Beebi

Paks laps – palju hamburgereid ja arvutimänge või liiga vähe armastust?

Noorte ülekaalulisus tundub olevat levinud probleem. Küll  süüdistatakse selles laste ebatervislikke toitumisharjumusi,  küll kalduvust veeta pikki tunde teleka või arvuti ees. Kas võib olla ka muid põhjusi?
Varem on USA-s uuritud seda, kas liigne arvutimängude mängimine ja teleka ees istumine pole mitte põhjused, miks laps ülekaalulisusele kaldub. Paraku selgus kurb tõsiasi, et lapse ülekaalu põhjused on sageli siiski psühholoogilise tagapõhjaga ja toitumisprobleemid saavad alguse juba varases lapseeas.
Millised on vanemliku tähelepanu, armastuse ja hoolimise või hoolimatuse tagajärjed laste vaimsele ja füüsilisele tervisele?
Kuidas ema ja lapse vaheline emotsionaalne side mõjutab laste kaaluprobleemi,  uurisid USA Eunice Kennedy Shriveri nimelise riikliku terviseinstituudi teadlased.  Nende uuring analüüsis 977 lapse andmeid ajast, mil need olid 15-, 24- ja 36-kuused. Selgus, et need lapsed, kelle side oli varases lapseeas emaga nõrk, kaldusid 15-aastaseks saades liigsele tüsedusele.
Miks see nii on?
Armastav ema kaitseb last liigse stressi eest ja õpetab talle juba varakult, kuidas stressiga toime tulla. See võib teadlaste arvates olla üks põhjusi, miks lapse emotsionaalsete vajaduste rahuldamata jätmine võib kaasa tuua ülekaalu.
Mida teha?
Teadlaste sõnul on seetõttu lapse füüsilistele vajadustele keskendumise asemel hoopis olulisem pöörata tähelepanu tema emotsionaalsetele vajadustele. Turvatunne, armastus ja mõistmine on lapse tervise seisukohalt mõnel puhul kõige vajalikumad ressursid, millest laps puudust tunneb.
Allikas: ERR

Write A Comment