Väikelaps

Nohune laps lasteaeda ei passi

Last ei tohiks enne lasteaeda saata kui nohu ravitud

Nohune laps lasteaiarühmas, kus ruumid väiksed ja palju kasvandikke koos, nakatab kergesti oma kaaslased, seega ei tohiks last enne lasteaeda saata kui nohu ravitud.
Rakvere lasteaia Triin õpetaja Ülle Hindrikus rääkis, et nohu levik laste seas on kui nõiaring, millest pole võimalik välja murda, sest ikka ja jälle tuuakse mõni mudilane nohusena teiste, tervete laste sekka, kirjutab Virumaa Teataja.
“Nohune laps pühib nina, ta ei lähe kohe käsi pesema, aga ta kasutab samu mänguasju ning katsub pliiatsikarpe, mida teisedki lapsed,” nentis Hindrikus.
Lahendus puudub
Hindrikuse sõnul jagunevad lapsevanemad laias laastus kaheks: need, kes jätavad nohupisikuga lapse koju ja ravivad ta terveks, ning need, kes suhtuvad järeltulija nohusse kergekäeliselt. Seetõttu surnud ring tekibki. Mudilane, kes on terveks ravitud, kuid kelle immuunsussüsteem pole täielikult veel taastunud jagab rühmaruumi nohuse lapsega ja jääb uuesti haigeks.
Samas ta mõistis ka lastevanemaid, kellel lihtsalt pole võimalik koju jääda.
“Vanemad on mures, et kui väga palju ollakse lapsega haiguslehel, hakatakse töökoha poolt kitsendusi tegema,” lausus Hindrikus.
Ja ega lasteaial ole õigust öelda, et nohust last nad vastu ei võta, ka haige lapse eraldamine tervetest pole mõeldav. Nii ongi tegemist probleemiga, millele lasteaiaõpetajad lahendust leida ei oska.
Nina-, kõrva-, kurguarsti Tiina Pruleri-Ildi sõnul on nohu sügise saabudes tõepoolest kerge tekkima: koolid on mõne nädala töötanud, inimesed kontakteeruvad rohkem, suured majad on kütmata ja ilm läheb selliseks, nagu see meil on. Ja siis hakkavadki viirushaigused inimeste seas levima.
Tervenemine võtab aega
“Kõige rohkem kannatavad need lapsed, kes lähevad esimest aastat lasteaeda. Ja siis nad saavad oma esimese, kas palavikuga või palavikuta haiguse,” selgitas arst.
Kaitsesüsteemi taastumine aga võtab minimaalselt aega kaks nädalat. Mõnest raskemini põetud ülemiste hingamisteede haigusseisundist terevenemisega läheb koguni üks kuni kolm kuud.
“Loomulikult ei ole vanematel võimalik nii pikaks ajaks koju jääda. See on sunnitud valik, et nohune laps, eriti veel, kui ta on palavikuta, lasteaeda viiakse,” ütles Pruler-Ild.
Kuigi seadus tegelikult võimaldaks koju jääda.
“Hoolduslehte saab lapsevanem lapse haiguse tõttu. Nohu on haigusseisund. Viirusnohu on ägedas perioodis teistele nakkav haigusseisund. Tegelikult on see tervete laste suhtes kuritegu, kui nohune ja haige laps lasteaeda tervete laste sekka viia,” rõhutas ta.
Allikas: Naistemaailm.ee

Write A Comment