Beebi

Beebimassaaž ja kehaline arendamine

Massaaž tekitab lapse ja vanema vahel tugeva sideme, kannab edasi armastust ja hoolivust.

Rahustav, silitav kontakt ja armastavad puudutused esimestel elupäevadel on tähtsad lapse emotsionaalsele kui ka tervise arengule.Massaaž tekitab lapse ja vanema vahel tugeva sideme, kannab edasi armastust ja hoolivust. Samuti aitab massaaž ja võimlemine ära hoida ka beebidel tekkivaid lihaspingeid.
Massaži teostamise tingimused ja põhitõed:
1. Tee massaaži vaid tervele, heatujulisele imikule, kellele ei ole eriarsti poolt määratud spetsiaalset ravi.
2. Imiku kehapinna nahk peab olema terve, puhas ja kuiv.
3. Masseerija käed peavad olema hoolitsetud, terved, eheteta, soojad, kuivad ja küüned lühikesed.
4. Ruum, kus tehakse massaži, tuleb eelnevalt kindlasti õhutada (hapniku tarvidus massaži ajal tõuseb mitmekordselt) ja õhutemperatuur olgu 22 kraadi.
5. Massaži on soovitatav teha söögi- ja unekordade vahel (umbes tund enne või pärast söömist)
6. Mida noorem on imik, seda vähem võib jäset sirutada (sirgeks tõmmata). Jäsemed peavad olema keskmises füsioloogilises asendis, st. kergelt painutatud kõigist liigestest.
7. Massaž peab looma imikule hea tuju. Vastumeelsuse puhul katkesta massaž.
8. Räägi lapsega, vaata silma, laula talle massaži ajal. Füüsilise ja vaimse kontakti loomiseks on esimestel elunädalatel olulisem imikut silitada, see rahustab last. Silita kasvõi lapse pead ja nägu.
Õpeta ja harjuta imikuga roomamist. On väär arvata, et mõned imikud ei peagi roomama. Aseta 3-4 kuu vanuselt imik põrandale, seal on tal turvaline ja avarus kutsub imikut liikuma. Roomamine ja neljakäpukil liikumine on ettevalmistus istumiseks, seismiseks, kõndimiseks, hea rühi arendamiseks. Imik võib istuda alles siis, kui ta ise suudab istuma tõusta ja kui selg jääb seejuures sirgeks.
2-3 elukuul võivad imikut häirida gaasivalud – need algavad tavaliselt peale söömist, enamasti õhtutundidel ja ajavad uinunud imiku üles. Gaasivalud on tingitud kas närvisüsteemi ebaküpsusest, kõrgenenud või alanenud lihastoonusest. Mõnede asjatundjate arvates tekivad valud sellest, et imik vahetab söömisel liiga kiiresti rinda ja ei saa seetõttu viimasena tulevat rasvasemat järelpiima. Kindlasti suurendab gaasivalude riski see, kui ema menüüsse kuuluvad shokolaad, kohv, kapsas, õunad, pähklid, maitseained.
