Sünnitus

Kuidas tunda ära õige sünnituse algus

Kui pabistad, et su laps võib sündida teel haiglasse või teeb pisemgi valehäire sind ärevaks, peaksid tundma algava sünnituse märke. Alustuseks unusta ära telekas nähtud sünnitused, kus rase äkki ehmub, kõhust haarab ja teatab, et hakkab sünnitama.
Olukorra analüüsimiseks on sul aega küll. Sünnitus kestab esmasünnitajatel keskmiselt üheksa, teistkordsel sünnitajal umbes kuus ja pool tundi, ja seda alates regulaarselt 3-5 minuti tagant esinevatest valulikest tuhudest. Enamikel naistel läheb esimestest emaka kokkutõmmetest sünnituseni veel mitu tundi aega.
Kuidas eristada päristuhusid valedest:
1. Tuhude iseloom. Sünnitustuhud on tuntavad madalal vaagnas või alaseljas, liikudes eest taha, tagant ette või mööda jalgu alla. Kui mitmeid kuid esinenud sünnituseelsete krampide korral lööb valu kõhu keskossa, siis sünnitustuhud meenutavad pigem päevade või gaaside korral tuntavat tuima valu.
2. Tuhude tugevus. Korralikud ja tõsiseltvõetavad tuhud on piisavalt tugevad, et nende ajal on raske ringi kõndida või rääkida.
3. Tuhude sagedus. Tuhudevahelist intervalli arvestatakse ühe tuhu algusest teise alguseni. Tähelepanu tuleb pöörata tuhudele, mis korduvad regulaarselt kolme kuni viie minutiliste vahedega. Esimest last oodates peaksid haigla poole hakkama liikuma siis, kui regulaarsed tuhud on käinud juba paar tundi, teise lapse puhul umbes tund aega. Aga jälgi ka seda, kui kiiresti muutuvad regulaarsete tuhude vahed lühemaks.
4. Tuhude kestvus. Tuhud peaks algusest lõpuni kestma kuskil minut aega, kuigi sünnituse varajases staadiumis võib see aeg tunduda palju pikem. Põhjus seisneb selles, et kergete tuhude algust ja lõppu on raske täpselt määratleda.
5. Muutused tuhude regulaarsuses. Sünnitustuhud muutuvad ajapikku pikemaks, tugevamaks ja sagedasemaks. Tihti on nad pikka aega ühe tugevusega ning seejärel muutuvad umbes tunni või kahe jooksul märkimisväärselt intensiivsemaks. See märgib sünnituse varajase faasi kujunemist aktiivse sünnituse faasiks. Sünnituseelsed tuhud võivad vahel käia regulaarselt mitu tundi järjest ilma et oleks märkigi sünnitustegevuse intensiivsemaks muutumisest.
6. Sinu tegevuse mõju tuhudele. Valetuhud kaovad siis, kui end liigutad, näiteks kõnnid ringi või lähed vanni. Ka päristuhusid aitab liikumine mõneti leevendada, ent kokkuvõttes kaovad nad ära ikkagi vaid lapse ilmale tulles.
7. Lootevee puhkemine. Kui looteveed puhkesid plaksatusega või suure survega, arenevad tekkinud tuhud üsna kindlalt sünnituseks. Vee kerge lekkimise korral ei pruugi aga niipea veel midagi juhtuda.
Loomulikult tuleb arvestada olukorraga. Kui tegemist on sinu teise rasedusega ja sind äratavad tugevad, iga kolme minuti tagant esinevad ja 30 sekundit kestvad tuhud, ei maksa ootama jääda, et need minuti pikkuseks veniksid. Samas kui sul on tuhud kestnud kolmeminutiliste vahedega juba kolm tundi ja sa suudad oma igapäevatoimetusi jätkata, ei ole põhjust veel haiglasse tormata.
Kui on päevane aeg ja sa pole toimuvas päris kindel, võid oma ämmaemanda või arsti juurest läbi astuda. Öisel ajal või nädalavahetusel võid arstile või ämmaemandale või oma kodulinna haiglasse valves olevale ämmaemandale helistada, olukord ära rääkida ja nõu küsida.
Allikas: www.ivillage.com

Write A Comment