Vastsündinu

Vanemate vead arstide silme läbi

Vastsündinu. Foto: Dreamstime / Francois etienne Du plessis

Oma esiklast haiglast koju viies võid kindel olla, et algul ei lähe kõik libedalt ja vigu tuleb ikka ette. Lastearstid on vastsete vanemate puhul tähele pannud viit peamist viga.
 
Lapsel lastakse järjest terve öö magada
Tihti uhkustavad vanemad, et lasid lapsel öö otsa ärkamata magada, kuigi seda ei tohi teha. Lastearstid on kõik ühel nõul, et kui väga harvad erandid välja arvata, tuleks esimesed kaks nädalat imik iga nelja tunni tagant üles äratada. Kaua ilma söömata olnud lastel tekib kergelt vedelikupeetus, lisaks võib järjestikku magamine olla märk raskekujulisest kollatõvest, mille korral ei suuda nad suurest loidusest end isegi sööma sundida.
Last tahetakse reeglipäraselt toita
Lastearstide sõnul teevad värsked lapsevanemad sageli vea ja tahavad, et laps sööks kindla graafiku järgi. Arstide sõnul peaks laps sööma siis, kui ise tahab. Peaasi, et vähemalt iga nelja tunni järel.
Lapsed on targemad kui täiskasvanud ja teavad täpselt, millal neil kõht tühi on ja millal see täis saab. Reageerides lapse vajadusele kujuneb tal kindel toitumisrežiim.
Laps võetakse kaasa rahvarohkesse kohta
Last ei tohiks võtta kaasa näiteks rahvarohkesse poodi või teise lapse sünnipäevale. Lapse viimine pisikutest kubisevate inimeste keskele on probleemne kahel põhjusel. Esiteks võib ta saada eluohtliku bakteriaalse põletiku, teiseks peab ta ka vähem ohtlikust viirusest tingitud palavikuga kindlasti vähemalt kaks päeva haiglas veetma. Vaid nii saavad arstid kindlaks teha, et tegemist pole millegi tõsisega.
Last ei viida kodust välja
Kuigi lapse viimine rahvarikkasse kohta pole hea idee, oleks viga teda ka kuus nädalat järjest ööpäev läbi kodus hoida. Hea vaheldus on lapsega jalutama minna. Kui toidupoodi minnes on vaja laps kaasa võtta, valige selleks mõni rahulikum kellaaeg.
Vanemad ei usalda oma sisetunnet
Lastearstide sõnul ei julge paljud vanemad usaldada oma sisetunnet. Tihti võivad seda raskendada lapsehoidjatelt ja sõpradelt tulevad soovitused. Kui lapsevanem tunneb, et pisikesel midagi viga on, aga teised seda eitavad, võiks usaldada oma instinkti ja lapsega arsti juures ära käia.
Lisaks on veel kolm viga, mis sagedamini esinevad:

  • Vanemad asetavad lapse külili või kõhuli magama
  • Last ei vaktsineerita vajalikul määral
  • Palavikus imikuga ei minda arsti juurde

Allikas: CNN

Write A Comment