Koolieelik

Seitsmetunnine uni tagab teismelise edu koolis

Keskkoolinoorte headele akadeemilistele tulemustele aitab kaasa seni soovitatust oluliselt lühem uneaeg, selgub Brigham Youngi ülikooli teadlaste uuringust. USAs seni soovitatud üheksa tunni asemel mõjub 16-18aastastele noortele iseäranis soodsalt hoopis seitsmetunnine uni, vahendab err.ee.
Uurimuse üks autoreid Eric Eide tõdeb, et tegemist on esimese uuringuga, kus mõõdetakse une mõju tervisele ja koolis edasi jõudmisele. Senised USAs kehtivad ametlikud soovitused on kujundatud uurimuste põhjal, kus teismelistel paluti magada lihtsalt seni, kuni nad tunnevad, et on küllalt saanud.
Eide ja tema kolleegid leidsid, et see pole päris õige metoodika, mille põhjal soovituslikke norme kujundada. Samuti võiks nende sõnul panna inimese rikkalikult kaetud laua taha istuma ja lasta tal süüa, kuni tal küll saab ja siis selle järgi kujundada üldised normid.
Oma uuringus püüdsid teadlased mõõta nii unetunde kui ka nende mõju edasisele võimekusele. Eksperimendis osales 1724 alg- ja põhikooliõpilast. Ilmnes tugev seos laste uneaja ja neile antud standardiseeritud testi täitmise võimekuses. Seejuures tuli välja, et rohkem und polnud sugugi alati parim lahendus.
Nii vajab kümneaastane laps keskmiselt 9-9,5 tundi und. 12aastasele on optimaalne uneaeg 8-8,5 tundi. 16aastastel on aga soovituslik magada umbes seitse tundi.
Teadlased möönavad siiski, et õpilaste edasijõudmises mängivad rolli mitmesugused tegurid. Teiste seas näiteks ka vanemate haritus.
Allikas: err.ee

Write A Comment