Lapsevanem

Kui mesilane nõelab

Mesilane

Mesilase nõel erineb herilase omast selle poolest, et see jääb koos mürgipaunaga nõelatava kehasse, mistõttu peab nõela eemaldamisel ettevaatlik olema.
Sümptomid
Tavaliselt on selleks kohene valu ja paistetus. Mõnedel lastel põhjustab nõelata saamine tugeva allergilise reaktsiooni, mida iseloomustavad hingamisraskused, lööve, sügelus ja paistetus üle kogu keha. Punetus ja paistetus võivad haarata väga suure ala ja püsida kuni 48 tundi. Selline tugev reaktsioon ei tähenda ilmtingimata allergiat.
Kui laps on ka varasemalt nõelata saanud ja tal on kujunenud allergia, võib ta kannatada hingamisraskuste, šoki, meelekaotuse, kiire pulsi ja higistamise all. Seda nimetatakse anafülaktiliseks šokiks ja laps tuleb koheselt haiglasse viia.
Kuidas toimida kodus
Eemalda nõel horisontaalselt nühkides nii kiiresti kui võimalik. Heaks vahendiks on pangakaart vms. Väldi sõrmedega tõmbamist, nii pigistad mürgi paunakesest otse kehasse. Aseta nõelamiskohale külm kompress.
Kui arst lubab, määri seda kohta käsimüügist saadavate sügelust vähendavate vahenditega. Sügeluse vähendamiseks võid määrida nahka ka küpsetuspulbrist ja vees segatud pastaga.
Millal tegutseda

  • Kui tekivad hingamisraskused.
  • Kui laps minestab.
  • Kui nõelamiskoha ümber või mujale tekib lööve.
  • Kui lapse suu, silmade, keele või peenise ümber tekib paistetus.

Allikas: iVillage.com

Write A Comment