Beebi

Väljaminekud beebi esimesel eluaastal

Lapse sünd toob kaasa palju rõõme, kuid teisalt ka muret ja hulganisti väljaminekuid. Tihtipeale ei oskagi esimest last oodates mõista, millele nii palju raha kulub. Noored lapsevanemad on dilemma ees: “Kas peaksin ostma riided, vankri, turvahälli ja voodi kasutatuna või hoopis uuena?”
Küsisime Nupsu kasutajatelt kui palju kulus raha beebi esimesel eluaastal? Millised olid need väljaminekud? Millised tooteid osteti järelturult?
Vestluses osales 15 lapsevanemat, kes olid lahkelt nõus kulutustest rääkima.
Peamiselt igakuiseks kulutuseks oli igal perel, nagu arvata võib; mähkmed, rinnapiimaasendaja (kes ei toida rinnapiimaga) ja püreed (kes ise ei valmista). Need on asjad, milleta ei saa hakkama ükski lapsevanem beebi esimesel eluaastal. Ühekordsed suuremad väljaminekud on vanker, voodi, turvahäll või mõni muu lastetoa sisustuseks vajaminev ese. Riideid ostetakse igal kuul mõned, et väljaminekud ei oleks korraga väga suured. Paljudel olid riided valmis varutud esimesteks elukuudeks.
Osa vanematest said lapsele riideid ja vajalikke esemeid tuttavatelt või järelturult soodsama hinnaga. Peamisteks järelturult ostetavateks kaupadeks olid: turvahäll, vanker, voodi, mähkimislaud, söötmistool, talveriided ja jalanõud.
Esimesteks elukuudeks ja haiglast kojutoomise riided ostsid vanemad valdavalt uutena. Lapse kasvades osteti riideid ka järelturult. Seda põhjusel, et nii väiksed lapsed ei kanna (õue) riideid koledaks. Riideid ja muid vajalikke esemeid saadakse veel laenuks või kingituseks tuttavatelt ja sugulastelt.
Ühes peres tehti korda lapsetuba, sinna soetati uus mööbel ja vajalikud tarvikud. Pere pidas kuludevihikut ja märkis sinna ka kõige väiksemad ostud. Kuluread näitasid esimese aasta lõpuks 26 790 €.
Lapsevanemate sõnul on tunduvalt lihtsam teise lapse sünniga, sest on olemas parem ettekujutus enda ja lapse vajadustest. Vanker, turvahäll, voodi, mähkimisalus, riided, söögitool jne on jäänud alles esimesest lapsest ja seega jäävad need kulutused tegemata.
Küsitluses osalenud vanematel olid väljaminekud beebi esimesel eluaastal  200 € – 1215 euroni. Mähkmetele ja rinnapiimaasendajale (kes ei toitnud rinnapiimaga) kulus vanematel ca 60 € igas kuus. Lisaks veel planeerimata kulutused nagu: apteegikaubad, kreemid, mänguasjad, beebivõimlemised ja muu pudi-padi. Enamik emadest ei pidanud kuluvihikut ja seega on arvutused umbkaudu teostatud.
Kokkuvõttes võib tõdeda, et võimalik on soetada beebile esimesel eluaastal, kas tuhandete-või  sadade eurode eest vajaliku.
Kes aga on leidlik ja tahab, saab palju odavamalt läbi.  Üha enam mõistavad lapsevanemad, et kõike ei pea ostma uutena ja täisraha eest. Häid ja kvaliteetseid asju saab osta ka soodsama hinnaga järelturult, laenata sugulaste-tuttavate käest või hoopis ise teha. Kel aga rahakott limiitideta või aega vähe, sel on võimalik ostelda erinevates beebipoodides, valides meelepäraseid kaupu, raha mitte lugedes.
 Sulle võib veel huvi pakkuda: “Kasutatud asjade ost-müük elab aususel”.
 

Write A Comment