Vanemaharidus

Tubaseid mänge väikelastele

1. Mine reisile!
Kuhu sa soovid reisida? Mida põnevat loodad oma reisil avastada? Kui sul on lapsepõlvest meeles muinasjuttude võluvaip, siis hüppa koos lapsega sellele. Teata talle, et lähete reisile. Võid reisi koos lapsega ette võtta ka mugavas lendavas tugitoolis. Niisiis – hüpake peale ja reis võib alata!  Kui sul on aega reisiks vaid pool tundi, siis tõepoolest pole vaja muid rekvisiite, et kuskil kaugel maal ära käia.
Kui sul on aga vaja pikemat aega sisustada, siis võta reisivahendi meisterdamiseks kõige suurem pappkast, mille oma elamisest leiad. Tee sellest lihtsaid ja käepäraseid vahendeid kasutades laev, lennuk või rong, vastavalt sellele, millega soovite koos lapsega reisida. Mõelge koos välja reisi sihtpunkt.
Et retk õnnestuks paremini, on vaja  natuke ka seda toitu, mida teie reisi sihtpunktis süüakse – kui plaanite lennata Ameerikasse, võite valmis panna pudeli coca-colat ja hamburgerid meisterdada, kui aga teil on mõte minna vaatama suurt Hiina müüri, võite sel puhul mõne huvitava riisiroa valmistada.
Veel paremini õnnestub kõik siis, kui uurid koos lapsega natuke  oma reisi sihtkohta ning kaunistad tuba. Ettevalmistustööna saad otsida internetist, reisibrošüüridest või entsüklopeediatest lisamaterjali maa kohta, kuhu reisida.
Võid ette kujutada, et oled Aafrikas safaril, vaadata koos lapsega internetist mõnda filmi Aafrika loomadest, natuke näksida midagi mõnusat. Head reisi!
2. Ehita koobas!
Võta välja mõned tekid ja linad ning ehita koobas kaitseks halva ilma eest. Võid laotada linad-tekid üle köögitoolide või laua.  Võid kasutada koopa ehitusmaterjaliks kõvasid diivanipatju või muud käepärast. Ole loominguline sellega, mis sul leidub! Täida oma koobas mõnusate patjadega ning  otsusta seejärel, kes koopas elutseb.
Kas need koopaelanikud vajavad ehk väikest röövkäiku kööki suupistete hankimiseks?  Või on aeg lugeda magamaminekuks üks väike jutt? Või elab koopas torisev karumõmm? Või on seal piraadid tegevuses oma aarde peitmisega?  See mõnus koopamäng võib täita kogu sinu  ja su lapse pärastlõuna.
3.  Organiseeri üks vägev kalapüük!
Sul on vaja paberit, pliiatsit, kääre, kirjaklambreid, külmkapimagneteid (eriti hästi toimivad erinevad tähekujulised), nööri ja puulusikat vmt materjali õngeridva jaoks.
Lõika paberist välja kalakujusid ja värvi need koos lastega üle. Kinnita iga kala külge metallist kirjaklamber. Vanemad lapsed tahavad võib-olla teha kalad erinevat värvi või hoopis muid kujundeid, kas või näiteks vanu saapaid.  Õngeridvad valmista nii, et kinnitad magnetid nööri otsa ja selle seod omakorda puulusika vmt külge.
Laota kõik kujundid põrandale. Võid kasutada näiteks hularõngast tiigi piirjoonte märgistamiseks.  Seejärel istu lapsega põrandale ja asu õngitsema. Kui vajad suuremaid väljakutseid, võid kasutada tooli paadina.  Head kalaõnne!
Allikas: mindfulmum

4 kommentaari

  1. Veel üks põnev mäng tuppa.
    Aarete jaht: võta 10 paberilipikut kirjuta näiteks esimesele :järgmise kirja leiad esikust peeglilaua pealt.Järgmisele kirjutad järgmise kirja asukoha.Lipikuid ei pea 10 olema 😀 Aga viimasele lipikule kirjutad,aarde leiad rõdult või kapist vms. See on ka päris huvitav.Õues on seda muidugi parem mängida aga saab hakkama ka toas.
    See koopa mäng on päris huvitav (Y)

  2. Minu 1,5 aastase lemmik tegevus on “kull” st. tema jookseb eest ära ja mina või minu mees peab teda taga ajama. Minuga ta eriti seda mängida ei taha, mehega aga kuidas veel (ejks see selline poiste värk ole).

  3. 😀 Me teeme peaaegu kõiki nimetatud tegevusi:)
    Koobast ehitame kaks-kolm korda nädalas ikka..vahel isegi iga päev. Koopasse mahub küll ainult laps, aga siiski, see tegemine ja pärast näppide külge panemine on nii huvitav talle.
    Meie “reisimine” on selline, et kui emme ja poja kahekesi kodus on, siis käivad nad käpuli põrandal ringi, nagu pisikesed kutsud ja laulavad “Rändame ringi oma teel, rändame ringi oma teel..vaatame keda me kohtame”, siis jääme seisma ja poja mõtleb välja keda kohatakse ja emme küsib, et mis häält see loom teeb…siis rändame edasi:) Talle meeldib.
    Kalapüük käib meil mõõdulindi ja dinosaurusega:D Poja viskab emmele ühe õmblusmõõdulindi otsa, emme seob selle draakoni külge(väike, pehme, paari rõngaga) ja see ongi siis “kala”:D
    Lemmik on siiski muusikatunni mängimine. Issi ehitas pojale ka pillialuse, kuhu ta enda süntesaatori peale saab panna..ise istub tähtsalt toolile ja õpetab siis emmele ja issile laule:D

  4. Meie laste lemmik on peitus…Selleks siis oleme meie teinud nii,et emme,kes otsima asub ei ole just hea silmanägemisega 😀 ja pojad peidavad endid ära…ja emme siis käib ja otsib kõik kohad läbi ja siis suure üllatusega avastab,et oiii laps on keset tuba end pikali visanud ja teine on voodis teki all…vahest ka mõlemad… .D
    Ja teine vahva mäng on kodu mängimine..emmest tehakse laps ja poisid on siis nn emme ja issi,selle mängu käigus topitakse nn lapsele isegi lutipudel suhu ja lauldakse unelaulukesi.. 😛

Write A Comment