Komplikatsioonid

Rasedustoksikoos

Preeklampsiat, mida nimetatakse ka rasedusaegseks hüpertensiooniks ja rahvasuus rasedustoksikoosiks, saab õigeid näpunäiteid järgides enamasti vältida. Raskematel juhtudel aga ohustab haigus nii ema kui lapse elu.
Rasedustoksikoos ehk pereclampsia (lad.k) ehk preeclampsia (ingl.k)
Rasedustoksikoosiks nimetatakse olukorda, kus tervel naisel tõuseb pärast 20. rasedusnädalat vererõhk, millega kaasnevad sageli ka tursed kätel ja jalgadel, peavalu ning neerude läbilaskvus valkudele (albumiinile). Raskematel juhtudel kujunevad lisaks ka nägemishäired, ülakõhuvalu, neeru- ja hingamispuudulikkus.
Kui ravi ei alustata õigeaegselt, võib preeklampsia kahjustada nii ema kui last. Keegi ei tea täpselt, mis rasedustoksikoosi põhjustab, kuid ennetamise ja varajase ravi korral on peaaegu alati võimalik haigus kontrolli all hoida.
Rasedustoksikoosi ravitakse eelkõige puhkusega, vajadusel ka ravimitega. Rasketel juhtudel võib olla otstarbekas kutsuda sünnitus esile või teha keisrilõige.
Kuidas haigust ennetada või leevendada?
Peamine on alustada õigest toitumisest. Sool on üks vererõhu kõrgendajaid. Soola tarbimist tuleks vähendada juba siis, kui jalgadele tekivad tursed.
Toksikoosi ravis lülitatakse menüüst lisaks soolale välja ka valge suhkur (toite saad magustada kas mee või rafineerimata toorsuhkruga), valge jahu tooted, rõõskkoor, või ja muud hulgaliselt rasva sisaldavad toiduained.
Hea oleks üle minna juur- ja puuviljadieedile. Kindlasti peaks sööma ka putrusid ja täisteraleiba ning lihatoodetest eelistada pigem täislihast valmistatud toite. Mõne inimese jaoks on taoline dieet tavaline, ent teine ei suuda uskuda, et sellisest menüüvalikust söönuks saab. Kõik oleneb harjumusest ja toitumistavadest.
Kõik kommid, šokolaad ja muu selline ei ole samuti toksikoosi ajal soovitav. Magusaisu saab leevendada näiteks meega või kuivatatud puuviljadega.
Jooma peaks parasjagu, et jääkained organismist väljuksid. Parasjagu on ligikaudu 1,5–2 liitrit vedelikku päevas. Mingil juhul ei tohi tursete kartuses joomist vähendada.
Jalgade verevarustuse parandamiseks on soovitatav neid igal võimalikul juhul kõrgemal hoida. Hea oleks ka jahutada jalgu mõne spetsiaalse jahutava geeliga. Jahutamine parandab jalgades vere- ja ainevahetust ning mõjub rahustavalt. Kui jalad on väga paistes, võivad aidata toetavad sukad.
Samuti on väga hea ainevahetuse reguleerija vesi. Seega on ujumine või vannide tegemine tursete puhul väga hea. Võib teha ka ainult jalavanne, kuhu võiks lisada veidi meresoola.
Lõõgastumisprotsessis osalev mineraalaine magneesium on samuti rasedustoksikoosi ennetusel väga oluline. Vererõhu tõus on otseselt seotud veresoonte seinte lihaste spasmiga, mis alaneb lisamagneesiumi tarbimisel.
Magneesiumi vajalik kogus rasedal ja imetaval naisel on 350–450mg päevas. Magneesiumi aitavad rakkudel paremini omastada vitamiinid B6 ja C.
Magneesiumi sisaldus toiduainetes (mg/100g):
Kliid 480
Mandlid 280
Pähklid 160
Kuivatatud pruunid oad 131
Kaer 130
Kuivatatud herned 120
Rukkijahu 110
Oder 65
Täisteraleib 51
Tuunikala 43
Siig 32
Räim 30
Proovida võib ka järgmisi harjutusi
1. Istu põrandal, jalad ees. Siruta päkad ette välja ja hoia. Tõmba varbad enda poole, nii et kannad kerkivad maast ja hoia. Edasi tee mõlemas suunas päkaringe, seejärel varbad harali-kokku-harjutus.
2. Seisa seina ääres, siruta jalg taha, teine jalg kõverda, lase keharaskus sellele jalale, toeta kõverdatud küünarnukkidega seina ja venita tagumist jalga. Korda sama teise jalaga.
3. Leba selili, tõsta jalad ja hoia sirgelt vastu seina. Lase aeglaselt alla mõlemale poole kõrvale, kõverda põlvedest, pane jalatallad kokku. Hoia ja tõsta jälle üles. Tee harjutusi rahulikult ja vastavalt enesetundele, tunnetades samas pingeid.
Ohtliku seisundi tunnused
Kui naisel tekib raseduse ajal kõrvades kohin, silme ees on täpid, pea valutab ja sõrmed on paistes (sõrmused pigistavad) ning jalanõud ei lähe kuidagi jalga ja vaatamata sellele, et ta pidevalt vedelikku tarbib, ei aja üldse pissile, on küll põhjust KOHE arsti juurde minna.
Harva võib preklampsiast kujuneda eklampsia – seisund, mis on eluohtlik nii emale kui lapsele, sest sellega kaasnevad krambihood ja naine võib langeda koomasse.
Preeklampsia tõsiseim oht lootele on hapnikupuuduse kujunemine, mis pidurdab loote arengut või tekib verevarustushäirete tõttu platsenta irdumise oht. Reeglina on võimalik raviga tüsistusi vältida.
Allikas: Elina Piirimäe, Eesti Ämmaemandate Ühing, Ämmaemanduskeskus

Write A Comment