Rasedus

Kuidas rasedana suitsetamisest loobuda?

Rasedana loobu suitsetamisest

Rasedus iseenesest on juba mõjukas stiimul suitsetamise mahajätmiseks, aga see kitsendab ka meetodivalikut. Sa ei suuda ehk üksi loobuda, aga pead hoolikalt mõtlema ka sellele, et võid oma beebi ohtu seada, kui kasutad tablette või plaastreid. Seega, millised on su võimalused?
Suitsetajad on halva harjumuse mitmel moel seljatanud. Mõned proovivad bupropiooni toimeainega ravimit nimega Zyban, nikotiiniplaastreid või -närimiskumme. Arsti juhendusel kasutades on nad ohutud (kindlasti ohutumad kui sigaretid).
Teised katsetavad nõustamist, võibolla kombineerivad seda mõnede ravimitega. Kolmandad valivad traditsioonilise tee ning viskavad sigaretipaki lihtsalt minema. Kõik lähenemised igaühele ei sobi. Võibolla tuleb sul neist mitut proovida enne kui endale sobiva leiad.
 
 
Järsk loobumine
Kuidas toimib: viska sigaretid minema ning luba, et ei suitseta enam kunagi.
Ohutus: mõne nädala jooksul võid end päris näruselt tunda, kuid Sa ei ohusta enam ei ennast ega oma last. Pole andmeid, et suitsetamisest loobumisega kaasnev stress loodet kuidagi kahjustaks.
Edukuse ulatus: üldiselt suudab vaid üks kahekümnest endale kindlaks jääda. Rasedana oled sa aga enam motiveeritud. Sa võid innustust saada ka nikotiini asendajatest või mõnest teisest abivahendist käesolevast loetelust.
Plussid: see meetod on odav ja ohutu. Selleks ei ole vaja arsti juures käia ega retsepti saada. Mis aga peamine – hetkega ei mürgita sa enam oma last süsinikoksiidi, nikotiini ja teiste sigareti suitsus peituvate mürgiste kemikaalidega.
Miinused: kui oled ahelsuitsetaja, tabavad sind kahe-kolme nädala jooksul tõenäoliselt võõrutusnähud: ärrituvus, depressioon, rahutus ja keskendumisraskused. Esimestel nädalatel valdab sind ka suur suitsunälg.
Maksumus: tasuta
 Järk-järguline loobumine
Kuidas toimib: suitsetad järk-järgult üha vähem, kuni loobud sootuks
Ohutus: täiesti ohutu, kui teed seda piisavalt kiiresti. Arstide sõnul ei kahjusta sa loodet, kui loobud suitsetamisest 14. rasedusnädalaks. Kui siis ka veel suitsetad – isegi kui vaid üks-kaks sigaretti päevas – on kõhubeebi kasv ilmselt takistatud ning teisedki komplikatsioonid kerged tulema.
Edukuse ulatus: üldiselt ei ole järk-järguline loobumine eelmisest variandist edukam. Keskmiselt ühel kahekümnest läheb see õnneks. Siiski on see parem valik kui päevas paki või rohkemagi sigarettide tõmbamine.
Plussid: Järk-järguline loobumine võib võõrutusnähtusid vähendada, eriti, kui oled ahelsuitsetaja. Su kehal on aega vereringes väheneva nikotiinivaruga harjuda.
Miinused: seda viimast sigaretti on kõige raskem maha jätta. Kuni sa pole täiesti loobunud, kahjustad oma last edasi.
Maksumus: tasuta
Nikotiini asendajad 
Kuidas toimib: sigarettides sisalduv nikotiin on sõltuvust tekitav kemikaal. Nikotiiniplaastrid ja –närimiskummid aitavad suitsetamisest loobumisel ilmnevate võõrutusnähtude korral.

Ohutus: pole täpselt teada, kuidas mõjutab nikotiin kasvavat loodet või kui palju rolli mängib madalas sünnikaalus, enneaegses sündivuses või teistes komplikatsioonides. Kuna aga nikotiin on kõigest üks sigarettides sisalduvatest mürkainetest, on see meetod sinu ja su lapse jaoks kindlasti ohutum kui suitsetamine.