Meeleheitlik nutt võib kesta mitu tundi ja last on väga raske rahustada. Ka siin tuleb abiks silitav ja vibreeriv massaž kõhule, mida teostatakse ümber naba, kellaosuti liikumise suunas. Pane last sageli kõhuliasendisse – see asend masseerib ta kõhukoopa elundeid. Võta laps rinnale kõhuga enda vastu, laula ja kiiguta teda. Rahustavalt mõjub ka lapse kõhule pandud soe õlimähis, vahel aitab soe vann.
I-III kuu vanuse imiku kehaline arendamine ja massaaž
Aseta imik mähkimislauale nii, et tal oleks vaba ja mugav olla. Mida noorem imik, seda vähem siruta jäset. Imiku käed ja jalad peavad olema keskmises füsioloogilises asendis, st. Pisut kõverdatud kõigist liigestest. Imik peaks lebama jalgadega masseerija suunas.
Arvesta imiku naha õrnust, samuti närvilõpmete kõrgendatud ärrituvust, tee massaži väga ettevatlikult ja sujuvate liigutustega. Nahka ei ole vaja eelnevalt määrida talgi või kreemiga. Masseerides väldi rõhumist liigestele. I – III kuu vanuse imiku massaži teostamiseks kasuta kahte põhilist võtet – silitamist ja hõõrumist. Silitamine on sissejuhatav, pindmisem ja õrnem kui hõõrumine.
Silitamine toimub pihkudega, jõudu ja survet rakendamata perifeeriast südame suunas, vastavalt vere- ja lümfivoolu kulgemisele. Hõõrumine on veidi intensiivsem võte. Tee kergelt survestatud sõrmega (tavaliselt kasutatakse 2-4 sõrme) ringjaid alt-ülenevaid liigutusi. Pöialt kasuta sealjuures toestuseks, kuid samal ajal liigub ta sõrmede liigutusega vabalt kaasa. Massaži alusta tavaliselt jäsemetest. Järgneb rindkere ja seejärel seljalihaste massaž.
Jalgade massaaž:
1. SILITA tall alt üles-alla 4 -6 korda
2. HÕÕRU talda pöidlaga pöiavõlvide tugevdamiseks 4 – 6 korda, immiteerides numbreid.
3. Punkteeri 3 – 5 korda.
4. SILITA nii talla alt kui pöia pealt
5. Sääre- ja reielihased: SILITA piki lapse jäset kubeme suunas, kord jäseme sisemist, kord välimist pinda 4-6 korda
6. Välimiste – tagumiste lihaste HÕÕRUMINE 4 -6 korda. Põlveliigesest mööduda ettevaatlikult.
7. Lõpeta rahustava SILITAMISEGA 3 – 4 korda.
Harjutused jalgadele
1. Haara õrnalt liigesest kõrgemalt ja tupsuta pöida tallaga toe vastu – seejärel silita pöia pealmist pinda 4 – 6 korda.
2. Ringid puusaliigestele: hoides imiku painutatud põlvi vaheldumisi ja koos lõõgastava raputamisega sooritada puusaringe väljaspoole suunas 4 – 6 korda.
Käte massaaž
1.  SILITA piki kätt sõrmedest kaenla suunas, kord käe sisemist kord välimist pinda 4 – 6 korda
2.  HÕÕRU mööda lihaseid käe kaugemast osast südame suunas, ettevaatlikult küünarliigesest mööda 4 – 6 korda.
3.  Lõpeta rahustava silitamisega 3 – 4 korda.

