Mitmikud

Kui laps on valepidi kõhus

Võib juhtuda, et laps ei ole kõhus õigetpidi. TÜ kliinikumi naistekliiniku ämmaemanda Liis Palli kinnitusel ei ole selliseid juhtumeid palju, kuid tasub teada, mis siis teha saab.
Normaalne asend on peaseis, kuid laps võib olla ka risti või tuharseisus ehk pepu ees.
Kuidas aru saada, kui laps on valepidi?
Kui laps on kõhus risti, on kõht lapergune, mitte ovaalne ja kõhu ümbermõõt on suurem. Väikese lapse puhul või raseduse esimesel poolel ei pruugi välise vaatluse põhjal aru saada.
Peaseisus ehk normaalasendis lapse põtkimine on tunda roiete juures kopsude suunas ja hingata võib olla raskem. Tuharseisus lapse löögid on aga suunatud allapoole.
Mida teha saab?
Sageli keeravad beebid end ise peaseisu ning seda võib ema tunda. Rabelemine on kõhus palju suurem ja võib olla isegi valulik.
Välispööret tehakse reeglina 36. rasedusnädalani. See on kindlate võtetega n-ö mudimine, mida arst teeb raseda kõhu pealt aparaatide järelvalve all ning mida ise kindlasti teha ei tohi.
Tuharseisus last on võimalik ka loomulikult sünnitada, kui emakas avaneb piisavalt. Korduvsünnitajatel on kergem pepu ees tulevat last sünnitada. Nii risti asetsevad kui tuharseisus loomulikult teel mitte sündida saavad lapsed aidatakse ilmale keisrilõikega.
Erandjuhud
Kui üks kaksik sünnib kenasti, teine on aga risti, siis keerab üks arsti kõhu pealt ta õigesse asendisse. Samal ajal kontrollib teine arst kahe sõrmega tupes, et midagi ette ei läheks.
 

Write A Comment