Lapsevanem

Distsipliin: Pane laps ennast kuulama

Kuidas lapsega säilitada rahulik suhtlemine

Kuidas lapsega säilitada rahulik suhtlemine ja teineteise austamine. Kas sina soovid, et ta sind kuulaks ja sinu palved täidaks?
SITUATSIOON:
Sinu laps ei kuula sind. Sa palud pojal magamaminekuks üles seada oma voodi aga tema ei tee sinust väljagi. Palud tütrel koristada põrandalt oma riided ning tema vastab: “Ma teen seda….pärast”. Aga see ei saagi tehtud kui just sina ise seda ära ei korista. Või on aeg juba lahkuda aga sinu väike jõnglane ei taha basseinist välja tulla.
Sõnakuulmatus on pingereas esimesel kohal, mis vanemad täiesti marru ajab.
“Mine oma tuppa ja ära tule enne välja, kui oskad käituda”. “Kui mitu korda olen ma seda sinult palunud?” “Okei, ma lähen nüüd….head aega, ma loen kolmeni ja siis pead sa basseinist välja tulema….või muidu lähen ma üksi”.
On need laused tuttavavad…?
PROBLEEM:
Lapsed on õppinud, et nad ei pea koheselt reageerima. Enamus meist, vanematest alustab küsimist või palumist rahulikul ja sõbralikul toonil. Kui nad kohe ei kuula siis tõstame oma hääletooni ja lõpuks hakkame juba ähvardama: “Kui sa kohe seda ei tee siis saa jääd magustoidust ilma. ”
Kui palumine, äraostmine ja kauplemine ei õnnestu, siis me lõpuks teeme seda mida iga meeleheitel lapsevanem teeb. Me plahvatame. Hakkame karjuma, lärmama, näägutama. ” Sa ei näe telekat kuu aega”. Või, “ma ei vii sind enam kunagi ujuma”
LAHENDUS:
Leia sobilikud võtted ja õpeta last kuulama ilma neid karistamata. Kui nad midagi koheselt ja kuulekalt teevad siis ära unusta neid kiita! Tunnustus on elus väga oluline ja laps on motiveeritud ka edaspidi sõnakuulelik olema.
Soovitused vanematele:

  • Palu või küsi kindlal kuid rahulikul toonil
  • Ole täpne ja otsekohene
  • Püüa oma soov või palve selgitada maksimaalselt kuue sõnaga
  • Ära võta mittekuulamist kui valikuvarianti

Näiteks, kui palud lapsel seada ennast magama ja tema ei tee sinust välja, ütle: “Kallis, magamiaminekuaeg on käes. Palun, lülita televiisor välja.”
Ära kõnni minema ja ära looda, et laps koheselt sinu palve täidab. Oota temaga koos kuni on sinu soovi täitnud. Võid ka ise televiisori välja lülitada kui väga vaja ning täna siis last kuulamise eest. Ära kunagi karju ja ähvarda last, lihtsalt tee seda siis ise.
Ole loominguline. Vooditegemise võib pöörata ka mänguliseks, või võid motiveerida last koostööle, öeldes ” Sea end valmis ja sa saad valida raamatu, mida sulle lugema hakkan”.
KOKKUVÕTTEKS:
Ole realistlik. See võtab aega, kuid peagi hakkab laps sind tõeliselt kuulama. Samuti võib võtta ka aega, et sina õpiksid säilitama rahu. Vahepeal ole tunnistajaks väikestele arenguetappidele ja kindlasti ära unusta last kiita kui ta sind kuulab!
Allikas: ivillage.com

Write A Comment