Lapsevanem

Paukuva pakase käes tuleb arvestada alajahtumise ohuga

Ilmajaama poolt lähipäevadeks ennustatud krõbedate külmade korral tuleb arvestada alajahtumise või koguni külmumise ohuga. Ohu ennetamiseks soovitab terviseamet.ee valida ilmastikule vastav riietus või võimalusel üldse mitte ruumidest väljuda.
Õues viibimisel tuleks kindlasti jälgida tuule ja külma koosmõju. Näiteks 22 külmakraadi tajub organism juba nõrga tuule korral tegelikult kui -30 kraadist näpistavat pakast, mille puhul võivad katmata kehaosad saada külmakahjustusi 10 – 30 minutise õues viibimise ajal.
Tuule ja külma koosmõjul organismile mõjuvat tegelikku temperatuuri tuleb arvestada koolide õppetöö ja koolieelsete lasteasutuste tegevuse korraldamisel. Samuti kaitseväes, merelaevastikus, pikkadel suusa- või jalgsimatkadel või ka lihtsalt perega jalutuskäiku planeerides, sest suurem oht külmakahjustuste saamisel on just lastel ja eakatel inimestel.
Kui alajahtumine peaks aset leidma, siis tuleks selline inimene viia kiiresti sooja ruumi ning hakata teda aeglaselt ja ettevaatlikult soojendama naha pinnalt, kaenla alt ja kubeme piirkonnast. Külmunu käsi ja jalgu soojendada ei soovita.
Alajahtunu peaks võimalusel rahulikult lamama või istuma, talle võib pakkuda sooja jooki, kuid kindlasti mitte alkoholi. Tõsisemate haigusnähtude korral tuleks kannatanu toimetada haiglasse.
Võimalike külmakahjustuste ennetamiseks võivad 1. – 6. klassi lapsed koju jääda, kui tegelikult toimiv õhutemperatuur langeb alla 20 miinuskraadi. 7.-9. klassi lapsed võivad koju jääda alla 25 kraadise külma korral. Laste jaoks, kes külmale vaatamata kooli lähevad, tuleb korraldada tegevust kuni koju saatmise võimaluseni.
Lasteaia laste puhul tuleks kaaluda õues viibimise aja lühendamist või selle ära jätmist, kui välisõhu tegelik temperatuur tuule-külma indeksi järgi on alla 20 miinuskraadi või külma on väljas 15 kraadi ja enam.
Terviseamet.ee

1 Comment

  1. Mul on poisid juba teist päeva täitsa tubased. Isegi lasteaeda ei lähe. Ise pean minema täna puid tooma, kuna kõik viimseni otsas. Poetiiru lükkan homseks kui teatrisse minek. 2in1.

Write A Comment