Käitumine

Õpetades lapsele igapäevaoskusi

Lapsed õpivad mängeldes neid asju, mida nad tahavad (mis neile meeldivad ja millest nad aru saavad) ning enamasti langevad need kokku nende asjadega, mille õppimist vanemad neilt ka ootavad.
Vahel võib lastel lisaks ka sinu abi tarvis minna. Näiteks, kui nad õpivad potil käima või seda, kuidas end pesta või riidesse panna, mida mitte puutuda ning kus on ohutu joosta.
Järgnevad soovitused muudavad elu lihtsamaks teil mõlemal:
Ole veendunud, et laps on valmis. Kui sa püüad õpetada talle asju, milleks ta veel valmis pole, tekitab see temas ainult trotsi. Kui sa õpetad talle midagi ja see ei võta vedu, jäta asi paariks nädalaks sinnapaika ja proovi hiljem uuesti.
Ära tee õpetamisest suurt numbrit. Sinu laps võib ju osata lusikaga iseseisvalt süüa, aga samas võib ta soovida ka sinu abi söötmisel, näiteks siis kui ta on väsinud.
Ta võib käia paar korda potil, aga samas võib tahta ikka mähkmeid jalga. Ära muretse. See ei tähenda, et oled läbi kukkunud. See ei võta kaua aega, kuni nad taipavad, et tahavad olla suured ja iseseisvad.
Ole hoolas ja valva nende järele. Lapsed vanuses kolm aastat ja alla selle ei saa veel aru, miks ei või nad elektrijuhtmetega mängida või näppida kergesti purunevaid esemeid. Lihtsam on olla hoolas ja panna need asjad laste vaateväljast eemale.
Ole julgustav. Sinu laps tahab olla sulle meele järele. Kui sa naeratad, kallistad või kiidad teda hea käitumise või iseseisvuse eest, siis tõenäoliselt tahavad nad teha seda uuesti. See töötab kindlasti paremini kui näägutada ja neile öelda, et tegid midagi valesti.
Ole realistlik. Ära oota perfektsust kohe. Kui eeldad juba eos, et saavutustega läheb veel aega, siis ei ole pettumus nii suur. Võid hoopis üllatuda, kui progress toimub oodatust kiiremini.
Ole eeskujuks. Laps tahab olla sinu moodi ning teha samu asju, mida sina. Proovi talle näidata, et ka sina käid pesemas, pesed hambaid, kasutad tualetti ning räägid viisakalt.
Ole kindel. Lapsed vajavad kindlustunnet ning pidevat juhendamist. Kui oled oma otsuse vastu võtnud, jää selle juurde. Näiteks, kui oled otsutanud õpetada last poti peal käima, aga selgub, et ta ei ole veel valmis, siis on normaalne õpingud ajutiselt peatada ja alustada taas paari nädala pärast. Aga kui laps on ühel päeval mähkudes, teisel päeval enam mitte, siis ajab see teda veel enam segadusse.
Ole järjepidev. Kõik, kes tegelevad sinu lapse kasvatamisega, peaksid kõik seda tegema samu põhimõtteid järgides. Kui sinu partner, lapsehoidja, vanaema ja sina teete kõike erinevalt, ei omanda laps oskusi kergelt.
Jäta muretsemine.Tee, mis on õige lapsele, sulle endale ja mis sobib sinu elustiiliga. Ära muretse sellepärast, mida oskab laps sinu naabermajast. Lapse kasvatamine ei ole võistlus. Keegi pole täiuslik ja mõned lapsed arenevad aeglasemalt kui teised.

Write A Comment