Koolieelik

Kuidas lapses lugemise vastu huvi tekitada

Huvi lugemise vastu kujundatakse juba lapse-eas. Foto: Dreamstime

Vanemad, kes tahaksid arendada oma lapses armastust lugemise vastu, peaksid käituma loomulikult ja kasutama ära igapäevaelus ettetulevaid hetki. Alljärgnevalt mõned lihtsad nõuanded.
Tehke koos süüa. Järgmine kord kui süüa teed, palu lapsel endale retsept ette lugeda. Koostage üheskoos päevamenüü või nimekiri asjadest, mida poest ostma peate.
Minge jalutama. Kasuta ära oma lapse loomupärast kirge õuesolemise vastu. Kirjutage sellest, mida oma jalutuskäigul näete, märkides üles taimed, loomad, putukad ja linnud, keda oma teekonnal kohtate. Jälgige kuud ja tähti ning pidage oma tähelepanekute kohta päevikut.
Einestage koos. Lapse keelelisi oskusi saab suurepäraselt arendada ka õhtusöögilauas. Uuringud on näidanud, et mida kauem perekond laua ümber istub, seda enam saab iga perekonnaliige rääkida oma päevategemistest ja lähiajaplaanidest. Vestlusringist osavõtt suurendab lapse sõnavara ja väga suure tõenäosusega parandab ka tema lugemisoskust.
Minge poodi. Koostage enne poodi minekut nimekiri ja asuge üheskoos jahile. Lase lapsel nimekirjas olevad asjad üles leida, seejärel lugege ja võrrelge erinevate firmade tootesilte ning valige välja see, mis just teie vajadusi kõige paremini rahuldab.
Lugege uudised. Ajaleht pakub suurepärast võimalust oma lugemisoskust igapäevaselt lihvida. Visuaalselt põnevad leheküljed nagu koomiksid ja reisirubriik köidavad isegi väikese lapse tähelepanu. Arutlege loetu üle ja koguge kokku kõige põnevamad artiklid.
Lugege ja kirjutage pidevalt. Loe oma lapsele ette ja palu temal sama teha. Lugege vaikselt, istudes külg külje kõrval. Arutage, mida te just lugesite. Räägi talle raamatutest või ajakirjadest, mis sinu huvi on köitnud.
Telekavaatamine aktiivseks! Muutke ühine telekavaatamine aktiivseks ajaviiteks, arutledes filmis nähtud tegelaste iseloomujoonte ja käitumismotiivide üle. Võrrelge oma arvamust ajalehtedes-ajakirjades avaldatud arvustustega. Koostage üheskoos oma filmi käsikiri.
Räägi tema õpetajaga. Uuri välja kohustusliku kirjanduse nimekiri, kuidas seda õpetatakse ja kuidas sa saaksid õpetajale abiks olla.
Toeta last. Kui laps õpib koolis teemasid, mida sina enam hästi ei mäleta või ei mõista, näita sellegipoolest huvi üles ja aita tal Internetist või raamatukogust vajalikke materjale otsida. Last aitab väga palju teadmine, et sa tal olemas oled!
Allikas: iVillage

Write A Comment