Blogi

Laste riided ummistavad kapid? – Laadale!

Meeletu tarbimise ajastu on muutnud üle mõistuse suureks ka jäätmete hulga, mis tänu ohjeldamatule ostuhullusele tekib. Säästva arengu andmebaasist Eesti 21 võib lugeda, et keskmine eestlane tekitab aastas umbes 300 kg olmejäätmeid.  Kogu Euroopas paistavad eestlased aga silma rekordilise jäätmetootlusega inimese kohta – 10 tonni jäätmeid aastas. Niisugune number tekib seetõttu, et arvesse võetakse ka tööstusjäätmed, viimaste hulka kuuluvad näiteks põlevkivi töötlemisel tekkinud aher- ja saasteained.
Eeltoodu taustal on hea teada, et tooteid kasutatakse üha rohkem korduvalt, erinevate inimeste poolt. Populaarseks on saanud “kaltsukad”, mida leidub igas suuruses ja igale maitsele.  Ka võib leida sealt nii eesti päritoluga kui ka välismaist träni. Rohelist eluviisi propageeriva portaali Bioneer lehelt  võib lugeda, kuidas Inglismaa riided meie kaltsukatesse jõuavad. Riiete jaoks paigutatakse tänavate äärde erilised konteinerid, kus üleliigne oma esialgse pesa leiab. Nende konteinerite sisu sorteeritakse, parimatest parimaid esemeid müüakse eBays ja mujal, viletsamad saadetakse teele arengumaade poole. Tõeliste abivajajateni see kaup ei jõuagi, sest õhu- ja veetransport on niivõrd kallis.
Nupsu.ee foorumis on varem käsitletud kasutatud riiete ja e-ostlemise teemat, kust selgus, et kasutatud riiete ost internetist on üsna levinud ning muutub üha populaarsemaks. Loomulikult loetletakse e-šopingu puudujääkidena postipakkide saatmise kallist hinda ja kurdetakse isegi selle üle, et saadetud pakid lähevad kaotsi ega jõua adressaadini. Eraisikutelt ostmisel on ka erinevaid riske, eriti seoses internetipettureiga, kes lihtsameelseilt ettemaksu küsivad ning seejärel “kaovad”. Loomulikult tasub olla valvas, kuid ilmselt ei peata need juhtumid üha hoogustuvat arvuti taga ostude sooritamist.
On hea teada, et leidub ka inimesi, kes “raamist” väljapoole mõelda suudavad. Selle asemel, et sõbrannadele soovitada lasteriiete uputusest lahti saada neid internetis ükshaaval müües, tuli spordiklubi Reval-Sport müügijuht Helen Partasjuk-Sootla mõnusale mõttele korraldada oma tuttavate ringis kasutatud lasteriiete ja jalatsite laat.

Helen Partasjuk-Sootla
Helen Partasjuk-Sootla - kasutatud lasteriiete laada korraldaja - vasakult teine

Kuna Helen oli koos abikaasaga hiljuti avanud laste mängutoa sünnipäevade pidamiseks, oli sobiv laadaplats olemas ning kaup sõbrannade seisma jäänud lasteriiete näol samuti.  Jäi üle vaid üritust ennast reklaamida. Facebooki üleskutsele laadal osaleda reageeriti kiiresti.  Peatselt olid esimesed kauplejad, kes Helenile helistasid, ka  kirja pandud. Ahvatlev oli laadale registreerijate vahel loosimiseks välja pandud auhind, 3 tundi mängimisvõimalust Revali mängutoas. Eriti suurt kampaaniat polnudki vaja korraldada, sest huvilisi oli piisavalt palju. Helen pani kuulutuse üles ka Nupsu.ee foorumisse, sealt tuligi allakirjutanu mõttele Helenit veidi küsitleda.
Laat
Lasteriiete laat Revali mängutoas. Kaupa jätkub.

Pühapäeval, 23. oktoobril 2011 saigi Heleni mõte teoks. Müüjaid oli kokku 22 ning neid oleks olnud rohkemgi, kui vaid ruumi jätkunuks. Laada atmosfäär oli Heleni sõnul mõnus. Laadalised olid kohale tulnud koos lastega, kes aitasid vanematel kaupa müüa ja said kogu laada aja lastetoas mõnusalt aega veeta. Kauplejad olid meeldivad ja sõbralikud ning Helen loodab, et kõik, kes sel pühapäevasel laadal käisid, jäid üritusega rahule. Auhinna mängutoa tasuta kasutusõiguse näol võitis Kersti. Loodetavasti on tema järelkasvul seal mõnus need 3 tundi mööda saata.
Kui küsisin Helenilt tulevikuplaanide kohta, lubas ta  midagi taolist veel korraldada, aga alles kevadel  ja  siis juba suuremas formaadis. Helen märkis, et väga positiivne on inimeste suur huvi niisuguse ürituse vastu ja see, et plaanitsetu õnnestus isegi oodatust paremini.
Kuna lasteriided jäävad väikseks ülihelikiirusel, on kindlasti paljudel emmedel neid ülearu kapinurkades ja panipaikades. Nublu.ee arvates on hea mõte korraldada nende müüki või äraandmist tuttavate ringis või veidi laiemaltki, nagu Helen seda tegi. Ära neid riideid visata ei tasu, sest nii suureneb taas olmejäätmete hulk ja 300 kilost inimese kohta saab peagi 400. Pealegi vajab keegi kuskil seda väikest kleidikest või neid mõnusaid sipupükse ja miks mitte neid ringlusse lasta laatadel.
Lugejale teadmiseks niipalju, et Nupsu.ee foorumisse võid panna eelolevate sündmuste ja oma firma tegevuse kohta kuulutusi. Silmas tuleb aga pidada, et äriotstarbelise kuulutuse lisamine on tasuline ning enne või pärast kuulutuse lisamist peab lehe haldajatega  mingil hetkel ka rahaasjad klaarima.
Mida arvad, Nupsu.ee lugeja, selliste laatade korraldamise vajadusest? Ehk käisid isegi Heleni laadal ja saad muljeid jagada? Või on Sul endal plaanis midagi taolist korraldada? 

Write A Comment