Madleen Simson ja Egle Oja soovitavad oma raamatus “Toidu mõju lapse ajule, arengule ja käitumisele “tervislikke retsepte, mis sobivad erinevate toidutalumatuste all kannatavatele inimestele. Alljärgnevalt anname mõned hommikusöögi soovitused.
Tatrapätsid
2 tassi tatrajahu, 2 muna, veidi soola, 1-2 tassi vett, 1/2 -1 tl soodat. Segada kõik koostisosad ja küpsetada pannil palmirasvas.
Riisikakud
1-2 tassi riisijahu, 2 muna veidi soola, vett, veidi soodat. Segada kõik koostisosad. Võib lisada päevalille-või linaseemneid, veidi lina- või kanepijahu. Suvel lisada rohelisi ürte. Kõige paremini maitsevad soojalt.
Hüpikute müsli
Umbes 2 tassi riisihelbeid, 1 kuubikuteks lõigatud õun, 1 kuubikuteks lõigatud apelsin ( või muid puuvilju ja marju, sõltuvalt talumatusest), veidi sukaadi, 2 spl fruktoosi, 2-3 spl linaseemneid ( või muid seemneid), 200 g rosinaid ( või muid kuivatatud ja hakitud puuvilju), 1 spl jaanikaunajahu, soovi korral pähkleid.
Segada kõik koostisosad ja valada üle riisipiima või puhta veega. Valmistada eelmisel õhtul, kuna segu peab mõnda aega seisma.
Riisikettad munavõidega
Munavõie: keedetud munad, murulauku või tilli, veidi rapsiõli, soola; võib lisada ka peeneks hakitud paprika-või kurgikuubikuid.
Purustada keedetud munad kahvliga. Munavõie tuleb väga ilusa välimusega, kui kasutada hästi kollaseid mahemune, maitserohelist ja punast paprikat.
Riisikettad (galetid) on kiire ja mugav hommikusöök: peale võib määrida piimavaba margariini, sellele asetada sinki, kala, keedumuna, moosi, mett või mida iganes, mis maitseb. Soolaste puhul võib lisada kurgi-paprikaviile ja suvel kindlasti lehtsalatit.
Blogi