Väikelaps

Õpeta laps korda hoidma

Väikelapsed armastavad rutiini ja teha kõike kindlas järjekorras.

Tihtipeale ei armasta lapsed peale mängimist lelusid või klotse kokku korjata ja seda tegema ei innusta neid ka mingi kavalusega. Kuidas siiski lapsi korda armastama kasvatada, annab ajakirjas Pere ja Kodu nõu lastepsühholoog Heli Viira.
Kindlasti ei jää nii, et laps ei hakka kodustest toimetustest osa võtma, kuid iga oskus areneb omal ajal ja teatud arenguetapil. Mõnele lapsele saab asjade tagasipanek kiiresti harjumuseks, teisel võtab see kauem aega.
1,5-2 aastaselt õpivad lapsed eristama esemeid, nende kuju ja värvi. Nad hakkavad aru saama käsklustest ning matkivad agaralt täiskasvanute käitumist. Kui laps on kahe aastane, on õige aeg talle hakata tasapisi tutvustama koduseid toimetusi. Samas pidage meeles, et iga tegevus vajab kinnistamist ja tegu on ikka väikelapsega. Suuri tulemusi pole mõtet oodata ja piisab, kui ta teie kõrval kasvõi ühe klotsi kasti pistab. Iga selline tegu on muidugi kiitust väärt. Sundimine ei mõju sugugi ahvatlevalt, eriti vanuses, mil tähelepanuvõime on alles piiratud. Ärge olge pettunud, kui laps ei ole algul koristamisest üldse huvitatud ega näidake negatiivseid tundeid välja.
Pakun ka mõned lihtsad võtted, kuidas olukorda edendada. Väikelapsed armastavad rutiini ja teha kõike kindlas järjekorras. Nii kinnistuvad oskused ning laps saab kindlustunnet. Koristamisrutiin võiks olla järgmine: leidke alustuseks mõni tore laul või viisijupp, mida saaksite koos laulda ja mis hiljem aitab ära tunda ja seostada, et asjade kokkupaneku aeg on käes.
Enne laulu andke põngerjale eelmärguanne, mis omakorda kinnitab assotsiatsiooni, et mänguaeg on otsakorral. Selline tegevuse järjekord töötab hästi igas vanuses lapse puhul: eelmärguandega tunnustate tema töö vilju, annate talle aega pooleliolev mäng lõpetada ja vihjate, mida järgnevalt ootate.
Selliste õppetundide juures on alati abiks vanema positiivne hoiak, julgustav toon ja ohtrad kiitused. Tehke koristustöö võimalikult lihtsaks ning seadke mänguasjad nii, et neid oleks hõlbus sortida ja kerge ära panna lapsel ja ka vanemal.
Allikas: Naistemaailm.ee

Write A Comment