlasti mitte vajadusega öösel süüa. Uinumiseks pole tal vaja rinnapiima, vaid sinu nibu, naha lõhna ja puudutust ning südamelöökide häält. Põhimõtteliselt on laps rinnast sõltuvaks muutunud ja see on üks osa tema ärkamiste-uinumiste tsüklist.
Inimese uni on jaotatud tsükliteks, mille vahetudes me ärkame. Täiskasvanul toimub see iga 45, lapsel 30 minuti järel. Enamasti täiskasvanud neid ärkamisi ei teadvusta – keeratakse külge ja magatakse edasi, samas kui laps peab seda veel õppima.
Öösiti rinda saanud laps ei suuda ärgates ilma ema läheduse ja rinna imemiseta uinuda. Selle põhjuseks on tõsiasi, et öine imetamine on jätkunud kauem, kui laps reaalselt öist toitmist vajab. Iseenesest pole see halb – mõnede vanemate jaoks on lapse lähedus väga oluline – kuid harjumusest peaks vabanema, kui lapse öised ärkamised hakkavad vanemaid segama.
Enne, kui võõrutamisega alustad, tuleks endale teadvustada, et imetades tekkinud emotsionaalset sidet lapsega võib olla raske lõpetada.
Lapse võõrutamiseks on mitmeid viise ja enamik neist põhinevad kainel mõistusel ja varieeruvad konkreetsest lõpetamisest järk-järgulise üleminekuni. Konkreetse ja järsu muutuse korral peab arvestama lapse suurema rahulolematusega, kuid vähemasti toimuvad muutused kiiremini. Samas tuleb emotsionaalselt väga tugev olla, sest murdumise korral lapsele taas tissi pakkudes suurendad tema sõltuvust ja süvendad olemasolevat probleemi veelgi.
Mõned emad kasutavad võõrutamisel partneri abi, sest teavad, et ema naha ja rinnapiima lõhn teeb lapsele olukorra raskemaks. Mõned emad tahavad siiski lapse lähedal olla ja lahendavad rinnaprobleemi lihtsalt pidzaama või öösärgi kandmisega.
Kui laps nutma hakkab, tuleks minna tema juurde, kuid teda mitte sülle võtta. Patsuta teda hellalt ja räägi temaga tasasel toonil. Seejärel lahku või jää veel hetkeks tema juurde, kuid pööra pilk kõrvale. Kui ta pärast sinu lahkumist taas nutma hakkab, käi teda paari kuni viie minuti järel vaatamas. Oluline on tagada oma kohaolekuga lapsele turvatunne, kuid jälgida, et ta sellest sõltuvaks ei muutuks.
Lapse juurde jäädes istu vaikselt ja pööra pilk temast eemale. Ole valmis lahkuma vahetult enne lapse uinumist – nii õpib ta seda omapäi tegema. Kui tema jaoks on oluline tunda sinu puudutust, pista oma sõrm voodisse, et ta seda katsuda saaks. Ajapikku liigu hällist üha kaugemale.
Kõige olulisem on meeles pidada, et võõrutamine võib olla sinu jaoks väsitav ja emotsionaalne. Tugevad tunded on muuhulgas põhjustatud piima kadumisega seotud hormonaalsetest põhjustest. Otsi tuge ja pea meeles, et oluline on olla järjekindel, ükskõik, millise meetodi kasuks sa otsustad!
Allikas: Timesonline.com

Write A Comment