Väikelaps

Aita lapsel öistest hirmudest võitu saada

Öised hirmud kaovad ajapikku. Foto: Dreamstime

Hirm pimeduse ees on laste seas üsna levinud. Laps võib pimedas täiesti normaalselt magada, kuid ühe ööl hakkab kartma. Mõned keelduvad ka lasteaias pimedamas või vaikses ruumis tukastamast.
Eksperdid väidavad, et mõnel lapsel on loomu poolest kalduvus öistele hirmudele; teise puhul võib põhjuseks olla mingi kogemus, mis tekitab uut hirmu ja väljendub lõpuks pimedakartuses. Niisiis, mida teha?
Nii vanemad kui lapsehoidja peaksid mõlemad jälgima hiljutisi muutusi lapse elukeskkonnas ning meelde tuletama, ega mõni konkreetne sündmus ei või lapse hirmudele põhjust anda. Olete ehk hiljuti kolinud? On lisandunud uusi pereliikmeid või keegi lahkunud? Kas lapse eest hoolitseb uus inimene? Või on tehtud muudatusi tema päevakavas? Kui taolised muutused on aset leidnud, võib laps vajada nendega kohanemiseks veidi lisaaega.
Lapsed on väga tundlikud selles osas, mida nad telekast näevad või raamatust loevad, seega peaks kaaluma iga hirmutavat juttu või saadet (paljud multikad sisaldavad kurikaelu, mõnede laste jaoks on hirmutavad isegi klounid või superkangelased). Kui olete välistanud ülal loetletud hirmu põhjused, kuid lapse pimedakartus püsib, võiksid mõelda alljärgnevale:

  • Väldi õrritavaid või hirmu provotseerivaid nalju. Ära kunagi räägi lapsega hirmutundest. See täiskasvanulik eripära võib lapse hirmu suurendada ning ühtlasi mõjutada usaldust vanemasse.
  • Ole hirmu tundva lapsega kannatlik ja hooliv. Ära kunagi pahanda lapsega tema hirmude pärast, ükskõik kui väikesed need ka poleks. Peaksid püüdma olukorda lahendada, mitte seda ignoreerida ega eirata.
  • Loo kaitsja, „kollipeletaja“ vms, mis aitaks lapsel hirmude vastu kaitset leida. Olgu selleks spetsiaalne superkangelase mänguasi, vedelik (näiteks pritsitavas pudelis vesi), või taskulamp padja kõrvalt, et ta saaks tule iga kell põlema panna. Proovige leida kõigile sobiv lahendus.
  • Võimalda lapsele teatud määral valgustust ja ära nõua temalt täielikus pimeduses magamist. Võite kaaluda taskulampi, mis lülitab end välja kui näpp nupult ära võtta, öölampi või riidekapi valgustust. Tulesid on vaja nii kaua kui laps sellest välja kasvab. Temale palvetele vastu tulles tee seda ohutult ja mugavalt, ilma tüli ja pikema vaidluseta.
  • Ära too last enda voodisse. Sellega kord algust teinud, on väga raske lõpetada. Kui laps tuleb õhtul sinu juurde jutuga, et tal on hirm, selgita talle, et tema tuba on turvaline ja seal on kõik heaks uneks vajalik olemas. Vajadusel püüa jääda lapsega tema tuppa, kuni ta rahuneb ja uinub, kuid ära võta teda enda juurde.
  • Püüa mõista, et lastel kujunevad hirmud arengu erinevates etappides ja et üldiselt on kõik mööduv. Öised hirmud jäävad tavaliselt mõne nädala kuni paari kuuga minevikku ja su põnn üllatab üsna pea millegi uue ja erinevaga!

Allikas: childcare.about.com

Write A Comment