Beebi

Nimekiri ohtlikest sümptomitest imikutel

Jälgige lapse käitumist hoolikalt

Arstid on koostanud nimekirja seitsmest kõige tõsisemast imikutel esinevast sümptomist, mille ilmnemise korral tuleks lapsega viivitamatult haiglasse pöörduda.
Igal aastal sureb enne ühekuuseks saamist maailmas neli miljonit last, neist kolmandik esimesel elunädalal. Põhjuseks on tavaliselt bakteritest tekkinud põletik, sünnitusel tekkinud komplikatsioonid või enneaegsus.
Teadlaste sõnul aitab koostatud nimekiri ära tunda tõsiseid haigusi alla kahe kuu vanustel imikutel ja arvestada ka esimesel elunädalal ilmnevate ohtudega, mida eelmine nimekiri ei katnud.
„Kõik, kes laste eest hoolitsevad, peaksid teadma, millal laps ravi vajab,“ sõnas Martin Weber, kes on Maailma Tervishoiuorganisatsiooni esindaja Jakartas.
„Kõlab väga lihtsalt, kuid seda sõnumit tuleb laiemalt levitada. Kui laps ei liiguta iseenesest ja reageerib vaid puudutusele, peaks see sulle mõista andma, et tal on midagi viga,“ rääkis Weber Reutersile.
Seitse kliinilist sümptomit:

  • Pikemaajalised raskused lapsed toitmisel
  • Pikema aja jooksul esinenud korduvad krambihood
  • Kui laps liigutab vaid stimuleerimise peale
  • Kui ta hingab üle 60 korra minutist
  • Tugevalt sisse tõmbunud rinnakorv
  • Kehatemperatuur üle 37,5 kraadi
  • Kehatemperatuuri alla 35,5 kraadi

Weber ja tema kolleegid uurisid kokku 8889 imikut, kes toodi Bangladeshi, Ghana, India, Pakistani ja Lõuna-Aafrika haiglatesse ning märkisid üles 31 kõige sagedasemat sümptomit, mida meditsiinitöötajad raskelt haigete laste puhul täheldasid.
Nende hinnanguid võrreldi lastearstide poolt kirjapanduga ja leiti, et esialgsed hinnangud olid usaldusväärsed ka siis, kui nimekiri taandati seitsme sümptomini.
Weber rõhutas, et laste suremust saab vähendada vaid siis, kui vajalik arstiabi tagatakse kõigile lastele.
Allikas: Reuters

Write A Comment