Beebi

Pudeliga toitmise algtõed

Imik saab rinnapiimaasendajat. Foto: Dreamstime

Pudeliga toites on võimalik beebiga samamoodi intiimset sidet luua nagu imetamisel, lisaks saab seda teha ka lapse isa. Rinnapiimaasendaja andmisega kaasneb vaid rohkem ettevalmistusi ja askeldusi.
Kui sageli peaksin last söötma?
Enamik spetsialiste soovitab talitada sarnaselt imetamisega – esimestel nädalatel kindlast ajakavast mitte kinni pidada. Esimese paari kuu jooksul kujunevad toitmise kellaajad iseenesest.
Esialgu, kui laps paistab näljane, paku talle süüa iga kahe või kolme tunni tagant. Kui beebi kaalub ligikaudu 4,5 kilogrammi, sööb ta ühel söögikorral ilmselt kuni 80 grammi rinnapiimaasendajat. Ära sunni teda sööma rohkem, kui ta seda ise ei taha. Lastearst teab paremini sinu lapsele kasvamiseks vajalikke toidukoguseid soovitada.
Kas pudelid tuleb steriliseerida?

Enne uute pudelite, luttide ja teiste söötmisvahendite kasutamist keeda neid viis minutit vees. Seejärel aseta puhtale rätikule kuivama. Kõige lõpuks loputa kuumas seebivees või pese nõudepesumasinas. Hoiatus: kui kasutate kodus kaevuvett, võiksid söötmisvahendeid kaks korda steriliseerida.
Kas ma pean vee samuti steriliseerima?
Kuigi paljud vanemad steriliseerivad vähemalt imiku esimestel elukuudel pudelitoidu segamiseks vajamineva vee, ei ole see tingimata vajalik. Küsi lastearstilt nõu, võibolla on steriliseerimine vajalik sinu kodukoha vee halva kvaliteedi tõttu.
Kui tarbid kaevuvett, võidakse sul soovitada see eelnevalt steriliseerida või kasutada poest ostetud mineraalvett. Kui otsustad kraanivett beebi pudelitoidu valmistamiseks siiski steriliseerida, valmista hommikul terve päeva kogus ette, siis on hiljem hooletu.
Kuidas kõige paremini pudelitoitu soojendada?
Tegelikult ei ole tarvis beebi toitu soojendada (st jahe toit ei mõju ta tervisele halvasti), aga ilmselt laps lihtsalt eelistab sooja toitu. Võid soojendada piima veevannis (kuumas, mitte keevas vees), jooksva vee all või spetsiaalses pudelisoojendajas (mida leidub beebipoodides).
Kui laps on harjunud jooma toatemperatuuril või veidi jahedamat piima, hoiad soojendamisega kaasneva aja kokku ning saad last kohe toita. Eriti, kui ta nälja pärast juba nutab. Ära kasuta rinnapiima või pudelitoidu soojendamiseks mikrolaineahju, kuna seal soojeneb toit ebaühtlaselt. Mikrolaineahjus hävib osa kasulikest ainetest ning tagatipuks võib beebi end ebaühtlaselt soojenenud toitu süües ära kõrvetada.
Kuidas veenduda, et beebil on mugav süüa?
Nagu tavaliselt – kuula ja jälgi beebit. Kui beebi imeb ja matsutab juues kõvasti, võib ta samaaegselt liiga palju õhku neelata. Selle vältimiseks hoia last 45-kraadise nurga all. Hoia pudelit koguaeg sellise kalde all, et lutipudeli ülemine ja terve lutiosa oleks pidevalt piimaga täidetud.
Kui imik sööb, ära pane pudelit mingi toe najale, sest ta võib toitu kurku tõmmata ja lämbuda. Sarnaselt imetamisega on ka pudeliga toitmise hetked ema ja lapse vahelise intiimse tutvumise ja sideme loomise ning hellitamise aeg.
Allikas: www.babycenter.com

Write A Comment