Hajutused kätele

1. Laps selili, käed painutatud rinnal, anna pöidlad imiku käelabadesse ja pehmelt vaheldumisi siruta käsi üles ja alla 4 – 6 korda
2. Sama haardega rista lapse käed rinnal (kalli-kalli) ja pehmelt siruta neid kõrvale 4 – 6 korda.
Rindkere ja kõhu massaaž
1. SILITA kahe käega õlgadelt alla rinnaku suunas ja rinnaku poolt külgedele (rinnanäärmeid mitte puudutada) 4 – 6 korda
2. SILTA sõrmedega roietevahelisi alasid 4 – 6 korda
3. SILITA kõhu piki- ja põikilihaseid, kusjuures tee seda õrnalt ja kellaosuti liikumise suunas umber naba 2 – 4 korda
4. Vibreeri kergelt ja “mängi klaverit” kõhulihastel 4 – 6 korda
5. Lõpeta silitustega 2 – 6 korda
Seljalihaste massaaž
1. SILITAMINE – silita käelabadega õlgadelt ülalt-alla piki seljalihaseid tuharatele ja alt üles käte selgmise pinna abil õlgadele. (nagu “pintseldades”) 4 – 6 korda
2. HÕÕRUMINE – soorita sõrmedega liigutusi: tuharatel kubeme piirkonda ja mööda selja pikilihaseid õlgadeni 4 – 6 korda. Too käed alla tagasi silitades alt ülesse aga jälle hõõrudes.
3. Lõpeta vibreeriva rahustava silitamisega 4 – 6 korda
Harjutused
1. Imik lamab selili. Võta tema mõlemad käed ja jalad enda kätte, teise käega suru beebi pea rinnale. Kiiguta last kumeral seljal “üsasiseses” poosis.
2. Tõsta last sirgetel kätel kõhuli, selili, külili. Lase lapsel end igas asendis sirutada.
3. Jälgi, et lapse keha ja jäsemete asend nii kõhuli kui selili oleks sümmeetriline, õpeta sümmeetrilisi liigutusi, too jäsemeid kokku keskjoonele.
IV – VI kuu vanuse imiku kehaline arendamine ja massaaž
Kõik I – III kuu vanuse imiku massaži- ja võimlemisvõtted sobivad, neid võib sooritada intensiivsemalt ja kordade arvu suurendades. Imik saab teadlikuks oma kehast, omandab kiiresti kogemusi ja oskusi, õpib oma kehaasendit muutma. Soov saada kätte uus mänguasi sunnib teda lihaseid pingutama. 4 – 5 kuune imik pannakse mänguaeda või põrandale, kus ta proovib end küljele keerata, tõstab kõhuliasendis rindkeret, püüab end selili keerata ja kõhuli edasi roomata.
Jäseme- ja tuharalihastele võib lisada muljumisvõtteid, mis meenutavad sõrmedega taigna sõtkumist. Peale seda võtet teostada rahustavat vibreeriavt silitamist 4- 6 korda. Lisanduvad järgmised harjutused:
1. Laps on selili. Suru tema vasaku jala põlv maha. Parema käe randmest hoides tõsta laps poolistesse. Sama tee paremast jalast hoides ja vasemast käest tõstes.
2. Laps on selili. Tõsta tema kõverdatud jalg üle sirge jala. Laps hakkab pöörama. Kui koputad sõrmedega kergelt beebi abaluule, pöörab ta end kõhuli. Kui laps ei pööra, säti tema alumine käsi ette üles ja lükka teda veidi õlast.
3. Laps on kõhuli. Tõsta ta puusadst või kehast kätele või küünarvarstoengusse ning kiiguta õrnalt edasi-tagasi külgedele.
4. Laps on kõhuli. Roomamise stimuleerimine: haara pöidadest, tõsta kergelt painutatud põlved toe kohalt, raputades lõõgasta alajäsemete puusavöötme lihaseid, seejärel aseta painutatud jalad kõrvale konna asendisse, hõõrudes samal ajal pöidlaga tallaaluseid. Laps reageerib äratõukega.
VII – XII kuu vanuse imiku kehaline arendamine ja massaaž
Vajadusel sooritada ka IV – VI kuu vanuste imikute massaži- ja võimlemisharjutusi.

1.
Neljakäpukil liikumise stimulatsioon. Laps on kõhuli. Pane vasak peopesa rindkere alla, parema käega painuta lapse parem jalg kõhu alla, laps tõuseb sirutatud kätele. Kiiguta last ette-taha-küljele – see arendab lapse tasakaalu ja tugevdab tema lihaseid. Korda teise jalaga.
2. Laps on põlvili. Tõsta parem, siis vasak painutatud jalg ette tallale, kiiguta last ette-taha-küljele.
3. Laps seisab seljaga sinu poole. Haara vasema käega põlvede ümbert, parema käega painuta lapse rindkere ette, sellest asendsit tõuseb lapse ise tagasi püsti.
4. “Käru”: hoia last puusadest, hiljem põlvedest kinni ja tõsta ta kätele. Laps hakkab paremini liikuma, kui kallutad ta hea veidi külgedele.
5. Lapse jalad on ümber su puusade. Kalluta teda tahapoole ja lähteasendisse tagasi. Toeta selga!
 Autor: Raja Siimann

Write A Comment