Siiski peaksid enne mõne asendaja kasutamist arstiga konsulteerima. Närimiskumme peetakse plaastritest ohutumateks, sest vahendavad organismi vähem nikotiini. Plaaster on hea valik, kui iiveldus on teiste vahendite kasutamiseks liiga suur.
Edukuse ulatus: keskmiselt ühel kümnest õnnestub suitsetamine maha jätta.
Plussid: nikotiini asendajad leevendavad su suitsunälga. Nad tulevad abiks, kui oled kõva suitsetaja ega suuda päevapealt loobuda.
Miinused: on väike võimalus, et nikotiiniasendajad on lapsele ohtlikud, eriti 24-tunnised plaastrid või pihustite, närimiskummide ettenähtust rohkemal hulgal kasutamine. Räägi enne nende kasutamist arstiga.
Maksumus: sõltub sellest, kui palju sa enne suitsetasid ehk kui tugevatoimelisi nikotiiniasendajaid vajad ning kui pika aja jooksul, kuid ühe paki närimiskummi või plaastri hind jääb 50 ja 300 krooni vahele. (allikas: ravimi info)
Bupropion (Zyban)
Kuidas toimib: seda ravimit toodeti alguses Wellbutrin SR nime alla ning hoopis antidepressandida (Eestis on ravim praegugi antidepressandina saadaval). Ameerika arstid märkasid, et seda tarvitavatel inimestel õnnestus suitsetamisest kergemini loobuda. Uuringud ei ole siiani selgitanud, miks see nii on.
Ohutus: Bupropiooni peetakse üldiselt ohutuks, kuid seda ei ole põhjalikult rasedate naiste puhul uuritud. On teada, et suurema hulk ravimi manustamine on haigushoogusid põhjustanud (raseda naise puhul sarnaseid juhtumeid teada ei ole). Ravim võib olla ohtlik naistele, kellel on kalduvus haigushoogude all kannatada, sh preeklampsiat põdenutele. Bupropioon imendub rinnapiima, seetõttu ei soovitata seda imetavatele emadele.
Edukuse ulatus: keskmiselt ühel kümnest õnnestub suitsetamine maha jätta.
Plussid: Bupropioon on nikotiinivaba ja seda on kerge manustada. Bupropiooni abil loobujad võtavad tavaliselt vähem kaalus juurde.
Miinused: teadaolevateks kõrvalnähtudeks on unetus, kuiv suu ja iiveldus. Ei ole teada, kas, ja kui, siis milline on ravimi mõju beebile.
Maksumus: 150 mg Zybani tablette maksab ligi 600 krooni. (allikas: ravimi info)
Nõustamine 
Kuidas toimib: pole oluline, kas kuuled julgustavaid sõnu arstilt, helistad liinile, ühined tugigrupiga või kohtud silmast silma eriväljaõppe saanud spetsialistiga, nõustamine aitab keskenduda ning motiveerib.
Ohutus: see on ohutu.
Edukuse ulatus: spetsialisti nõuannete kuulamine tasub ära. Nõustaja abil loobub suitsetamisest üks inimene kümnest. Naised, kes vajavad loobumisel rohkem abi, võivad kombineerida nõustamist näiteks bupropiooni või nikotiiniasendajatega.
Plussid: Nõustamine on suunatud otseselt abivajaja mõttelaadi muutmisele, mis on üheks edu võtmeks. Pealegi vähendab kellegagi rääkimine stressi, mis on su halvale harjumusele vaatamata hea asjaolu.
Miinused: neid on vähe või puuduvad sootuks. Kui üks nõustaja või tugigrupp sind ei aita, võid alati teisi proovida.
Maksumus: vastavad nõuandlad ning veebiküljed ja foorumid on tasuta.
Ida-Tallinna Keskhaigla naistekliinik osutab suitsetamisest loobumise nõustamise teenust (SLN) rasedatele, imetavatele emadele ja nende pereliikmetele. Eelregistreerimine: lühinumbril 1900. Vastvõtt neljapäeviti kell 10.00 – 12.00, I korrusel naistekliiniku vastuvõtu kõrval asuvas ultrahelikabinetis. Pöörduda saab ilma saatekirjata, teenus on suitsetamisest loobujale tasuta.
 Hüpnoos ja nõelravi
Kuidas toimib: oma ala spetsialistide ja mõnede endiste suitsetajate sõnul aitab suitsunälja vastu.
Ohutus: see on ohutu
Edukuse ulatus: ei hüpnoosi ega nõelravi abi suitsetamisest loobumist ole põhjalikult uuritud, puuduvad tõendid, et nad abiks oleksid. Sellele vaatamata muutuvad nad üha populaarsemaks – vähemalt Ameerikas on nad saanud osaks paljudest suitsetamise lõpetamise programmidest.
Plussid: mõlemad on ohutud ja ei hõlma endas ravimite manustamist
Miinused: kummagi mõju suitsetamisest loobumisel ei ole kinnitatud
Maksumus: oleneb teenusepakkujast
Lõppude lõpuks ei ole vahet, kuidas otsustad suitsetamise maha jätta, sest see sõltub eelkõige su motiveeritusest, tugevusest, teiste toetusest ning sellest, kui suur suitsetaja sa oled.

Write A Comment