Beebi

Milleks D-vitamiin?

Kõige olulisem D-vitamiini allikas on päike

D-vitamiin on oluline luude ja hammaste arenguks. Meie kliimas peaks beebidele D-vitamiini tilkadena lisaks andma. Selle vajadus tekitab aga lapsevanemates küsimusi.
Kuidas D-vitamiin mõjub?
D-vitamiin aitab kaltsiumil imenduda, mis on vajalik hammaste ja luude tugevnemiseks. D-vitamiini puudus võib põhjustada rahhiiti, mille tunnuseks on pehmenenud luud. Rahhiiti põdeva lapse luud ei suuda keharaskust toetada ning tagajärjeks on kõverad ja kaardus jalad.
Lisaks hoiab D-vitamiin terved närvid, naha, südame ja lihased, toetab organismi immuunsüsteemi, võimaldab verel hüübida jm. Eriti oluline on D-vitamiin taimetoitlastele, tubastele inimestele ja lastele.
D-vitamiini allikad
Kõige olulisem D-vitamiini allikas on päike. Ultraviolettkiirguse abil moodustub organismis D-vitamiin, mis aitab kaltsiumil imenduda. Ka läbi pilvede kumab natuke ultraviolettkiirgust.
D-vitamiini sisaldavad toiduained:

  • Kala (eriti heeringas, tursk, lest ja lõhe) ja kalaõli
  • Kala- ja kanamaks
  • Vitaminiseeritud piimatooted
  • Munakollane
  • Või
  • Juust
  • Pärm
  • Seened. Sisaldavad vähesel määral D-vitamiini, kuid uuringute kohaselt vähesest päikesevalguse käes viibimisest piisab, et seente D-vitamiini kogus oluliselt suureneks. See tähendab, et seened võivad õige pea muutuda paremateks D-vitamiini allikateks kui kardetud kalamaksaõli. D-vitamiini leidub ka piimarasvas, mis aga koorimisega sealt kaob (kuigi kaltsium jääb alles). Kui laps ei ole ülekaaluline, võiks ta juua vähemalt 2,5 protsendilise rasvasisaldusega piima.

Lapsega ohutult päikese käes

Beebid ei pea vajaliku koguse D-vitamiini jaoks väga palju päikese käes olema. Mähkmeväel olevale beebile piisab 30 minutist nädalas ehk viiest minutist päevas. Riietes ja ilma mütsita beebi vajab nädalas kaks tundi või päevas 20 minutit päikesevalgus. Veidi tumedama nahatüübiga lapsed veidi enam.
Loomulikult peab olema ettevaatlik ning päeva kõige kuumemal ajal lapsele kindlasti mütsi pähe panema ning kaitsekreeme kasutama. Päikesevalgus on ohutum enne kella kümmet hommikul ja peale kolme pärastlõunal.
D-vitamiini puudus vähese päikesevalguse tõttu
Erinevatel põhjustel ei ole võimalik päikesevalgusest vajalikul kogusel D-vitamiini ammutada:

  • Tumedam nahatoon– tumedamanahaliste organismil kulub D-vitamiini tootmiseks rohkem aega
  • Õhu saastatus või pilves ilmad, mis takistavad ultraviolettkiirtel maapinnani jõudmast
  • Teatud piirkondades on aastaringselt vähem päikesevalgust
  • Kultuurilised erinevused – õues veedetakse vähe aega või käiakse pidevalt pikkades riietes

Sellistel juhtudel soovitatakse D-vitamiini lisaks võtta.
Eesti kliimas, kus päikest on aastaringselt vähe, tuleb lastele kuni teise eluaasta lõpuni D-vitamiini profülaktikaks lisaks anda. Ainult rinnapiimal olevatele beebidele soovitatakse anda ööpäevas 5 tilka ehk 400 ühikut. Rinnapiimaasendajat saavatele beebitele tuleks sõltuvalt toidukogusest anda lisaks 3-5 tilka. Kui beebi saab rinnapiimaasendajat ööpäevas üle 1000 ml, siis ei ole vaja vitamiini lisaks anda. Beebitoidus on seda piisavalt
Eestis on levinuim beebidele antav D-vitamiin Apovit (pähkliõli baasil). Allergikutele soovitatakse Devitoli (sojaõli baasil). Lisaks sisaldab D-vitamiini teiste vitamiinide hulgas ka Multi-Tabs.
D-vitamiin ja selle lastele manustamine ilmselt on ja jääb üheks vastuolulisemaks teemaks. Otsus, kas oma lapsele seda anda või ei, on loomulikult Sinu. Konsulteeri aga enne arstiga ning kuula kindlasti ära tema soovitused.
Sigrid Sõerunurk

Write A Comment