Lapsevanem

Kuumarabandus ja kurnatus

Rannal võib kergesti kuumarabanduse saada. Foto: Dreamstime / Anita Patterson Peppers

Kuumarabanduse korral ei suuda keha normaalsed jahutusmehhanismid kuuma ja vedelikupeetuse tõttu enam korralikult töötada. Tulemuseks on kehatemperatuuri järsk tõus ning kraadiklaas võib näidata 40C või isegi kõrgemat palavikku.
Sümptomid
Sagedasemateks sümptomiteks on kombinatsioon punaka nahaga ülesoojenenud kehast ja pärsitud higistamisest. Muret tuleb tunda siis, kui lapse keha on kuum, aga nahk kuiv. Teisteks sümptomiteks võivad olla nõrkus, iiveldus, hingeldus ja kõhuvalu. Iiveldustunne on tugevam kui keha vajadus vedeliku järele ning seetõttu võib tihti juhtuda, et kuumarabanduse saanud lapsel ei ole joogijanu.
Kuidas toimida kodus
Siinkohal on võtmetähtsusega ennetustöö, mis hõlmab piisavat vedeliku tarbimist enne õue minekut ja ka mängimise ajal. Laps peaks jooma nii palju vedelikku, et tal ei teki üldse või tekib väga väike janu. Kui aga kuumarabandus ilmneb, tuleb laps varju viia, riided seljast võtta ja jahedasse vanni panna. Vesi ei tohi olla jääkülm, sest see tekitab külmavärinaid ja tõstab kehatemperatuuri veelgi. Erguta last jooma.
Millal tegutseda
Kui lapse kehatemperatuur on kuumuse tõttu suurenenud ja teda on jahutatud, tuleks lasta ta arstil üle vaadata.
Kui laps muutub kuuma käes mängides väsinuks ja ei toibu pärast jahutamist lähema poole tunni jooksul, tuleb teda samuti arstile näidata.
Kuumarabandus võib osutuda eluohtlikuks hädaolukorraks, mistõttu tuleks kahtluse korral alati arstiga ühendust võtta.
Allikas: iVillage.com

Write A Comment